Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA: Otočki DVD ima zapovjednicu, jedinu u Dalmaciji, svi je slušaju
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA: Otočki DVD ima zapovjednicu, jedinu u Dalmaciji, svi je slušaju

'Neke scene će nam zauvijek ostati u pamćenju'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Pučišća na Braču. Ovaj je DVD svakako poseban jer ima žensku zapovjednicu, Martinu Antičević, jedinu u Dalmaciji. Također, nema ni jednoga zaposlenog vatrogasca, osim sezonce ljeti. 

Zapovjednica je 36-godišnja viša medicinska sestra koja radi na Hitnoj. Kada nije na poslu, onda gasi požare i spašava na druge načine unesrećene i potrebite. 

DVD Pučišća osnovan je 2007. godine. Sada imaju 33 operativna člana, a ukupno ih je 35. Godišnje broje oko 60 intervencija. 

- Zovu nas za svašta, jedan čovjek nas je zvao možemo li ga otpratiti do dućana, pošte, gdje god. Jedna nas je žena zvala da je zmija u stanu. Pretražili smo stan, nigdje zmije, a stan je bio u kaosu. Kaže žena: 'Trebalo bi to sve izbaciti van i vidjeti onda je li zmija tu negdje'. Htjela je da joj očistimo stan. To nismo napravili jer bi trebalo doći s tri kamiona. Ali u principu nas ne zezaju ljudi. Stvarno uskočimo za sve. Pomažemo i pilati drva ako treba. Mačke ne hvatamo - rekla nam je zapovjednica Antičević. 

Od požara otvorenih prostora, svakako su im gore tehničke intervencije. 

- Imali smo prometnu gdje nam je kolega bio prikliješten ispod auta. To je bilo prestrašno za vidjeti. Oporavio se on, sve je prošlo okej, ali meni koja cijeli život radim na Hitnoj i vatrogasac sam je bilo užasno. Prošle godine njih šest su uletjeli u provaliju s autom. Bilo je stvarno ružnih i prometnih i požara. 

Ispričala nam je potom nekoliko intervencija koje su tako grozne da nisu za širu javnost.

- Najlakše je zapravo kada gori. Ovdje je problem što smo izolirani pa nas zovu i umjesto Hitne jer njoj treba 15 do 20 minuta, pa pomognemo i prilikom padova i reanimacija.

Sada više imaju tehničkih intervencija nego požara na otvorenom prostoru. 

- Poslije toga se dobro zabavimo. Svi mi DVD-ovi s Brača smo kao jedna familija, stalno se družimo. Često smo na roštilju jedni kod drugih. To nas zbližava, jako smo povezani. Prije to nije bilo tako, promijenilo se otkad smo mi mlađi došli, sve dijelimo i pomažemo jedni drugima - rekla je zapovjednica.

Čelnica DVD-a je postala službeno u ožujku ove godine. 

- Super je biti zapovjednica. Mene stvarno svi cijene i poštuju. Mignem i oni skaču. Dobro uspostavljam autoritet jer sam sa svima prijateljski nastrojena, ali znaju da kada se radi, onda se radi i poštuju hijerarhiju. Pokažeš im svojim primjerom. Prva krenem raditi i onda krenu svi za mnom. Imamo uz mene još tri cure vatrogasce koje su na svakoj intervenciji, jako su dobre operativke. Gase, rastežu cijevi, idu na sve. Treba znati s ljudima za biti dobar zapovjednik. Kad donosim te odluke u trenutku, to sam isključivo ja i svi slušaju i poštuju – kazala nam je zapovjednica Antičević.

Za biti dobar vatrogasac prvo trebaš imati volju za pomoći, smatra.

- Onda možeš postati dobar vatrogasac. Moraš u sebi imati taj osjećaj za pomaganjem. Ovdje nitko nije radi novaca. Više bi svi imali da idu konobariti. Naše obitelji se nisu baš navikle na to. Pogotovo moja. Sjedim za ručkom, zvoni mi mob, ja se dižem i idem ća. Ne znaju idem li na Hitnu ili požar. Javim se kad se stignem, ako stignem. Jako im je to stresno – rekla je Antičević.

Misli da bi trebalo uvesti psihološku pomoć za vatrogasce. Inače, ova je zapovjednica neustrašiva.

- Jedini strah mi je samo da se nekom od mojih nešto ne dogodi. Ostalo nemam straha ni panike od ničega. Mene je vjerojatno izdresirala Hitna – zaključila je Antičević.

Vaša reakcija na temu