Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press POVODOM DANA SMIJEHA Donosimo 25 humorističkih knjiga u 2022. godini

POVODOM DANA SMIJEHA Donosimo 25 humorističkih knjiga u 2022. godini

Uspješna godina je iza Udruge aforista

Koronavirus je 2020. stisnuo i humoristička pera pa je te godine u Hrvatskoj objavljeno samo 15 vedrih i šaljivih naslova. I bez javnih predstavljanja, one su ipak došle do čitatelja koji su ih koristili za jačanje duhovnog imuniteta pa su valjda i one mrvicu pomogle da je pandemija polako utihnula, kažu iz Udruge aforista.

Tijekom 2021. godine produktivnost je porasla za 60 posto pa je u Hrvatskoj tiskano 25 knjiga aforizama, epigrama, anegdota i komedija, najčešće u vlastitim nakladama autora i gotovo o ni jednoj ne može se pronaći niti crtica u dnevnim novinama.


'2022. godine dosegnut je lanjski rekord od 25 objavljenih knjiga humora, što je dobar ritam - više od dvije knjige svakog mjeseca! Većina knjiga tiskana je u vlastitom izdanju ili nakladi malih udruga, najviše ih potpisuju Studio Moderna i Udruga hrvatskih aforista i humorista (UHAH). No Ministarstvo kulture i medija RH ni ove godine nije otkupilo za javne knjižnice niti jednu knjigu aforizama (a više ih je bilo prijavljeno na javni natječaj), čime se nastavlja kronično zatiranje te najkraće i najteže književno-satirične vrste. Nastavlja se humoricid i u tiskanim medijima, u kojima se gotovo i ne objavljuju aforizmi, a simptomatično je da se ni svakodnevno tiskane karikature Joška Marušića u Slobodnoj Dalmaciji ne objavljuju na tom Hanzinom digitalnom portalu!', dodaju iz Udruge.

Udruga UHAH je začela suradnju s udrugama aforista u susjednim državama, bilo je i gostovanja na festivalima humora u tim državama. Objavljena je i prva hrvatsko-makedonska antologija aforizama Misaoni slapovi koju je priredio Zlatko Tomić, a makedonsko izdanje priređuje Vasil Tolevski koji je i odabrao makedonske aforiste za tu knjigu.

Od spomenutih 25 tiskanih knjiga humora u 2022. godini nekoliko ih uz aforizme donosi i stihove te humoreske. Veseli da su tiskane i posthumne knjige izabranih satiričnih misli Duje Bašića (1907-1971) i Zdravka Horvata (1946-1998). Pojavile su se i dvije zbirke humorističkog stripa i karikature - Nikola Listeš objavljuje humoristički strip o Saloni, Edo Šegvić nudi nastavak strip karikatura svoga prije 50 godina rođenog morskog junaka Bartula.

Samo je I. M. Andrićeva zbirka digitalno čitljiva na mreži. Evo trenutačnog popisa 2022. godine tiskanih knjiga (koje su na aforističkoj pijaci ponuđene kolegama na međusobnu zamjenu svojih knjiga):

Ivo Mijo Andrić: H-umorne misli / aforizmi, gnome i sentence (digitalno izdanje)

Josip Balaško: Potkovani aforizmi

Duje Bašić: Misli

Ivan Bradvica: Moja svegarnica / osmislice i upute potomku

Dragutin Dubravčić: Bonton / Aforizmi, misli, žaoke

Zdravko Horvat: Vrag u raju (aforizmi, epigrami i humoreske)

Danko Ivšinović: Talija i ja (epigrami i pjesme)

Nikola Listeš: Gladijator Pegula - Priča o Saloni / strip

Tonka Lovrić: Skale za nebo

Danica Majnarić: Žito u kukolju

Aldo Matelić: Praznina odjekuje

Milan Perin: Smijarij (humoreske, vicevi i aforizmi)

Ladislav Radek: Akordi u stihovima (aforizmi, epigrami i pjesme)

Milan Rupčić: Skraja pameti, pamet na rubu

Zoran Salamunović: Van pameti

Tomislav Supek: Dani noćnih mora (izbor iz 7 svezaka Hrvatska zanovijetanja)

Edo Šegvić: Bartul 2 (50 godina Bartula) - strip karikature

Nikola Šimić Tonin: Dosjetice

Jelena Šipec: Most iznad daljine

Lujo Škureta: Zagrobni aforizmi

Ivica Šušić: Anegdote od Imote

Zlatko Tomić: Jarčeva obrtnica, izabrani aforizmi

Zlato Tomić: Misaoni slapovi / Hrvatski i makedonski aforizmi

Denis Vidović: Aforizmi i ostale nuspojave

Darko Žigrović: Prigodni popust

Ivšinovićeva 'Talija i ja' najbolja knjiga 2022. godine

Tročlano povjerenstvo UHAH-a za najbolju knjigu aforizama, humora i satire u 2022. godini jednoglasno je izabralo knjigu 'Talija i ja' Danka Ivšinovića iz Gospića, iako svih 16 prijavljenih knjiga na taj četvrti natječaj UHAH-a donosi solidan izbor osmislica i mudrosnica.


'Ivšinovićeva knjiga s 227 epigrama osvaja svojom raznolikošću i kvalitetom sadržaja, epigramima sa snažnim porukama (a nekad je u knjizi teško utvrditi granicu epigrama i aforizma), prelijepim i funkcionalnim ilustracijama Nikole Listeša te dizajnom', rekao je Tin Listeš.

'Trebalo je svakako uvažiti i recenzije znalaca od pera, čak petero naših uvaženih književnika. Kako nedvojbeno postoje tzv. 'aforizmi/epigrami trenutka' i lokalne prepoznatljivosti, posebna vrijednost knjige su pojašnjenja u bilješkama koja su čitateljima takve epigrame u sadašnjosti učinile razumljivijim i aktualnijim', dodao je Jozo Čizmić.

'Spomenuta knjiga je jedna od onih što se čitaju u jednom dahu, drugačija od svih pristiglih, jednako kvalitetna od početka do kraja. /Ja ih čitam od kraja./ Kaže autor „od nekoliko napisanih valja tek jedan, a i on mora preživjeti preksutra, jer tek onda valja...“ Shvatila sam da je knjiga prošla jaku samocenzuru, i ne samo jednu, nekoliko nemilosrdnih čitanja, bez imalo zadrške da se prigovori sebi, da se nađe, ne tako dobro, i da se bez razmišljanja korigira, dotjera, izbrusi ili isključi, odreže. Kada si sam tako samokritičan teško će ti drugi imati na čemu prigovoriti. Pokušala jesam, ali sve je prošlo sito i rešeto i ne ostade ništa. Ostanete bez teksta i zadivite se jednostavnosti ličnosti koja je to izrekla i postigla u svom radu. Ovo je knjiga za budućnost i zato je moj broj 1. Knjiga za nasljeđe, jer čitati će je i oni iza nas, a moraju čitati kvalitetu', rekla je Tonka Lovrić.

'Iako su gotovo sve knjige po mom skromnom sudu gotovo jednako dobre, odlučio sam se izdvojiti ove tri: 'Talija i ja', '(H)umorne misli' i 'Smijarij'. Većina aforizama se gotovo na sličan način osvrće na pojedine teme, ipak ove tri su za nijansu duhovitije i po količini materijala odskaču od ostalih', zaključio je Mate Ivandić.

Dosadašnji dobitnici godišnjih nagrada UHAH-a za najbolju knjigu aforizama su Abdurahman Halilović Ahil (2019.), Jandre Drmić (2020.) i Jozo Čizmić (2021.).

Vaša reakcija na temu