Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Gdje je minski sumnjiv teren, tu nitko ne ulazi'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Gdje je minski sumnjiv teren, tu nitko ne ulazi'

'Na našem području ima jako minski zagađenih mjesta, tamo ne gasimo'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Vrlika, osnovanim 1962. godine. S nama je razgovarao zapovjednik Ante Tarle.

- Vrlika je u Domovinskom ratu bila okupirana, a uništena je ili pokradena sva oprema, tehnika, arhiva, slike i prostorije DVD-a. Mi smo jedini DVD u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji je stradao u ratu. Do obnavljanja je došlo 1998. godine, postupno smo povećavali članstvo i nabavljali opremu - ispričao nam je zapovjednik Tarle.

Trenutno imaju oko 30 članova, dvoje ih je zaposlenih, a godišnje broje oko 60 intervencija.

- Požari otvorenog prostora su nam najgori na minski zagađenim prostorima. Na našem području ima jako minski sumnjivih mjesta, tamo mi ne idemo gasiti. Gdje je minski sumnjiv teren, tu nitko ne ulazi, ne djeluju niti zračne snage - rekao nam je Tarle

- Na otvorenom prostoru su nam najgori požari na planini, npr. na Dinari ili Svilaji. Nepristupačan je teren, gore ima dosta objekata i planinarskih kuća koje se trebaju zaštititi - dodao je.

Pokrivaju 240 četvornih kilometara, često dostavljaju pitku vodu u sela koja je nemaju, kao i stočarima. Dostave preko 150 cisterni godišnje.

- Teške su nam prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, grozno je kada vadimo mrtve koje znamo. D1 cesta se rasteretila otkad je napravljena Dalmatina - ispričao nam je Tarle.

Ne sjeća se zapovjednik smiješnih situacija...

-  Zovu nas za zmije u kući i mačke u autu. Nemamo neke posebno smiješne intervencije - kazao nam je Tarle.

Za kraj nam je rekao:

- Najviše nas motivira pomoć drugima i spašavanje, najzadovoljniji smo kada smo uspješno izveli intervenciju. Problema nemamo.

Vaša reakcija na temu