Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Predstava 'Dalmatinska kuhinja' u Kantunu kulture u Trogiru
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Predstava 'Dalmatinska kuhinja' u Kantunu kulture u Trogiru

U utorak, 29. listopada

'Dalmatinska kuhinja' Kazališta PlayDrama gostuje u Kantunu kulture u Trogiru u utorak, 29. listopada, u 20 sati. Predstavu je režirao Hrvoje Korbar, a igraju Nadežda Perišić Radović i Zdravko Vukelić.

Evo kako predstavu najavljuje redatelj Hrvoje Korbar:

'Obiteljski ili kuhinjski stol prva je pozornica s kojom se susrećemo u životu. Njegovi dobro čuvani rituali, ustaljeni raspored sjedenja, stolnjaci, ubrusi, posuđe i servisi scenografija su koja se prenosi kroz generacije obitelji, pojedini zapleti se repetitivno odigravaju svake nedjelje, razgovori naizgled ne vode nikamo, uloge su nam unaprijed dodijeljene i od njih je teško pobjeći. Glavni junak svakog objeda je brižno pripravljeno jelo, koje govori o nama, o našem identitetu, o našem odnosu prema životu ('hranimo se da bismo živjeli, ali hranimo se da bismo i uživali'), društvenom statusu, slici koju o sebi želimo stvoriti i njegovati. 

Hrana je umjetnost, hrana je sjećanje, hrana je ljubav. A sve to ima i svoj tekst - kuharice, koje su dugo bile marginalizirane smatrajući se trivijalnim, svakodnevnim, pomoćnim i naravno - ženskim tekstovima. Prva među njima je 'Dalmatinska kuhinja' Dike Marjanović Radica, knjiga koja je dostigla kultni status i postala kanon regionalne kuhinje, ali i mnogi drugi tekstovi o hrani, njezinoj povijesti, kulturi jedenja i njezinim neprestanim dinamičnim promjenama. Jer hrana je, baš kao i identitet, dinamična, fluidna, nezaustavljiva. 'Kuhanje je umjetnost, slična kiparstvu, slikarstvu i muzici, samo ga treba prihvatiti s ljubavlju i zanosom', stoji na početku Radičine knjige. Dodat ćemo samo - i kazalištu. Jer uostalom, što razlikuje spremanje dobrog objeda od spremanja jedne dobre kazališne predstave?', kazao je.

Ulaznice za trogirsku izvedbu 'Dalmatinske kuhinje' mogu se nabaviti na https://www.entrio.hr/event/dalmatinska-kuhinja-kazalista-playdrama-21274 i na blagajni Kantuna kulture od 17 do 20 sati.

Vaša reakcija na temu