Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Jednom je mačku spašavalo 20-ak vatrogasaca s četiri vozila'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Jednom je mačku spašavalo 20-ak vatrogasaca s četiri vozila'

Jednom se iskrenula cisterna s alkoholom. To su bili potoci alkohola koji gori, pjenom to ne možeš ugasiti, bilo je problematično... - sjetio se Marin Buble

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Trogir. Razgovarali smo s bivšim zapovjednikom Marinom Bublom. Od nedavno nije više zapovjednik pa smo s njim napravili 'oproštajni' razgovor. Na njegovo je mjesto došao Branko Juranić, a Buble je sada zaposlen u JVP-u grada Trogira. DVD Trogir osnovan je 1903. godine.

- Jedni smo od najstarijih DVD-ova u Dalmaciji. Do prije dvije godine smo bili jedini ovdje, a sada dijelimo to s JVP-om grada Trogira. Radimo jedan projekt s dronom i jedan s potražnim psom. Sada nam je pas na školovanju. Trenutno ekipa radi vježbe s njim, dosta se ljudi tu uključilo, zabavno nam je i mislim da će biti od velike koristi. S dronom jedna ekipa po pozivu radi ono što treba - rekao nam je Buble.

Članova broje preko 90, a s djecom oko 120. Operativnih je 55. Godišnje sada imaju samo 20-ak intervencija jer na prvi poziv izlazi JVP, a po potrebi stižu i oni. Prije JVP-a su imali oko 180 intervencija.

- Od smiješnih intervencija, sjećam se da je jednu mačku spašavalo jedno 20 vatrogasaca s četiri vozila. Došlo je prvo vozilo, spustili su mačku sa stabla, no na kraju kako je bila kiša i blato, vozilo je zapelo i nije se moglo izvući. Onda je došlo drugo vozilo koje je pokušalo izvući prvo, nije moglo, pa je došlo treće, pa četvrto, a na kraju su spašavali jedni druge. Mačka je spašena u prvih pet minuta, a u izvješću je pisalo da su izašla četiri vozila s 20-ak vatrogasaca na teren - ispričao nam je zapovjednik. 

Kada dođe do požara objekta u starom dijelu grada, to je, kaže, jako opasno za cijeli grad. 

- To su stare zgrade, stari način gradnje i ako je vjetar, postoji opasnost da strada pola grada. Našoj je članici izgorio stan. Ne znam kako bih ja reagirao da moja kuća gori. Svi požari u starom gradu su opasni. Opasan je vrući zrak, imali su i naši vatrogasci i ozljeda na intervencijama - rekao je Buble.

Šumski požari su pak svoja priča, ali ih oni, kaže, srećom nemaju puno. 

- Dosta smo aktivni gdje god treba po Dalmaciji ili gdje god nas zovu. Reagiramo svugdje gdje je potreba. Prometne nesreće su rak rana svima. Tu nema razmišljanja, tu si usredotočen na ono što moraš raditi pa tek poslije pričamo. Grozna je nesreća bila kada se momak zabio motorom u zid i poginuo - ispričao je Buble. 

Bilo je tu još zanimljivih intervencija.

- Jednom se iskrenula cisterna s alkoholom. To su bili potoci alkohola koji gori, pjenom to ne možeš ugasiti, bilo je problematično jer se vatra cijedila putem put dolje. Jedom se masu mlijeka prolilo iz kamiona, tu se nismo mogli kretati, a i smrdjelo je užasno - prepričao je Buble.

Sve češća su im ispumpavanja u staroj jezgri grada koja nastaju od plime od mora. 

- Tu čekamo da se nivo spusti pa ispumpavamo. Zna se dogoditi da je pola grada poplavljeno - kazao nam je bivši zapovjednik i dodao kakav treba 'prvi' vatrogasac.

- Zapovjednik treba biti smiren, nema neke koristi od zapovjednika ako je veći paničar od civila. Mora razmišljati logički. Svaka je odluka dvosjekli mač, ali se mora donijeti. No tko radi, on i griješi. Uvijek poslije razmišljam što se moglo drugačije, nađemo uvijek neku sitnicu - kazao je Buble.

Biti vatrogasac, smatra, nije lako. 

- Vatrogasci su munjeni ljudi. Svi pametni bježe od vatre, vatrogasci trče u vatru. Šalu na stranu, vatrogasac mora imati nagon da želi pomoći drugome. Nešto što ga tjera na to i kasnije je tu osjećaj zadovoljstva što je nekome pomogao. Ne može to platiti ni jedna plaća. Stara vatrogasna je 'Kuću gasit, brata spasit'. Vatrogastvo je ozbiljno zanimanje, traži psihičku i fizičku spremu - rekao je Buble.

Poslije teških intervencija obavezno je, kaže, spremiti dobru marendu, zapjevati, pričati, družiti se. Postoje naravno i neki problemi koji ih muče. 

- Problemi su nedostatak opreme i financiranje vatrogasaca. Mi se financiramo od Grada Trogira. Do sada smo imali dobru suradnju s Gradom, nadam se da će tako biti i dalje - zaključio je Buble.

Vaša reakcija na temu