Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com PRAZNINE2021 Privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnoj jezgri grada Splita

PRAZNINE2021 Privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnoj jezgri grada Splita

'Posvoji prostor'

U organizaciji platforme Culture Hub Croatia, 30. siječnja 2021. započinje novo izdanje projekta Praznine koji je u 2020. godini realiziran kao reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma. Projektom Praznine otvaramo prostore u splitskoj gradskoj jezgri koji se ljeti koriste u turističke svrhe te ih dajemo na korištenje umjetnicima i građanima 'van sezone', tijekom zimskog perioda. 

U okviru programa Praznine2021, osim prenamjene prostora u staroj gradskoj jezgri u otvorene ateljee odabranih umjetnika, kroz otvoreni kalendar omogućujemo svim građanima i ostalim udrugama civilnog društva u Splitu da se uključe u inicijativu, 'posvoje' jedan od prostora i oblikuju grad u ovom zimskom periodu.

Zainteresirani građani, kolektivi, udruge i umjetničke organizacije mogu prijaviti program tako da u formularu na LINKU odaberu željeni datum (u periodu od 30. 1. do 20. 2.) i prijave aktivnost koju bi htjeli organizirati. Održavanje događanja koja zahtijevaju prisutnost većeg broja posjetitelja u isto vrijeme ove godine nije moguće (tj. ovisit će o novim odlukama i epidemiološkim mjerama na snazi), zato potičemo prijedloge kreativnih načina posvajanja i korištenja prostora.

Projekt Praznine je inicijativa neprofitne organizacije Culture Hub Croatia - Platforme za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu, a predstavlja svojevrsni eksperiment kojim se funkcije budućeg hub-a kao jedinstvenog fizičkog prostora 'projiciraju' na šire urbano područje stare gradske jezgre i kojim se potiče participativni pristup i uključivanje lokalne zajednice. 

U novom izdanju projekta Praznine, koji je ove godine cjelogodišnji (uz intervencije i događanja koja će biti organizirana i u narednim mjesecima), nemoguće je izbjeći konotacije koje je epidemija donijela sa sobom. Projekt Praznine2021 stoga će se dijelom referirati i na opće stanje prouzrokovano pandemijom pa su umjetnici koji će sudjelovati u programu pozvani da se tijekom svog rada i promišljanja referiraju na problematiku praznina i kontekstualizaciju istih. Praznine2021 tako se odnose ne samo na prazninu u fizičkom, već i u psihološkom i društvenom smislu. 

Vaša reakcija na temu