Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Gasili smo požare dok se pucalo po Šibeniku'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Gasili smo požare dok se pucalo po Šibeniku'

Razgovarali smo sa Svetom Živkovićem, zapovjednikom DVD-a Rogoznica

Prvi zapis o formiranju dobrovoljnog vatrogasnog društva u Rogoznici datira iz 1954. godine. Tom prigodom društvu je dodijeljena jedna motorna pumpa s pripadajućom opremom. 

'Kroz zapise je vidljivo da je kroz društvo prošlo više od 140 članova, ne računajući one za koje ne postoje zapisi. Danas brojimo oko 40 podupirućih članova uz 21 operativnog člana, od kojih su dvoje profesionalnih vatrogasaca stalno zaposleni', kaže nam Sveto Živković, zapovjednik DVD-a Rogoznica.

Tijekom godine u prosjeku imaju 40 do 50 intervencija.

'Bilo je dosta strašnih intervencija na kojima smo prisustvovali, ali nama najgore su one tehničke intervencije u prometu kod kojih su uključeni nama poznate osobe. Naravno, teške su i ostale intervencije strukturnih građevina i plovila, ali prometne su na prvom mjestu', kaže nam Živković.

Prisjetio se i nekih zabavnih trenutaka na poslu.

'Među najsmješnije intervencije spada ona kada smo u veljači gasili požar otvorenog prostora, cijevi su se ledile zbog niskih temperatura, a vatra je plamsala. Po završetku intervencije smo ispustili vodu iz cijevi, a ona se odmah smrznula. Kasnije smo se poskliznuli preko nje. Naravno, postoji još i smješnije intervencije, npr. spašavanje papagaja Pere ili spuštanje oskudno odjevenih dama zaključanih na balkonu', otkriva.

Zanimalo nas je i što su im najzahtjevniji zadaci.

'Najzahtjevniji su nam požari strukturnih objekata i prometne nezgode te požari plovila. Sabrani ostanemo u tim trenucima oslanjajući se na timski rad i dobrom organizacijom pristupa intervenciji', kaže.

Dodaje kako se od takvih dana oporavljaju druženjem, sportskim aktivnostima i boravkom u prirodi.

Pitali smo ga i što je to potrebno za biti dobar zapovjednik, ali i dobar vatrogasac.

'Za biti dobar zapovjednik treba biti odlučan (donijeti ispravne odluke u kratkom vremenu), znati motivirati tim, a ujedno treba biti komunikativan i pristupačan. Za biti dobar vatrogasac, pak, treba prvo voljeti taj poziv, a ujedno treba u određenim trenucima doprinijeti društvu svojom požrtvovnošću. Također, potrebno je znati kontrolirati se u stresnim situacijama čemu pomažu redovne vježbe, osposobljavanja i priča s kolegama', priča nam Živković.

Kada smo razgovarali o legendama društva, zapovjednik nam je rekao kako je Rogoznica specifično mjesto s mnogo specifičnih ljudi, različitih karaktera i ponašanja. Kroz njihovo društvo prošlo je više 'legendi' među kojima je teško izdvojiti neka imena kako se neki ne bi uvrijedili.

Kroz dugogodišnju povijest DVD-a dogodile su se i neke situacije koje se prepričavaju godinama.

'Za vrijeme Domovinskog rata, pod uzbunom, naši vatrogasci su usprkos opasnostima izlazili na intervencije gašenje požara dok su iz neprijateljskih vojarni pucalo po rubnim dijelovima Šibenika i samom gradu. Također, spominju se intervencije na brojnim otocima Srednjeg Jadrana kada bi nas pozvalo u ispomoć. Tamo bi uvijek bilo zanimljivih i nepredvidivih događanja', kaže zapovjednik.

Otkrio nam je i da ih u poslu najviše motivira činjenica je vatrogastvo humana djelatnost nakon koje se svaki čovjek osjeća bolje i zadovoljnije nakon dobro obavljenog posla.

Dotakli smo se i problema u vatrogastvu s kojima se svakodnevno susreću.

'U zadnje vrijeme na se sve manje odaziva novih članova. Budući da se nalazimo u priobalnom području, u kojem je dobro razvijen turizam i isplativiji financijski za mlađe, oni se radije opredijele za taj sektor, zbog čega mi godišnje brojimo manje novih prijava za članstvo', priča Živković.

Upitali smo i po čemu se njihov DVD izdvaja od drugih.

'Budući da se naše društvo nalazi na samom južnom rubu Šibensko- kninske županije te nam je javna postrojba u Šibeniku udaljena 34 km, oslanjamo se na naše članove i našu tehniku. Zbog toga se trudimo da nam oprema zadovoljava potrebe za brzo djelovanje. Središnje smo društvo u općini Rogoznica koja pokriva 70,55 km2 te 2400 stanovnika koji preko ljeta naraste i desetak puta. Svi znamo da vrijeme dok čekamo pomoć traje beskonačno. Trudimo se da to vrijeme brzo prođe', otkriva.

Za kraj je istaknuo da su njihovi članovi nagrađeni za 'Najpothvat u vatrogastvu' za 2018. godinu.

'Da, nismo samo dobri na intervencijama na kopnu, nego i na moru. U lipnju 2018. dobili smo poziv od ŽVOC-a Šibenik rano ujutro da interveniramo na teretnom brodu 'HAKSA' na kojem je bilo 3000 tona rudače. Brod je doživio prodor vode u motorni prostor. Uz dva djelatnika JVP-a Šibenik te naša dva člana i pripadajućom opremom uz potporu Lučke kapetanije Šibenik, uputili smo se na brod koji se nalazio na udaljenosti 10 NM zapadno od Rogoznice. Po dolasku na mjesto intervencije, brod je bio na rubu potonuća. Međutim, naši vatrogasci su uspjeli spriječiti potonuće te je brod uspješno dotegljen u brodogradilište u Trogiru', poručuje za kraj zapovjednik Živković.

Vaša reakcija na temu