Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Povijest u Mjesecu hrvatske knjige 2022.
Clipeus Croatorum Piše: Mate Božić, herold Povijesne postrojbe 'Kliški uskoci'

Povijest u Mjesecu hrvatske knjige 2022.

Zanimljiva predavanja Udruge studenata povijesti 'Toma Arhiđakon'

Krajem listopada i početkom studenoga članovi Udruge studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' - ISHA Split  i njihovi gosti nizom predavanja iz različitih područja (ikonopisanja, magije i heraldike) dat će svoj doprinos ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji kojom se u cijeloj Hrvatskoj promiče čitanje kao društvena vrijednost i knjiga kao kulturno dobro. 

Maja Galić i Bruna Periš: 'SV. IKONA - MOLITVA U BOJI', interaktivno predavanje održano 15. lipnja 2022. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu

Već u srijedu, 26. listopada, s početkom u 18:30 u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu, a u suorganizaciji sa splitskim ogrankom Hrvatskog plemićkog zbora, bit će održano izlaganje mag. restauracije-konzervacije Maje Galić i mag. restauracije-konzervacije Brune Periš 'Ikonopisanje - zlatno svjedočanstvo'. Predavanje će obuhvatiti upoznavanje sa svetim ikonama (kroz povijest i tehnologiju izrade) uz osvrt na fenomen ikona na području Hrvatske. Kako ističu predavačice, osobita potreba čovjeka da stvara, duhovno istražuje i moli 'kroz' ikone bila je prisutna stoljećima.


Maja Galić: 'SV. IKONA - MOLITVA U BOJI', 15. lipnja 2022., FFST

Maja Galić i Bruna Periš diplomirale su na Umjetničkoj akademiji Split (uža specijalnost: štafelajno slikarstvo i polikromirano drvo) te već nekoliko godina aktivno djeluju kao članice Hrvatske udruge ikonopisaca 'Josip Ružić'. Maja Galić trenutno radi u Galeriji Meštrović, kao i na nekoliko projekata vezanih za kulturnu baštinu i promociju iste (IT projekt Kleio-VisitYourMuseum, vođenje restauratorske prakse i promocija restauratorske struke), a ikonopisanjem se bavi od 2013. godine. 


Bruna Periš: 'SV. IKONA - MOLITVA U BOJI', 15. lipnja 2022., FFST

Radno mjesto Brune Periš je Muzej Domovinskog rata u Splitu, a ujedno je voditeljica tečaja i ikonopisac pri Udruzi „Josip Ružić“. Godine 2004. u Štajerskoj (benediktinska opatija St. Lambrecht) završila je tečaj tradicionalnog grčkog ikonoslikarstva. Zanimljivo je kako su kroz restauratorsku praksu nailazile na brojne primjere starijih ikona iz obiteljskih ostavština.


Dean Mršić: 'Split kao crkveno središte Hrvata', predavanje održano 8. listopada 2019. na kliškoj tvrđavi (manifestacija oživljene povijesti 'Krunom hrvatskih vladara')

Iduće u nizu je zanimljivo predavanje člana Udruge 'Toma Arhiđakon' prof. povijesti i sociologije Deana Mršića pod naslovom 'Magija - nevidljivi sustvaratelj ljudske povijesti od prapovijesti do danas', a u okviru kojega će se pokušati dati odgovor na sljedeća pitanja: 

Što je magija? Kada je nastala i kako se razvijala te opstala do današnjih dana kao jedan od vidova ljudske duhovnosti? Kako su magijske predodžbe opstale u svijetu racionalnosti kojima vladaju zakoni prirode? Kako je magija od marginalne i prešućivane teme došla u fokus interesa društvenih znanosti poput povijesti, etnologije i antropologije? Zašto je se bojimo, zašto je preziremo, zašto smo indiferentni prema njoj, a zašto smo istovremeno fascinirani njenom tajanstvenošću? Predavanje će se održati 2. studenoga u 18:30, također u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu.


Mate Božić: 'Šahirana polja Hrvatske od Krbavske bitke 1494. do Markova trga 1990.', predavanje održano 15. lipnja 2022. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu

Naposljetku, 3. studenoga u 19:00 član Udruge 'Toma Arhiđakon' te Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva, mag. educ. filozofije i povijesti Mate Božić održat će izlaganje 'Hrvatski grbovi – geneza, simbolika, povijest' o nastanku, oblikovanju i uporabi hrvatskih zemaljskih grbova od sredine 13. do kraja 17. stoljeća, kako je razjašnjeno u istoimenom koautorskom djelu (i sveučilišnom udžbeniku) objavljenom početkom 2021. zahvaljujući Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Institutu društvenih znanosti 'Ivo Pilar'. Mjesto završnog predavanja ovoga niza je Nadbiskupska palača u Kaštel Sućurcu i to u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige 2022. u Gradskoj knjižnici Kaštela.

Vaša reakcija na temu