Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Čovjek nas je u 1 ujutro zvao jer mu ne radi kompjuter. Riješili smo i taj slučaj'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Čovjek nas je u 1 ujutro zvao jer mu ne radi kompjuter. Riješili smo i taj slučaj'

Svakodnevica nam je izvlačenje vozila iz mora - rekao je zapovjednik DVD-a Slatine

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Slatine. S nama je razgovarao zapovjednik Duje Balić. DVD Slatine osnovan je 2001. godine na inicijativu mještana Slatina. Danas društvo broji 87 članova, od toga 35 djece i mladih i 37 operativaca. Imaju devet stalno zaposlenih, a financira ih Grad Split. 

- Imamo od 70 do 100 intervencija godišnje. Većinom su to požari otvorenoga prostora, a u zadnje vrijeme su sve više prometne i intervencije na objektima. Nema ovdje puno opasnih prometnica, nemamo ni previše teških prometnih. U zadnjih nekoliko godina smo ih imali, ali sve su bile s lakšim ozljedama - rekao nam je Balić. 

Najteža intervencija im je bio požar u Žrnovnici 2017. godine i požar doka u Brodotrogiru koji im je bio jako zahtjevan. 

- Sudjelovali smo dosta u potragama za nestalim ljudima, od sedam potraga četiri su završile sa smrtnim slučajem, nažalost. Bili smo na jednoj intervenciji kod tri utopljenika, pomagali smo policiji pri izvlačenju. To je isto bilo stresno - ispričao nam je zapovjednik Balić. 

Prisjetio se i onih smiješnih situacija...

- Najsmješnija intervencija nam je bila kada nas je zvao čovjek u 1 ujutro da mu ne radi kompjuter. Išli smo pogledati, riješili smo slučaj i smijali smo se pet dana nakon toga. 

Jednom smo imali poziv da je čovjek pao i da mu pomognemo doći do doma. A on bio u bolnici. 

Imamo redovito intervencije hvatanja zmija u kućama, zamjenik zapovjednika je zmijoljubac, on to stvarno odradi ekstra. 

Imali smo lani jednu intervenciju spašavanja mačića iz bunara, bilo nas je sedam, akcija je trajala oko sat i 20 minuta. Bunar je zatvorenog tipa, a mačić je bio u kutu bunara. Nismo mogli doći do njega pa smo se morali spuštati s konopima i ljestvama da dođemo po njega. Spasili smo ga. 

Zvali su nas i da su ose ispred kuće pa to preusmjerimo na nekog drugog. 

Svakodnevica nam je izvlačenje vozila iz mora. Turisti se parkiraju, a kako je žalo mekano, onda zaglave pa ih izvlačimo - kazao nam je Balić. 

Za biti dobar vatrogasac ne treba biti puno inteligentan niti imati puno pameti, smatra, jer svi od vatre bježe, a oni jedini ulaze.

- Moraš voljeti ovaj posao, a najviše nas motivira pomoć ljudima i spašavanje imovine. Što se tiče odluke u trenutku - treba pravovremeno reagirati. Jednom je bio požar u Dugom Ratu, tu sam donio krivu odluku jer su mi kolege govorili da ćemo ga uhvatiti na jednom mjestu, ja sam rekao 'ne' jer je za moje oči bilo preopasno, i požar je pobjegao od nas 2 km. Da sam ih poslušao, možda bismo ga bili zaustavili. Poslije smo ga zaustavili s dodatnim snagama, a ovako bi se možda nekom nešto dogodilo pa bi bilo 'ajme i kuku'. Ovako je malo više pobjegao, ali se nikom ništa nije dogodilo - rekao je Balić. 

Najvažnije im je pravovremeno reagirati. 

- Trudimo se da od dojave do našeg izlaska na teren prođe maksimalno minuta i to nam uglavnom uspijeva - kazao je zapovjednik. 

Pri svakoj intervenciji treba biti i oprezan. 

- Nekidan smo pilali neki bor i grana mi je pala po glavi. To je isto jedna vrsta tehničke intervencije gdje ljudi misle 'ma bor, grana, neš ti', ali je opasno jer grana ima oko tone, dvije, može ubiti pet vatrogasaca na intervenciji ako nije odrađeno kako treba - rekao je Balić.

Za kraj nam je rekao da se DVD ne može požaliti da im išta nedostaje.

- Našem društvu ne fali ni opreme, ni vozila niti ljudstva, stvarno se zahvaljujem Gradu Splitu na svemu jer imamo sve što nam treba.

Vaša reakcija na temu