Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Jedino nismo porađali trudnice'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Jedino nismo porađali trudnice'

'Lovili smo zmije, skidali mačke sa stabla, bilo je tu svega'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Imotski. S nama je razgovarao bivši zapovjednik Ivica Čelan koji je na toj poziciji bio 40 godina. Dobitnik je povelje za životno djelo vatrogasne zajednice i gradske također. 

Trenutni zapovjednik DVD-a Imotski je Ante Čelan, od travnja 2021.

DVD Imotski nastao je prije 70 godina, osnovan je 1951. 

- S obzirom da je tu i JVP Imotski od 2007. mi kao DVD imamo godišnje 60-ak intervencija u što spadaju prijevoz vode i druge tehničke intervencije kućanstvima s hidrauličkim skalama. Brojimo oko 100 članova, od toga je 30 operativnih, dvoje je zaposlenih – rekao nam je Čelan. 

Prisjetio se samo nekoliko teških intervencija. 

- Teška intervencija bila nam je 70-ih godina na Korčuli kad je DVD Imotski sudjelovao. 2017. bio je veliki požar kod Crvenog jezera koji smo uspjeli odbaciti od ruba jezera, došao je do 50 metara od njega. Sada se ta šuma okolo obnavlja – rekao je Čelan i dodao: 

- Imali smo i vađenja utopljenika, svega. Prije JVP-a smo imali oko 200 – 250 intervencija godišnje. Više ipak imamo šumskih požara – kazao je Čelan. 

Prometnih nesreća nisu imali previše, kaže. 

- 1973. gorila je jedna kuhinja i plinska boca. Ušao sam unutra, kad sam uhvatio bocu da je izbacim vanka, da ne bi eksplodirala, točno kad sam je uhvatio i bacio, boca je eksplodirala. Bilo je stotinjak  svjedoka. U jednoj kući je isto boca eksplodirala, čovjek je nosio plinsku bocu i gorila mu je ruka. Samo Bog nas je sačuvao – rekao nam je Čelan. 

Od smiješnih intervencija zvali su ih, kaže, za sve, mada ih nema puno. 

- Jedino nismo porađali trudnice. Lovili smo zmije, skidali mačke sa stabla, bilo je tu svega – kazao je Čelan. 

Od stresnih intervencija oporavljaju se druženjem. 

- Psihološka pomoć dobro bi došla vatrogascima koji ulaze u opasne intervencije ili prometne nesreće – smatra bivši zapovjednik. 

Vatrogasci moraju voljeti svoj posao, kaže, a najviše sebe daju dobrovoljni vatrogasci. 

- Najviše nas motivira pomaganje drugima. Malo koje društvo može imati takve vatrogasce kao Imotski jer je ovdje jako puno ljudi nezaposleno. Nemaju što raditi pa budu vatrogasci. U ovom DVD-u je 1971. godine osnovana prva ženska jedinica na području cijele republike tadašnje Hrvatske. Sada naš DVD ima šest žena i još ih je nekoliko na obuci. Problema uvijek ima nekih sitnih, ali ništa strašno – rekao je Čelan. 

Vaša reakcija na temu