Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Kad smo došli na jednu intervenciju, vidjeli smo da je 'velika vatra' zapravo narančasta žlica od bagera, a dim prašina'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Kad smo došli na jednu intervenciju, vidjeli smo da je 'velika vatra' zapravo narančasta žlica od bagera, a dim prašina'

Razgovarali smo s predstavnicima DVD-a Vodice

DVD Vodice nastao je 1994. godine. Društvo broji oko 60 članova, od toga je 25 operativnih, jedan stalno zaposleni te šest sezonaca. Kažu nam kako su posebni po tome što su svi njihovi članovi 'luckasti' na svoj način.

'Godišnje imamo 50-ak intervencija, ali vršimo i usluge prijevoza vode. Godišnje prevezemo oko 250 cisterni vode', priča nam Matija Karlo Valinčić, predsjednik DVD-a.

Društvo se prisjetilo i najstresnijih intervencija koje su doživjeli na terenu.

Luki je najstrašnija intervencija bila kad su on i Matija kamionom bili na čelu požara i čekali da dođe fronta. Ali odjednom se podignuo vjetar i fronta je u sekundi došla do njih. Za trenutak su se pronašli u mraku i ništa nisu vidjeli, spašavali su sebe i kamion, ali bezuspješno. Zatim je došla pomoć s neba. Kanader je polio vodu po njima i spasio ih u zadnji trenutak.

Brigita nam je ispričala situaciju kada su se pronašli u smilju do glave, a vatra se približavala prema njima, a kaže kako je svaka sekunda mogla biti kobna, no, srećom, uspjeli su se spasiti.

Dariju je, pak, najstrašnije bilo kad su gasili požar u Lađevcima. Nastala je panika jer se vatra približavala kućama, a snaga na terenu, bilo je, premalo. 

'Ali Dario k'o Dario, smiren i priseban preuzima mlaznicu, smiruje sve oko sebe i u par minuta s ekipom zaustavlja vatrenu stihiju, a Goran je neustrašiv', pričaju nam.

Pojedine intervencije izazvale su i lavinu smijeha u ovom DVD-u, a izdvojili su njima najzanimljiviju.

'Kada je Karlo radio na Okitu kao osmatrač pa nas je poslao kod Zatona jer se vidi velika vatra i dim. Samo što je velika vatra bila narančasta žlica od bagera, a dim je bila prašina', prisjećaju se kroz smijeh.

Otkrili su nam i kako ostaju sabrani u stresnim situacijama.

'Teško je, ali treba se prvo pobrinuti za svoju sigurnost i sigurnost kolega, pripremiti se na to da nas u ovom poslu ništa ne smije iznenaditi, redovito trenirati i vježbati te se pripremati na različite scenarije, a ekipa mora biti uigrana. Nakon stresnih intervencija, kad završi smjena, svi skupa idemo na bazen i pijemo hladne pive, smijemo se i družimo', kaže nam predsjednik.

Prisjetili su se i legende DVD-a.

'Za našeg Matu Udovičića znaju svi vatrogasci u Hrvatskoj. Tko ga ne zna, neka se zapita. Vatrogasac Mate je legenda koja donosi svima nama vedrinu, veselje i motivaciju za biti što bolji vatrogasac i čovjek', ponosni su članovi DVD-a.

Društvo ima i dogodovštinu koju redovito prepričavaju već godinama.

'Pokojni tajnik DVD-a je tada bio profesor u školi, a on i zapovjednik DVD-a trebali su ići u Opatiju na sajam. Profesor mu je rekao da ne može ići jer taj dan ima predavanje u školi. Na to mu je zapovjednik odgovorio da markira jedan dan', prisjetili su se za kraj.

Vaša reakcija na temu