Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Našu su vatrogaskinju kolege tapšali po ramenu i govorili 'bravo, mladiću''
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Našu su vatrogaskinju kolege tapšali po ramenu i govorili 'bravo, mladiću''

'Više puta nam se zapalila oprema'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Tučepi. S nama su razgovarali zapovjednik Goran Bušelić i predsjednik Edvard Visković.

Nakon velikog požara pored hotela Jadran 1982. godine tadašnji Savjet Mjesne Zajednice Tučepi oformio je Inicijativni odbor za osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva. U prvoj polovici 1983. obavljene su pripremne radnje oko osiguranja materijalno-tehničkih uvjeta, a 29. rujna iste godine u Osnovnoj školi Tučepi održana je Osnivačka skupština na kojoj je osnovana udruga DVD Tučepi.

- Zahvaljujući susretljivošću i donacijama tadašnjih mjesnih i općinskih organizacija, društvo je dobilo početni vjetar u leđa. Tako je od uljarske zadruge na korištenje dobiven prostor na kojem se i danas nalazi 'privremeni' vatrogasni dom. Mjesna zajednica Tučepi nabavila je veći dio opreme, od VSO Makarska dobivena je stručna i financijska pomoć. Hotelsko poduzeće poklonilo je kombi vozilo TAM-2001, a Komunalno-zanatsko poduzeće auto cisternu FAP 13, koja je do tada služila za ispumpavanje septičkih jama - rekao nam je Visković. 

Društvo je tada brojalo 41 vatrogasca, uključujući članove mladeži. 

- Nakon samo sedam godina djelovanja, DVD Tučepi je Domovinski rat dočekalo kao potpuno opremljena i obučena vatrogasna postrojba. 31 vatrogasac uključio se tada u postrojbe HV-a, što je ograničilo djelovanje društva. Nedugo zatim, DVD Tučepi je oformilo ratnu vatrogasnu postrojbu koju su sačinjavala 22 vatrogasca. Uz ratnu postrojbu djelovali su ostali članovi i mladež, koji su prema mogućnostima sudjelovali u radu društva u ratnim vremenima - rekao nam je Visković.

Vrijedi napomenuti, kažu, doprinos ratne postrojbe na sanaciji gustirni na području malostonskog zaleđa u oslobođenim mjestima te dostavi humanitarne pomoći.

- Prva veća smjena voditeljstva društva dogodila se na desetoj obljetnici društva. Tražeći se u novonastalim okolnostima, društvo duže vremena stagnira. Poboljšanje djelovanja se pokušalo i stalnim zaposlenjem zapovjednika, međutim oprema i dom su iz godine u godinu sve više propadali, što je nakon određenog vremena dovelo u pitanje operativni rad društva. Uslijedile su česte promjene radnog voditeljstva - kazao nam je Bušelić. 

Nakon 25 godina djelovanja inicijativu su počeli preuzimati tada mlađi članovi koji su polako počeli raditi na obnovi vatrogasnog doma te nabavci zaštitne opreme i materijalno - tehničkih sredstava. Osim podizanja popularnosti u mjestu i na Rivijeri, širili su prijateljstva s vatrogascima drugih država, koji su pomagali donacijama vatrogasne opreme. Osim donacija polovne opreme, DVD Tučepi je dosta opreme kupio donacijama mještana i lokalnih tvrtki. Društvo konstantno radi na doškolovanju i obuci vatrogasaca.

- Kroz idućih 10-ak godina, kompletno je obnovljen vozni park te je kupljena nova zaštitna i vatrogasna oprema. Još uvijek privremeni dom je u potpunosti obnovljen. Članstvo se svake godine povećava.

Danas se može reći da je DVD Tučepi postrojba koja predstavlja značajan potencijal u ukupnim vatrogasnim snagama Makarskog primorja i Splitsko-dalmatinske županije. Broji gotovo 80 članova čiji je rad, osim ljetnog dežurstva, isključivo dobrovoljan - rekao je Bušelić.

