Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Momci po danu konobare, a po noći pomognu kolegama na požarištu'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Momci po danu konobare, a po noći pomognu kolegama na požarištu'

DVD Sućuraj je specifičan po tome što vatrogasci opremu drže u svojim kućama

DVD Sućuraj je nastao 1974. Imamo 30 članova, 20 aktivnih vatrogasaca, tijekom cijele godine imamo jednog zaposlenog, a u sezoni zaposlimo sezonce. 

Rekao nam je uvodno zapovjednik Ivan Slavić u serijalu kojim predstavljamo dalmatinska vatrogasna društva.

Godišnje imaju 10-ak intervencija.

- Najstrašnije intervenciju smo imali 2003. godine, kada smo imali požar otvorenog prostora na dva mjesta, ukupno 1200 hektara. U pomoć nam je došlo 120 vatrogasaca s kopna i 100 vojnika. Bilo je prilično kaotično, ljudi razbacani po terenu, tražili smo neke što su brodom pobjegli od vatre, a sve je skupa trajalo čak 25 dana.

Vatrogasni zapovjednik mora ostati miran, ma kakva situacija bila...

 Za ostati sabran treba dobro poznavati teren i svoje ljude, kao i vatrogasce iz ostalih DVD-ova s otoka (DVD Hvar, DVD Stari Grad, DVD Jelsa) pošto svi uskačemo na ispomoć jedni drugima, s obzirom na to da na otoku nema hidrantne mreže i na požarištu je najvažnija količina vode koju imate po cisternama i ako je imate, možete se boriti s požarom. Pri pregledu terena najvažnije je na brzinu vidjeti jesu li ugroženi ljudi, njihova imovina, smjer vjetra i na koji način se postaviti na terenu kako ne bi ugrozili živote vatrogasaca, a na najbolji i najbrži način pristupili intervenciji. Vatrogasci će odraditi što im se naloži, a zapovjednik dobro zna koji mu je vatrogasac bolji za npr. probiti brzi put kroz šikaru motornom pilom ili nešto drugo.

Sjetio se jedne zanimljive situacije...

- Meni osobno je najsmješnija situacija požar otvorenog na jednoj glavici na nekih cca 400 m nadmorske visine, a jedini pristup je bio s plaže. Predsjednik DVD-a Sućuraj Zvonimir Rudan je ostao na cesti kako bi navodio kanader, i sad preko stanice se javlja županijski vatrogasni zapovjednik i kaže da se brzo popnemo na glavicu i potučemo požar (sam uspon je trajao nekih 40-ak minuta s obzirom na teren i cijevnu opremu koju smo nosili sa sobom), a naš predsjednik mu odgovara da pošalje Stipu Božića, i sad na stanici pošto smo svi uvezani čuješ pilota kanadera kako se grohotom smije...

Slavić navodi da dobar zapovjednik treba u trenutku znati donijeti najbolju odluku, izdati razumljivu zapovijed prema osobnoj procjeni situacije, nadzirati njeno izvršenje i biti spreman u slučaju promjene situacije istu modificirati u svakom trenutku. A dobar vatrogasac...

- Uz položenu obuku i liječnički pregled vatrogasac treba biti fizički i psihički izdržljiv jer svaka intervencija traži maksimum predanosti, a osobito požari otvorenog prostora kada se mora preko 100 cijevi pružiti po terenu iz svake cisterne.

Pitali smo ga i za legendu njegovog društva...

- Legenda DVD-a Sućuraj je moj zamjenik Goran Begović, on je jedini stalno zaposleni vatrogasac u našem DVD-u. Vrijedan, uredan, pošten, ništa mu nije teško, održava sva vozila i opremu na najvišem mogućem nivou. Ništa mu nije teško i uvijek će pomoći svakome. Kad spomenete DVD Sućuraj bilo kome iz vatrogasnih krugova, svi odmah pitaju za njega.

Smatra da je najveći problem u vatrogastvu ljudstvo.

- Nažalost, mi u malim DVD-ovima ne možemo davati cjelogodišnje plaće vatrogascima, zapošljavamo sezonce, a tu se natječemo s ugostiteljskim objektima koje daju kudikamo veće plaće. S obzirom na to da mi kao DVD, odnosno predsjednik i zapovjednik, omogućavamo vatrogasnu tehniku, prilikom intervencija dajemo taktiku, ali dinamiku na požaru mogu dati jedino mladi zdravi vatrogasci, a od njih se očekuje da su stalno na raspolaganju.

Još je dodao:

- DVD Sućuraj je specifičan po tome što sam ja svim operativnim vatrogascima zadužio opremu da kreću od kuće, a da ne dežuraju u vatrogasnom domu po smjenama, pošto imaju druga zaposlenja. Prilikom intervencije biram broj za uzbunjivanje i svatko tko može doći, dođe opremljen i kupi se na raznim zbornim mjestima, koje u hodu dogovaramo, ovisno o mjestu intervencije jer mi kao DVD Sućuraj pokrivamo četvrtinu otoka Hvara, netko tko taj dan konobari dođe poslije smjene odraditi noć, kako bi se kolege odmorile... Također ističem jednu stvar: kad vatrogasci tijekom noći odmaraju po cesti uz vozila, to je zato što u malim DVD-ovima oni nemaju zamjenu i to im je jedina prilika da odmore jer su cijeli dan radili na požarištu.

Za kraj nam je otkrio najveći motiv ovog poziva...

- Uz pomaganje ljudima, ima i onaj posebni adrenalin koji vas uhvati za vrijeme intervencije.

Vaša reakcija na temu