Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POZIV NA PREDAVANJE Brodovi kao ploveći gradovi od renesanse do danas

POZIV NA PREDAVANJE Brodovi kao ploveći gradovi od renesanse do danas

U četvrtak

Rotary Club Split u suradnji s Hotelom Park u sklopu organiziranja javnih razgovora, tribina i rasprava poziva na predavanje
'Brodovi kao ploveći gradovi od renesanse do danas' koje će održati dr. sc. Mirko Sardelić.

Predavanje će se održati u četvrtak, 18. travnja u Hotelu Park, Hatzeov perivoj 3, s početkom u 18 sati.

Dr. sc. Mirko Sardelić, viši znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU koji se usavršavao se na sveučilištima Cambridge i Sorbonne, a potom bio Fulbrightov stipendist na Sveučilištu Columbia u New Yorku održat će predavanje posvećeno renesansnim brodovima, tehnologiji njihove izrade i održavanju, bićima i predmetima na njihovim palubama, kabinama i spremištima, te naposljetku, međukulturnoj razmjeni predmeta, ideja i emocija koja se na njima i posredstvom njih događala.

Predavač je niz godina posvetio proučavanju procesa koji se događaju pri dodirima različitih kultura, ponajviše na prostoru Mediterana i euroazijske stepe. Oba ova prostora bila su kroz povijest izrazito obilježena (dobrovoljnim i prisilnim) migracijama i razmjenom. Kad se susretnu pripadnici različitih kultura, međusobno razmjenjuju predmete, ideje, tehnologije, živa bića (taoce, robove, radnike…), ali i emocionalne sadržaje. Renesansni brodovi bili su poput malih plovećih gradova: imali su svoje 'zidine' i unutarnju arhitekturu, hijerarhiju, privatne i javne prostore, oružje za obranu, kanalizaciju i ventilaciju, robne i prehrambene zalihe te, najvažnije, svoje (željene i neželjene) 'stanovnike' koji su plovili zajedno u vrlo skučenim prostorima.

Vaša reakcija na temu