Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Izvlačili smo krave iz bunara i požara'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Izvlačili smo krave iz bunara i požara'

'Važno je i poslušati ostale, možda su uočili nešto što vi niste'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Zadvarje. S nama je razgovarao zapovjednik Neno Bajić

DVD Zadvarje osnovan je 1951 g. Društvo danas ima oko 30 aktivnih članova, od čega su polovica aktivni operativci, a dvoje zaposlenih.

U prosjeku imaju 60-ak intervencija godišnje. 

- Bilo je tu težih prometnih nezgoda s ružnim prizorima nažalost, a i nekoliko potraga za osobama koje su na kraju završile s tragičnim ishodom. U velikom požaru koji je bio 2017. na predjelu 'Prpuša', samo dan prije velikog požara kod Splita, imali smo situaciju gdje nas je u jednom trenutku požar prebacio i morali smo se hitno izvući na sigurno. Možda minut - dva nije se čulo ništa na radio vezi, bile su to najduže minute. Srećom, ekipa se na vrime izvukla, stradalo je samo nešto opreme - ispričao nam je zapovjednik Neno Bajić. 

Bilo je tu i nekih interesantnih intervencija kojih se prisjetio. 

- Recimo kad bi ljudi zvali diskretno da su malo zapeli s autom na neobičnim mjestima i neobičnim okolnostima, a da se razumijemo, znale su i cure zvati. Imali smo intervenciju da smo izvlačili krave koje su ostale okružene dimom i požarom, jednom prilikom smo kravu izvlačili iz bunara, tu je bilo svakakvih improvizacija, ali sve je glatko prošlo... Jednom smo nakon prometne nezgode, kad je vozač nakon što smo ga izvukli iz auta počeo pitati 'Di je ona? Di je ona?', počeli tražiti žensku osobu, misleći da se možda udaljila od vozila ili slično, da bi nakon par minuta skužili da on u stvari traži gdje mu je boca žestice koju je imao kod sebe - rekao nam je Bajić. 

Svaka se intervencija zna zakomplicirati, kaže.

- Mislim da su ipak najzahtjevniji požari na objektima i prometne, odnosno tehničke intervencije. Kod nas ipak većinu intervencija čine požari otvorenog prostora, ali bude nažalost i ovih kompliciranijih - kazao je Bajić.

Teško je ostati sabran, smatra, pogotovo kad su pod navalom adrenalina. 

- Dođe to malo s godinama, nastojite što prije procijeniti situaciju i pokušavate predvidjeti nekakav tijek događaja kako bi mogli što bolje odraditi intervenciju sa što manje štete. Obično iza intervencija ostanemo malo na okupu, družimo se i prokomentiramo samu intervenciju, popije se pivo, malo zafrkancije. Naravno, ako je veća intervencija budu tu i kolege iz susjednih društava, jedni drugima uvik pomažemo, a bome volimo se i družiti svi skupa, pogotovo kad se posao dobro odradi - rekao nam je Bajić. 

Psihološku pomoć nakon stresnih intervencija ne bi bilo loše imati, smatra.

- Nezgodno je za ove mlađe momke ponekad ako nalete na ružan prizor u prometnoj nesreći ili slično. Ako pretpostavimo da bi moglo biti gadno, tko se ne osjeća dobro u vezi s time, ostat će malo postrani. Nitko od nas neće u tom trenutku o tome razmišljati, vrate ti se te slike kasnije, al prihvatiš to i ideš dalje. To je jedan ružan dio ovog čime se mi bavimo, al nitko nas ne tjera, sve je naš izbor. Dosta toga se riješi i razgovorom unutar ekipe. Ali ako se netko bas loše radi toga osjeća i ne može se s time nositi, bilo bi dobro da postoji stručna osoba kojoj se može obratiti - rekao je Bajić. 

Za biti dobar zapovjednik, treba imati i dobru ekipu oko sebe, bez toga nema ništa, mišljena je. 

- Vatrogasci moraju vjerovati tebi i ti njima. Ako sam nisi spreman nešto odraditi onda ne možeš očekivati da će te  ostali poslušati da to isto urade... Treba stvarno nastojati biti smiren kad se donose odluke, ako se paničari onda se i pogriješi. Važno je i poslušati ostale, možda su uočili nešto što vi niste, smanjujete tako prostor za pogreške - kazao je Bajić i dodao: 

- Za biti dobar vatrogasac prvo i osnovno je da to morate voljeti. To nije posao kao svaki drugi, to je poziv. Vatrogasac si 24/7, to ti jednostavno uđe u krv i to živiš. Ako to voliš, s vremenom i iskustvom, ali i s pomoći ostalih kolega svladaju se sve prepreke i izazovi u intervencijama.

Imao je ovaj DVD kroz svoju povijest dosta legendi, kaže, poput starog zapovjednika Vicka Pejkovića ili čuvenog pokojnog predsjednika Mate Santrića, za koje se vežu razne priče i događaji. 

- Sada su legende 5-6 momaka (ima i cura) koji će se u zimske sitne sate ustati iz kreveta i odraditi intervenciju i ujutro otići na posao kao da je to najnormalnija stvar na svijetu i još će se usput zavaditi sa ženom i s familijom radi lude glave i vatrogasaca - kazao je Bajić. 

Najveća motivacija je im je to što imaju mogućnost nekome pomoći, spriječiti nekakvu štetu ili napraviti nešto za opće dobro. 

- Najbolji osjećaj je kad u tome uspijete. Kad dobijete poziv, to je  uvijek uzbuđenje, adrenalin i odmah se prešaltate u akciju. Teško je opisati koji su to osjećaji nekome tko to promatra sa strane. Vjerojatno treba biti malo 'lud' za u to se upuštati, pogotovo ako si dobrovoljac. Također, posebna su stvar odnosi i prijateljstva između vatrogasaca i društava, sve su to posebni ljudi. Svi su tu od srca, zato to i funkcionira. Šteta samo što to nije nagrađeno i prepoznato svaki put, mada se neke stvari ne mogu ničime platiti - kazao je Bajić. 

Problemi su im uglavnom financijski. 

- U ovom DVD-u kao i u većini ostalih pretpostavljam, svi problemi se vežu uz financije. Jednostavno, vatrogasna vozila i oprema su skupi, a zahtjevi su veliki. Mi bi svi htjeli novija vozila i bolju opremu, nastojimo nekako da uz pomoć lokalne samouprave čije područje pokrivamo (Općina Zadvarje i Općina Šestanovac) da to držimo na jednom zadovoljavajućem nivou, a uz pomoć SDŽ i Općine Zadvarje smo uspjeli 2020. obnoviti prostorije društva. Naravno, želja svih je da se ulaganja povećavaju kako mogućnosti budu dopuštale - rekao je Bajić i dodao: 

- Ovaj DVD je specifičan po tome da se nalazimo na takvom području gdje osim djelovanja na području Općina Zadvarje i Šestanovac zbog našeg smještaja često znamo ići na ispomoć u Makarsko Primorje, Omiško Primorje ili područje Imotske krajine, a bilo je slučajeva da smo intervenirali i na A1, pošto nam je izlaz Šestanovac udaljen dva km. Nema nas baš 'ko Rusa', ali ekipa se uvijek skupi i odradi se posao, bilo na intervencijama, vatrogasnom domu ili ako su u pitanju popravci na vozilima i opremi.  Realno, Zadvarje je malo mjesto, velika je stvar imati ovako aktivno društvo već 70 godina. To nam je svima na čast, ali i obaveza da društvo ostavimo novim generacijama, kako su nama naši stariji ostavili - zaključio je Bajić.

Vaša reakcija na temu