Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Dovoljno je da samo jedan život spasimo, time smo opravdali svoje postojanje'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Dovoljno je da samo jedan život spasimo, time smo opravdali svoje postojanje'

'Prometne nesreće su posebno strašne'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasaca nastavljamo s JVP-om Podstrana. Razgovarali smo sa zapovjednikom Nenom Tomasovićem

JVP Podstrana nastao je 2020. godine, ima 18 zaposlenih, pretežno su to ljudi koji su bili u DVD-u Podstrana, a ima nešto i novih.

- Imali smo jednu zahtjevnu i zanimljivu intervenciju nedavno. Bili su neki talijanski gosti u apartmanu s jacuzzijem. Ne znamo što su radili točno, jacuzzi je bio u podrumu, a oni su spavali na prvom katu. U tom podrumu se sve zapalilo, sreća pa se njima ništa nije dogodilo - rekao nam je Tomasović. 

Sjetio se još nekih situacija...

- Makarski vatrogasci su jednom udarili u osobno vozilo jer su se vraćali preumorni s terena na kojem su bili cijelu noć. Srećom ni tu nitko nije stradao. 

U Strožancu je nedavno bila jedna intervencija gdje su gosti ostavili lonac na upaljenom špaheru, na kraju smo i to ugasili. Bio je pas u stanu, spasili smo ga, najvažnije je spasiti što god je živo, materijalno je manje bitno. 

Uvijek su, kaže, gore tehničke intervencije od požara na otvorenom.

- Nisu ni oni laki, pogotovo kada puše bura, to nosi ogromnom brzinom i ogromna je opasnost. Prometne nesreće su posebno strašne. Imamo alat za uklanjanje lima, oslobađanje unesrećenoga do dolaska hitne. 

Bilo je tu i smiješnih intervencija u zadnjih godinu dana. 

- Vadili smo i pse i mačke od svukuda. Zvali su nas jednom da su mačke na stablu i da ne mogu sići. Kad sam se popeo i došao blizu, mačka je samo skočila. I onda se opet popela na još veću visinu. I same one siđu. Ljude uhvati panika i misle da neće sići nikada. Mi na sve moramo izaći. Imamo i hvataljku za zmije. I njih smo se nahvatali - kazao je Tomasović. 

Smatra da su u vatrogastvu male plaće, a posao jako stresan.

- Nas motivira pomoći drugima. Dovoljno je da samo jedan život spasimo, time smo opravdali svoje postojanje - zaključio je Tomasović. 

Vaša reakcija na temu