Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Izvlačili smo provalnika koji je zapeo u prozoru da bi ga policija mogla privesti'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Izvlačili smo provalnika koji je zapeo u prozoru da bi ga policija mogla privesti'

'Gasili smo i maglu, a pomaže nam i naš potražni pas Wendy'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Omiš. S nama je razgovarao zapovjednik Višeslav Pešić.

DVD Omiš osnovan je 1951., broje 90-ak članova, od toga 60 operativaca, šest stalno zaposlenih.

- Kroz DVD je prošlo 10 posto grada Omiša. Veliki doprinos su dali stari vatrogasci koji više nisu među živima. Napredovali smo što se tiče tehnike i opreme - rekao nam je Pešić. 

Godišnje imaju oko 300 intervencija jer pokrivaju veliko područje od 266 kilometara kvadratnih. 

- Od smiješnih intervencija vozili smo pse lutalice, hvatali mačke sa stabla. Najzanimljivija nam je intervencija bila kada je provalnik zapeo u prozoru i nije mogao izaći, to je bilo u skladištu kafića u Krilu Jesenice, onda smo ga mi morali izvlačiti da bi ga policija mogla privesti. Tu smo koristili hidrauličke alate, po prvi put da ih nismo koristili za spašavanje života, nego za provalnika - ispričao nam je Pešić i dodao: 

- Gasili smo i maglu. Zvali su nas da je veliki požar, kad ono magla. 

Najteže su im intervencije prometne nesreće. 

- Imamo i par tvornica gdje smo intervenirali, a imamo i problema na obali. Nabavili smo brod kojeg sređujemo, nadamo se da bi do kraja godine mogao biti u funkciji. Dosta smo gasili brodove, ispumpavali i turističke brodove, zahtjevne intervencije su ti požari brodova. 

Na moru su većinom intervencije da tražimo i izvlačimo utopljenike, ili ako ljudi ostanu bez goriva u brodu, uz tih par požara brodova. Radimo na tome i da imamo ronioce vatrogasce. Obala je razvedena, imamo i požare stanova, kuća, prikolica, svega. 

Imali smo par intervencija gdje bi tek nakon par dana našli ljude jer ih nitko ne bi vidio kada bi nastradali, to nisu ugodne scene - rekao nam je Pešić. 

Ovaj DVD ima i potražnog psa, belgijsku ovčarku Wendy. 

- Vodič je završio školu s Wendy za potražnog psa u Rijeci, obuka je oko 30.000 kuna. Wendy je već bila u Petrinji tražila unesrećene u ruševinama. Nabavili smo je jer želimo reagirati na najbolji način i čim prije.

Smatra da zapovjednik mora biti od 0 do 24 u svom poslu.

- Dobar vatrogasac je onaj koji je hrabar i koji ima straha. Vatrogasci su čarobnjaci. Zapovjednik zato mora biti i običan vatrogasac i odlučivati u kritičnim momentima - rekao je Pešić. 

Najviše ih, kaže, motivira pomoć drugima.

Vaša reakcija na temu