Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Potpisan Memorandum suradnje između KIC-a Bitola i Multimedijalnog kulturnog centra iz Splita

Potpisan Memorandum suradnje između KIC-a Bitola i Multimedijalnog kulturnog centra iz Splita

'Uspostava prijateljskih odnosa s Republikom Hrvatskom i suradnja s gradom poput Splita'

Scensko-umjetnička, likovno galerijska djelatnost, u KIC, Bitola, zauzima posebno i vidljivo mjesto u programskim aktivnostima ove ustanove. Zbog posjedovanja izuzetno atraktivnih koncertnih i prezentacijskih prostora u svojim objektima, prije svega koncertne dvorane u Oficirskom domu, ambijenta, opremljenosti i otvorenosti te stručnog tima, JOU KIC-Bitola je za kratko vrijeme postao središte brojnih glazbeno-scenskih događanja, festivala i projekata.

Posredništvo u kulturi također je jedna od glavnih funkcija kulturnih centara koja omogućuje autorima, izvođačima iz zemlje i inozemstva da izlažu, prezentiraju, promoviraju i učine dostupnim javnosti svoja djela.

Otuda je suradnja s inozemnim kulturnim centrima od posebnog značaja. Ravnateljica Kulturno-informativnog centra Lili Boševska potpisala je s ravnateljicom Multimedijalnog kulturnog centra Split, Stefanom Došen, Memorandum o suradnji, dokument koji omogućuje razmjenu iskustava, programa i projekata u području kulture.

- Uspostava prijateljskih odnosa s Republikom Hrvatskom i suradnja s gradom poput Splita puno nam znači jer ćemo imati priliku razmijeniti iskustva na polju kulture. Na početku smo se dogovorili da ta suradnja treba ići u smjeru razvoja filmske umjetnosti, imat ćemo prezentaciju mladih splitskih autora, kao i prezentaciju naših autora u Splitu, jer mi prije svega imamo festival Manaki Brothers koji se održava u Bitoli i smo grad koji je na neki način nasljednik te tradicije. Ovom suradnjom otvaramo nove vidike, nove pozicije - rekla je Boševska.

Multimedijalni kulturni centar ustanova je za organizaciju i produkciju kulturnih i umjetničkih programa u područjima vizualne, filmske i glazbeno-scenske umjetnosti, koja u svom radu njeguje i promiče intermedijalnost, interdisciplinarnost, multimedijalnost, eksperiment i inovacije.

Rad MKC-a temelji se na ideji otvorene ustanove; uz produkciju vlastitog programa, ustanova predstavnicima nezavisne kulturne scene omogućava prostor za rad i prezentaciju te surađuje s drugim ustanovama, udrugama i kreativnim pojedincima/kama u koprodukcijskim projektima i inicijativama.

- Ovo je proširenje kruga prijatelja, ali i prostor za proširenje kulturnog programa, konkretno promocije hrvatskih, splitskih umjetnika i daljnje suradnje na obogaćivanju kulturno-umjetničkog programa u našoj ustanovi. U početku ćemo se koncentrirati na razmjenu filmskog programa, na tom polju imamo što ponuditi, a očekujemo i bogat program kulturno-informativnog centra iz Bitole - rekla je ravnateljica Multimedijskog centra iz Splita Stefana Došen.

U nazočnosti predsjednika Hrvatskog kulturnog centra Marko Marulić iz Bitole, bivšeg počasnog konzula RH u Bitoli Branka Maretića, na čiju je inicijativu i potpisan ovaj memorandum, ravnatelji su potvrdili da ga podržavaju Općina Bitola i grad Split.

- Ova suradnja je na višoj razini i znači povezivanje dvaju prijateljskih naroda: hrvatskog i makedonskog. Ideja je nastala u razgovoru s ravnateljicom Kulturno-informativnog centra, zatim smo se povezali s Brankom Bezić Filipović, koja je dugo bila v. ravnatelja predstavništva Matice iseljenika iz Splita, a zatim smo se povezali s prethodnim ravnateljem Multimedijalnog kulturnog centra Joškom Jerončićem, kao i sa sadašnjom ravnateljicom Došen. Nadamo se da će se ova suradnja razviti na višu kulturnu razinu. To je prikaz kultura naša dva naroda - rekao je Maretić.

Ova suradnja doprinijet će i razvoju turizma, tim više što je Split prepoznatljiv turistički grad, ali je i Bitola poznata turistička destinacija.

- Da, ova suradnja jako puno znači s aspekta turizma, jer u okviru KIC-a djeluje Turističko informativni centar koji će koristiti iskustva koja ima Split kao grad bogato kulturno središte. Surađivat ćemo na svakom polju, ali negdje se mora početi, tako da nam dolazak u Split puno znači, a sljedeće godine očekujemo uzvratni posjet - rekla nam je Boševska.

Kroz promicanje umjetnika i umjetničkih kolektiva iz Hrvatske i Makedonije, dva kulturna centra rade na podizanju vidljivosti i važnosti međunarodne suradnje.

Na susretu je poseban naglasak stavljen na razmjenu mladih umjetnika.

- Iskreno, čini se da smo zanemarili mlade i odgovaralo nam je kada su nam iz Multimedijalnog centra u Splitu rekli da su fokusirani na razvoj umjetnosti vezane uz mlade i to im je osvježenje jer mladima moramo dati primjer, kako treba napraviti usporedbu, ne s aspekta konkurencije, nego s aspekta ideje, kreativnosti, tako da mislim da će ova suradnja posebno dobro doći mladim ljudima', dodala je ravnateljica KIC-a.

Potpisivanju memoranduma nazočili su i Branka Bezić Filipović, bivša ravnateljica Matice iseljenika Hrvatske, predstavništva u Splitu, te bivši ravnatelj centra iz ovog hrvatskog grada Joško Jerončić.

Buduća suradnja KIC-a Bitola i Multimedijalnog kulturnog centra iz Splita temelji se na bogatoj kulturnoj tradiciji koju su stvorili brojni umjetnici koji su nastupali i nastupaju u obje zemlje.

Vaša reakcija na temu