Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Mi koji radimo u manjim sredinama smo čarobnjaci i najveće budale u pozitivnom smislu!'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Mi koji radimo u manjim sredinama smo čarobnjaci i najveće budale u pozitivnom smislu!'

'Volimo ljude'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Trilj. Razgovarali smo sa zapovjednikom Mladenom Klarićem

DVD Trilj osnovan je 1952. Imaju oko 150 članova u matičnoj knjizi, od toga operativaca 40 te troje zaposlenih koji rade profesionalno. 

- Nadam se da ćemo ubrzo otvoriti i natječaj za još profesionalnih vatrogasaca, mali smo, ali smo grad ipak i nesreće se povećaju. Specifični smo jer smo među prva tri vatrogasna društva u županiji po najvećem operativnom području, 286 kvadratnih kilometara terena pokrivamo. Godišnje brojimo u prosjeku oko 200 intervencija, 2020. godinu smo zaključili s 311. Tereni su nam uglavnom brdsko planinski dio, pa su nam ljeti zeznuti šumski požari ako brzo ne reagiramo. Dosta radimo i tehničke intervencije, a prometne nesreće svi znamo koliko ružne mogu biti. Naš teren također obuhvaća 100 km državne ceste, blizina autoceste, granično područje s BiH i to jako teško pokrivamo – ispričao nam je zapovjednik Klarić. 

Najgore intervencije su im prometne nesreće. 

- Prometne budu nažalost nekad sa smrtnim posljedicama i nije to lako podnositi, posebno ako je nastradao netko koga poznaš. Prometne nesreće u kojima stradaju mladi životi su isto strašne. Jednom je čovjeku freza zdrobila noge te smo ga odvajali od freze, a on je bio sve priseban, užas, sad je dobro Bogu fala. Sudari teretnih kamiona i osobnih vozila su uvijek strašni. Najteže su prometne kojima su osobe ukliještene, ali su pri svijesti i zapomažu – rekao nam je Klarić. 

Vatrogasci iz manjih sredina bave se svačim.

- Kako smo na brdsko-planinskom prostoru, dosta ima rekreativaca, turista, planinara, lovaca koji šetaju i onda se specijaliziramo i za spašavanje na visinama i dubinama, moramo se pripremati i gledati preventivno da smo brzi i spremni. Ima svega, raznih tragedija i životnih nesreća i takvim stvarima prisustvujemo kada je potrebna ljudima pomoć jer vatrogasci i hitna pomoć su ipak prve temeljne operativne snage koja se poziva kad je ugroza za ljudski život. Samoubojstava, potraga, svašta bude – kazao je Klarić.

Imaju i smiješnih intervencija, no manje. 

- Jednom je čovjek došao u vatrogasni dom zapuhan i rekao da je požar prema Trilju u Bisku uz cestu. Mi smo sarkastično rekli 'Zašto nisi zvao vatrogasce?', a on kaže 'Jesam, ali se nitko ne javlja'. Pitamo ga 'Na koji broj?' sarkastično, kaže on 'Na 556'. Ozbiljan čovjek pa ne zna broj hitnih službi, zato je potrebno podizati svijest i učiti reagirati u stvarima koje se događaju. Nisu one samo na TV-u, tu su, događaju se. Na jednom smo požaru tražili našeg vatrogasca cijeli dan. Bio je toliko umoran da je zaspao iza suhozida – kazao je Klarić.

Od stresnih intervencija oporavljaju se svakakvim načinima. 

- Netko planinari, ide u ribolov, kuha spizu, vozi motor, teretana, boks, adrenalinski sport, moraš imati ventil da to izbaciš iz sebe. Uglavnom analiziramo sve, a na kraju se smijemo tko je što pogriješio, ali u nutrini lažemo sami sebe, ostaju ožiljci – ispričao nam je Klarić.

Svakako bi trebalo uvesti psihološku pomoć za vatrogasce, smatra. 

- Apsolutno bi nam to dobro došlo. Svi imaju strah jer misle da će ga proglasiti ludim i da će dobiti otkaz pogotovo u većim postrojbama pogotovo kod profesionalno uposlenih vatrogasaca, ali dolazi i kod manjih društava to. Zalažem se da dođe psihološka pomoć i kod nas – rekao nam je Klarić. 

Vatrogasci su svakako, kaže, specifična sorta ljudi. 

- Mi u manjim sredinama koji radimo smo čarobnjaci. To su najveće budale u pozitivnom smislu, pogotovo mi u zabačenim sredinama. Radimo od 0 do 24 i moramo znati sve, prvi smo udar – rekao je.

Za biti dobar zapovjednik treba biti vođa i raditi s ljudima, no ne glumiti šefa, smatra. 

- Zapovjednik mora biti i motivator i ići raditi s vatrogascima – smatra Klarić.

Za biti dobar vatrogasac treba učiti konstantno, kaže. 

- Ne smije se biti ograničen nego se treba stalno educirati, čitati literaturu i učiti nove stvari – kazao nam je zapovjednik. 

Najviše ih motivira spašavanje i pomoć drugima. 

- Mi smo posebni ljudi, ratujemo u miru od 0 do 24 jer idemo na sve ugroze. Nas se zove za sve. Volimo prvenstveno čovjeka – kaže Klarić.

Nadaju se da će iduće godine biti i svečano otvaranje novoga doma, na 70. obljetnicu DVD-a. 

- Moraju nam na to doći i veliki prijatelji iz Njemačke. Dali su nam četiri vozila, prvi su nas digli na noge i bez njih ni nećemo otvoriti dom  – rekao je Klarić. 

Zahvalan je i svim medijima jer su, kaže, novinari uvijek tu za njih. 

- Cilj nam je promovirati vatrogastvo i zato vam puno hvala, hvala i Dalmatinskom portalu na ovom projektu što radi priču o nama vatrogascima. To nam je bitno, jer na taj način možemo pokazati što su sve vatrogasci i što rade, ne sjedimo i ne jedemo kako nas pojedinci prikazuju – kazao je zapovjednik. 

Problema uvijek ima, kaže. 

- Manjak financija je uvijek i glavni problem. Sretni smo kada imamo za novo odijelo, što bi trebalo biti normalno. Financira nas Grad 90 % i o tome ovisimo. A najbitnije je da se treba raditi na educiranju ljudi kako civila društva tako i spašavatelja da opasnosti vrebaju i da preventivno se gleda. Kad se dogodi već je kasno a ako ne vježbaš reakciju i odgovor onda je teško i opasno za sve – zaključio je Klarić.

Vaša reakcija na temu