Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Imamo člana koji je otišao sa svog pira gasiti požar!'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Imamo člana koji je otišao sa svog pira gasiti požar!'

'Starijima idemo na bankomat dizati novac, nosimo im kruh, plin, spašavali smo i svećenika koji je zapeo u zvoniku'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s bračkim DVD-om Selca, jedinim od pet na otoku. S nama su razgovarali predsjednik i zapovjednik DVD-a osnovanog 1990. godine, Tino Štambuk i Tonči Nižetić.

Kroz DVD je prošlo više od 50 članova, sada ih broji 42, od kojih je 28 operativnih. 

- Ovaj je DVD specifičan po dobrovoljcima, zaposlen sam samo ja i ljeti sezonci. Svi ti momci ostave i posao i obitelj kada je u pitanju vatrogastvo i daju 100 posto sebe. Ta ljubav prema vatrogastvu je jača od svega - rekao nam je predsjednik Štambuk.

Godišnje imaju oko 80 intervencija. Kako to već biva u malim sredinama, imali su zanimljivih priča i situacija koje krase život na otoku.

- DVD u malim sredinama radi sve. Kad se bilo što dogodi, mi idemo. Rješavamo sve probleme. Mijenjamo gume turistima, idemo starijim ljudima na bankomat dizati novac, daju nam karticu i pin pa im dignemo i donesemo. Idemo i u dućan starijima kada treba, nosimo kruh i što god. Jednoj smo ženi donijeli kruh za dva dana. Sutradan nas je zvala i rekla da što mi mislimo da će ona jesti kruh od jučer, da nije ni prije pa neće ni sada, pa da joj donesemo svježi kruh. 

Neki pastir je jednom izgubio stado ovaca, pa su se i oni izgubili, na kraju smo tražili i ovce i pastira. Mijenjamo i brave, cilindre, nosimo plin starijima - rekao nam je Štambuk.

Posebno je zanimljiva ova priča:

- Imamo člana koji je otišao sa svoga pira gasiti požar. Taj dan se ženio, izbio je požar i prije nego je rekao 'da', tijekom vjenčanja je otišao gasiti vatru, pa se kasnije vratio na svoj pir - prepričava nam zapovjednik Tonči Nižetić.

Spašavali su ljude nakon nasukavanja i potapljanja brodova, a jednom su svećenika izvlačili iz zvonika. Evo što je bilo...

- Dobio je neki napadaj gore, pa smo ga morali izvući nekako. To smo napravili konopom, improvizirali smo nešto da ga spustimo sa zvonika - kaže Nižetić.

Izvlače i zmije iz kuća i mačiće iz kontejnera.

- Stranci uglavnom zovu za životinje. Domaći sami izvade i mačke i zmije - ispričao nam je Štambuk.

Naravno, imaju i stresnih intervencija o kojima baš ne vole pričati.

- Jednom smo ušli u kuću koja je gorjela, izvukli smo čovjeka koji je bio u ognju, spasili smo ga i oživjeli, dan danas je živ. Najgore je kada mladi ljudi poginu. Te su nam najstrašnije intervencije. To je prestresno. Pogotovo jer ovdje svak svakoga poznaje – kazao nam je Štambuk.

Od stresnih situacija liječe se uglavnom druženjem, smijanjem, zafrkancijom. 

- Svakako bi trebalo uvesti psihološku pomoć za vatrogasce. Najviše u svemu ovome ispaštaju naše žene kojima onda pričamo sve što nam se dogodilo, sve emocije ispoljimo doma. Žene najviše pate. Uvijek su u strahu što će nam se dogoditi i hoćemo li se vratiti s požara - rekao je Nižetić.

Ipak, ovaj posao ih veseli. 

- Ne živimo od toga, ali živimo za to. Nagledali smo se svega. Za biti dobar vatrogasac treba volja i ljubav. Zapovjednik treba biti smiren, imati znanja, iskustva i biti dobar psiholog. Treba donositi prave odluke u pravo vrijeme. Imamo ovdje članove koji su od prvog dana, kao i mlade koji su se zaljubili u vatrogastvo i prekvalificirali – kazao je Štambuk.

Novi dom im se gradi i trebali bi u njega useliti dogodine. Posebno mu se raduju kao i suradnji s ostalim vatrogascima s Brača.

- Mi danas Brač gledamo kao jednu cjelinu, svi DVD-ovi smo povezani kao obitelj i to je krasno - zaključio je Štambuk, a za kraj su nam nešto i otpjevali da doživimo atmosferu kada su opušteni.

Vaša reakcija na temu