Društvo danas predstavljaju i zastupaju: predsjednik Edvard Visković, tajnik Čedomil Šimić i zapovjednik Goran Bušelić. Uz njih, društvo aktivno vodi ostalih šest članova Upravnog odbora te sedam članova zapovjedništva.

- Osnovno područje djelovanja je zaštita i spašavanje na području općine Tučepi. Osim na području općine, društvo djeluje i na drugim područjima na poziv JVP Makarska kao voditelja operativnog područja. Društvo usko surađuje s općinom, školom, vrtićem, župnim uredom te ostalim udrugama i tvrtkama u mjestu. U prijateljskim je odnosima sa svim DVD-ovima Makarske rivijere, te s JVP Makarska. Stalne prijateljske odnose održava s PGD Maribor Pobrežje iz Slovenije, vatrogascima Solingen iz Njemačke, vatrogascima Gauda iz Nizozemske i FF Feldbach iz Austrije. Redovno pomaže donacijama manje razvijenim vatrogasnim društvima u cijeloj Hrvatskoj. Aktivno sudjeluje na humanitarnim i javnim događajima - kazao nam je Visković.

Nažalost, društvu od samog osnutka nedostaje stalni vatrogasni dom, primjeren potrebama mjesta i aktivnostima društva. 

- Zadnjih nekoliko godina uprava društva i Općina Tučepi ulažu velike napore u pronalasku adekvatne lokacije i izradi projekta novog vatrogasnog doma koji će, vjerujemo, u dogledno vrijeme biti izgrađen - rekao je Bušelić.

U prosjeku godišnje imaju 30-ak intervencija godišnje.

- Najstresnije situacije su kad je ugrožen život vatrogasca. Više puta smo ostajali u okruženju vatre. Požari otvorenog prostora po vjetru su vrlo nepredvidivi i vatrogasci se vrlo lako mogu naći u okruženju vatre. Više puta nam se zapalila oprema, ali na sreću nismo imali ljudskih žrtava - kazao je Bušelić i dodao:

- Svakoj intervenciji pristupamo maksimalno ozbiljno i vrlo rijetke su smiješne intervencije.

Obično to budu neke lažne dojave. Jedan od smiješnih događaja je kad su našu vatrogaskinju, koja je bila na požaru u susjednoj općini, kolege vatrogasci tapšali po ramenu i govorili 'bravo, mladiću'.

Najzahtjevniji zadaci su, kažu, oni u kojima su ugroženi ljudski životi. 

- Najviše imamo požara otvorenog prostora. Priprema i vježbe su najvažnije za rad vatrogasca. Predviđanjem opasnosti u učenje o način pristupa i rješavanju problema povećava se samopouzdanje i sabranost vatrogasca - rekao je Visković.

Zadovoljstvo nakon dobro obavljenog posla je najbolji lijek za stres, kažu. 

- Osim rada u vatrogastvu dosta se družimo i pričamo. Moderan način života je sam po sebi stresan i svakom bi čovjeku, pa tako i vatrogascima, trebala biti omogućena psihološka pomoć - rekao je Bušelić.

Dobar zapovjednik, kažu, treba biti stručan, iskusan, autoritet, sabran, smiren, komunikativan, dobar vođa, a dobar vatrogasac, isto kao i zapovjednik, i poštivati zapovjedni lanac.

- Svatko od nas ima svoj motiv da bude vatrogasac, ali svima nam je zajedničko da se volimo družiti i vrijeme provoditi zajedno. Trenutno je najveći problem što nemamo svoj vatrogasni dom, već koristimo prostor uljarske zadruge - kazao je Visković.

- DVD Tučepi je isključivo dobrovoljan i nema zaposlenika, a redovno imamo najveći broj vatrogasaca na intervencijama. Jedini na području Makarske Rivijere imamo operativnu vatrogaskinju - zaključio je Bušelić.

Vaša reakcija na temu