Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Izgubili smo vozilo, ali smo spasili strani bračni par'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Izgubili smo vozilo, ali smo spasili strani bračni par'

Angažirani su bili tijekom poplava i požara, a sjećaju se i smiješnog slučaja skidanja prstena

DVD Pljusak iz Nina osnovan je 1999. godine, kada je tada još profesionalni vatrogasac Željko Jurlina okupio prijatelje i oformio jedinicu koja će biti u službi zajednici. Radi se o čovjeku koji je predsjednik DVD-a i, kako se svi slažu, živa legenda njihovog društva i vatrogastva.

- Preživio je nemoguće, vratio se s intervencije u Gaženici kada ga je pogodila granata tijekom Domovinskog rata. Izlazio je iz vatrogasnog kamiona i išao prema skloništu, dvojica su se uspjela sakriti, a on je bio zadnji kada se dogodila eksplozija. Stradao je, bio je proglašen mrtvim, no kako mu je još tuklo srce, prebacili su ga u Zagreb i spasili. Geler iz srca su mu izvadili 1993. godine - ispričao nam je Joško Jurlina, zapovjednik DVD-a, koji trenutačno ima četiri stalno zaposlene osobe, a ljeti ih bude desetak. 

Joško Jurlina nam je rekao da godišnje imaju oko 120 intervencija, a najteži su im požari zatvorenog prostora, koje gase samo profesionalci, sezonci ne smiju. Ljeti budu i do dvije-tri intervencije dnevno. Više, kažu, imaju posla zbog domaćih, nego stranih turista.

- Uglavnom nastane problem iz sitnice, primjerice zbog roštiljanja. Najveći faktor je ljudska glupost - rekao je Joško Jurlina.

Aktualna poplava u Obrovcu posjetila ga je na sličan problem 2017. godine kada su 'zaplivali' cijeli Zadar i Nin. 

- Posebno je bilo problematično u Ninu jer je on zapravo otočić. Došlo je čak do pucanja mosta u gradu. Tada smo imali jednu intervenciju, kolega je vozilom išao spasiti strance, muža i ženu. Iako nam je tada jedno vozilo bilo potopljeno, uspjeli smo doći do njih. Auto im se ugasio na zaobilaznici kod Nina, totalno su se pogubili, nisu htjeli nigdje ići od vozila. Kolega je došao do njih, no nisu htjeli napustiti auto. U međuvremenu, više ni naše vatrogasno vozilo nije moglo proći, tako da su bili odsječeni. Došli smo ih izvući brodom. Potopilo se i naše i njihovo vozilo. Izgubili smo vozilo, ali smo spasili ljude - sjetio se zapovjednik.

Ta poplava je bila 11. rujna, a tog zlokobnog datuma samo 2009. godine se dogodio i veliki požar u Vrsima.

- Kuće u Poljicima su bile ozbiljno ugrožene, a izgorjela je velika površina hrastove šume i niskog raslinja. Neki vatrogasci su rekli da je to bio najgori požar u njihovim karijerama - naveo je Jurlina, a istaknuo je još jedan opasan slučaj:

- Zadnji teški požar kojeg smo imali je bio u Visočanima, u Šibeniku prošlo ljeto, kada su kuće gorjele. Tada su bili aktivirani i kanaderi, nije bilo dovoljno zračnih snaga i za nas i za njih, tako da nam je prošle godine taj bio najzahtjevniji.

Imali su, naravno, poprilično smiješnih poziva, a istaknuo je slučaj kada ih je jedna žena zvala upomoć zbog prstena.

- Gospođa je bila na dijeti i željela je iznenaditi svoga supruga i pokazati mu koliko je smršavjela, a skinula je preko 20 kilograma. Pokušala je staviti prsten, no zapeo je i odmah je nastala oteklina, pa smo ga morali prepilati malom, finom bušilicom. Nismo nadali toj akciji, ali smo je uspješno izveli. Nije baš bila sretna jer smo ga prepilali na dva dijela pa ga je morala ponovno izliti, no sada ima novi-stari prsten.

Ima toga još...

- Vadili smo i mace iz automobila. Prošlo ljeto su nas zvali turisti koji su nepropisno parkirali i dobili kaznu. No, nisu se htjeli pomaknuti jer im je, dok su bili parkirani, u motor automobila ušla mala maca. Zvali su nas da je izvadimo. Mi smo došli i morali raskomadati pola auta da je izvadimo. Neće maca vani! Mi vamo, ona tamo... Na kraju smo nekako uspjeli, bili smo nježni.

Nedavno su dobili novija vatrogasna vozila, radi se o donaciji iz Austrije, ali njima su u srcu njihovi 'oldtimeri'.

- Imamo jedno vozilo iz 1979., a drugo iz 1987. godine. Emotivno smo vezani za njih, oni su nam 'kičma'. Zbog popravaka, kada bi se zbrojilo, godišnje ispod tih auta ležimo – danima. Nema dijelova, pa se snalazi... Ali to su najbolji strojevi za šumske požare, oni mogu proći svugdje, vrijede kao 20 ljudi na intervenciji. 

Pitali smo ga za probleme u vatrogastvu, rekao je da ih ima, ali...

-  Što se tiče našeg DVD-a, glavni osnivač je Grad Nin, pa nas oni financiraju, a Županijska vatrogasna zajednica nas prati opremom. Naše financiranje je do sada išlo uz manje probleme, no generalno je sve u redu. Problem nam predstavlja, kao i drugima, što nemamo mladih ljudi. Prije smo imali puno sezonaca, morali smo birati, nismo mogli uzeti sve dečke koji su htjeli biti sezonski vatrogasci. Danas ne možemo naći te ljude. Turizam je odnio sve mlade, svi rade...

Zapovjednik DVD-a nam je rekao da imaju 'na papiru' 56 članova, od toga 34 operativna, a da bi volio da ih bude više stalno zaposlenih, kao i sezonaca. 

- Izlazimo na intervencije na području Nina, ispomoć smo i Privlaci, idemo po cijeloj Zadarskoj županiji. Gdje god nas operativni centar digne, mi izlazimo. Trebali smo nedavno ići i do Obrovca zbog poplave, ali su nas ostavili u slučaju potrebe za intervencijama na ovom području. Zahvalio bih se i pohvalio Grad Nin koji je uvijek tu i omogućuje nam da radimo ono što volimo - zaključio je zapovjednik DVD-a Pljusak.

Vaša reakcija na temu