Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Postoji li mogućnost stabilnog financiranja umjetnosti i kulture izvan javnog sektora doznajte u kinoteci Zlatna vrata

Postoji li mogućnost stabilnog financiranja umjetnosti i kulture izvan javnog sektora doznajte u kinoteci Zlatna vrata

Platforma Doma mladih i Pozitivna sila predstavit će dva modela podrške umjetničkim projetima u četvrtak s početkom u 18 sati

Platforma Doma mladih i Pozitivna sila u četvrtak će u Kinoteci Zlatna vrata predstaviti dva modela podrške umjetničkim projektima 'Fond za druge' i projekt 'CircusNext PlaTFoRM'. 

'Fond za druge' pokrenut je s ciljem pružanja podrške umjetničkim, aktivističkim i edukativnim projektima, ali i s ciljem razvoja svijesti za prikupljanje sredstava za financiranje projekata nezavisne kulturne i umjetničke scene.

Kroz projekt 'CircusNext PlaTFoRM', kojeg financijski podržava Europska komisija kroz program Kreativna Europa, udruga Pozitivna sila podržat će odabrane umjetničke projekte umjetnika i umjetnica iz različitih umjetničkih područja. Selekcija projekata bit će napravljena kroz javni natječaj koji će biti objavljen do kraja 2017. godine

- Dosadašnja praksa financiranja umjetničkih i aktivističkih projekata koji doprinose razvoju otvorenog društva uglavnom se temelji na podrškama iz javnog sektora, lokalnih i nacionalnih proračuna što za neke projekte i programe nije dovoljno stabilan model financiranja. S druge strane područje osobne i korporativne filantropije u kulturi i umjetnosti, ali i na široj društvenoj sceni, još nije dovoljno poznato područje, a praksa gotovo da i ne postoji. Iako postoji potencijal, filantropija je u Hrvatskoj još nedovoljno poznata i razvijena – poručuju iz Platforme Doma mladih.

Dodaju da s obzirom na nedostatak sredstava za financiranje projekata u području kulture i umjetnosti ali i šire društvene scene, organizacije civilnog društva i menadžeri u kulturi pokušavaju razviti nove strategije prikupljanja sredstava izvan javnog sektora te potaknuti razvoj osobne i korporativne filantropije. 

- Međutim postavlja se pitanje postoji li uopće mogućnost stabilnog financiranja umjetnosti i kulture izvan javnog sektora. Kako potaknuti osobnu i korporativnu filantropiju i kakva su međunarodna iskustva i prakse? – ističu iz Platforme Doma mladih te napominju da će detaljnije informacije o projektu i mogućnostima za podršku umjetničkim projektima biti predstavljene u četvrtak u kinoteci Zlatna vrata, s početkom u 18 sati.

Vaša reakcija na temu