Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Imali smo istog zapovjednika 25 godina'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Imali smo istog zapovjednika 25 godina'

Razgovarali smo sa zapovjednikom DVD-a Sveti Filip i Jakov

DVD Sveti Filip i Jakov osnovan je 31. kolovoza 1994. godine, u vrijeme Domovinskog rata, za područje Općine Sv. Filip i Jakov, odnosno mjesta Sv. Filip i Jakov, Turanj, Sv. Petar na Moru, Sikovo, Raštane Donje i Raštane Gornje te otok Babac.

'Prvi upravni odbor DVD-a činili su Ivo Eškinja kao predsjednik, Joško Majica kao zapovjednik, Anđelko Erstić kao zamjenik zapovjednika, Slavko Fantina kao tajnik te Željko Eškinja kao član. Prvi delegat, odnosno predstavnik DVD-a u Skupštini Vatrogasne zajednice Zadarske županije bio je Milivoj Milat. Imamo 68 članova, 33 su operativna člana s obavljenim liječničkim pregledima, od 33 operativna člana 22 su profesionalni vatrogasci', kaže nam zapovjednik DVD-a Stjepan Marko Batur.

Zadnjih 10 godina prosjek im je 60-ak intervencija godišnje. Zapovjednika smo upitali koje su im najteže.

'Ne bih izdvajao niti jednu intervenciju posebno, ali najstrašnije intervencije su gubitci ljudskih života i teške prometne nesreće', kaže.     

Prisjetio se i zabavnih trenutaka na terenu.

'Najsmješnija intervencija mi je pokušaj skidanja papige sa stabla i skidanje mačke s balkona na trećem katu', priča.   

Kaže kako nema zahtjevnih zadataka kada radite posao koji volite, no da je uz svakodnevnu edukaciju i vježbanje te skupljanje iskustva od strane starijih kolega puno lakše ostati smiren u zahtjevnim situacijama. 

Zanimalo nas je i što je to potrebno za biti dobar zapovjednik, ali i dobar vatrogasac.

'Za biti dobar zapovjednik najbitnije je imati prijateljski odnos s kolegama i da vas kolege poštuju kao i vi njih. Da bi bio dobar vatrogasac potrebno je voljeti taj posao i voljeti pomagati drugim ljudima. Nas motivira pomaganje drugim ljudima u teškim situacijama', iskren je zapovjednik.

Spomenuo je i legendu njihovog Društva.

'Legenda DVD-a je Joško Majica koji je zapovjednik od osnutka DVD-a do mog dolaska prije četiri godine', kaže Batur.

Dotakli smo se i problema s kojima se susreću u vatrogastvu.

'Iako se zadnjih godina radi dosta na modernizaciji opreme i vozila, još uvijek ima mjesta za napredak, a svake godine imamo manji broj sezonskih vatrogasaca te bi se trebalo motivirati ljude', poručuje.

Za kraj dodaje kako sve zadatke koje županijski i glavni vatrogasni zapovjednik stave pred njih izvršavaju što god je moguće bolje.

Vaša reakcija na temu