Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Panika nije dobra ni u jednom poslu, a posebno u našem'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Panika nije dobra ni u jednom poslu, a posebno u našem'

'Motivacija je sve veća nakon svake naše intervencije, bar toga ne bi smjelo nedostajati u vatrogastvu'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Zagvozd. S nama je razgovarao zapovjednik Mate Tomičić.

DVD Zagvozd nastao je 1964. godine u sklopu tadašnje Biokovke Zagvozd, da bi 1978., kako je porastao broj članova, postrojba prerasla u udrugu građana u prostorije koje i danas koriste. DVD danas broji 60 članova od kojih je 20 operativnih članova.

- Što se tiče rada društva za vrijeme ljetne sezone imamo zaposlenih 12 ljudi, nekad je taj broj znao biti i veći, a za vrijeme ostalih mjeseci u godini članovi se odazivaju dobrovoljno i to bez ikakve novčane naknade – rekao nam je zapovjednik Mate Tomičić. 

Intervencije variraju iz godine u godinu. 

- Tako smo primjerice najveći broj intervencija imali 2017. godine, a nekakav naš prosjek je oko 120 intervencija godišnje.

Svaka intervencija je stresna na svoj način, posebno one u kojima ima ljudskih žrtava, najbitnije kod svake je ostati smiren i ne paničariti.

Općenito ljudi zovu vatrogasce za svakakve vrste intervencija pa tako i mi imamo svakakvih, jednom smo išli ispumpavati presušenu čatrnju – kazao je Tomičić. 

Puno više imaju intervencija otvorenog prostora nego tehničkih intervencija.

- Dosta zahtjevne budu one ljeti kad su velike temperature i nepristupačan teren.

Kod svake vrste intervencija najbitnije je ostati sabran. Panika nije ni u jednom, a posebno u vatrogasnom poslu dobra. Mislim da sabranost dolazi s iskustvom i svakodnevnom vježbom – rekao je Tomičić. 

Od stresnih intervencija najčešće se oporavljaju pričom i to kad se vrate u vatrogasni dom, svak prepriča svoje doživljaje i svoje viđenje intervencije.

- Najbolje se oporavljamo kad hrabrimo jedni druge i to nas čini jačim.

Za biti dobar zapovjednik treba imati ogromno vatrogasno iskustvo i ogroman broj odrađenih intervencija iza sebe.

Zapovjednikove odlike moraju biti brže i jasne, ipak on nosi odgovornosti za ljude kojima zapovijeda.

Dobar vatrogasac treba najprije izrazito voljeti svoj posao, mora biti spreman pomoći u svakom trenutku i često riskirati svoj život da bi nekom drugom spasio njegov – rekao je Tomičić i dodao:

- Mislim da naš DVD definitivno ima legendu, a to je Josip Čagalj, poznat po svojoj izjavi 'Dašta sam nego sritan'. Ima li neki vatrogasac da za to nije čuo? – pita se Tomičić.

Da postanu vatrogasci nije bio težak izbor, kaže. 

- Većina nas živi u blizini vatrogasnog doma, kao djeca stalno smo se vrtjeli po vatrogasnom domu, a kad bi čuli sirene svi smo jedva čekali jednog dana obući vatrogasnu uniformu.

Motivacija je sve veća nakon svake naše intervencije, bar toga ne bi smjelo nedostajati u vatrogastvu. Radni dan u vatrogasnu nikad nije isti, nikad ne znamo što nas čeka, ali u svakom trenutku nastojimo biti što spremniji i pomoći ljudima na bilo koji način – kazao je Tomičić. 

Kao i u svakom poslu, kaže, zna se i u vatrogasnom dogoditi problem. 

- Opreme uvijek nedostaje, svakim danom izlazi nešto novo, ali tko to može financijski pratiti. Ovim putem bih se zahvalio DVD-u Dugi Rat koji je donirao hidrauliku – zaključio je Tomičić.

Vaša reakcija na temu