Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Razvijali smo strategiju kako kozu spustiti s krova'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Razvijali smo strategiju kako kozu spustiti s krova'

Zapovjednik Branko Zebić se sjetio i smiješnih situacija

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Sveti Jakov Dicmo. S nama je razgovarao zapovjednik Branko Zebić.

DVD je osnovan 2014. godine, imaju 51 člana i stotinjak intervencija godišnje, ne računajući prijevoz vode do mjesta bez vodovoda.

- Čak 750 tisuća litara vode bilo je prevezeno u sezoni - rekao nam je Zebić, zahvalivši se JVP-u Split na doniranoj cisterni.

- Najviše imamo požara otvorenog prostora. Imali smo i katastrofalne slučajeve, mrtve ljude, samoubojstva, prometne nesreće. Sjećamo se jedne intervencije gdje je vozilo sletjelo s ceste, udarilo u kuću i zapalilo se - ispričao je Zebić. 

Od smiješnih intervencija najdraža im je jedna s kozom koja se popela na krov kuće. 

- Razvijali smo strategiju kako joj prići, a da koza ne padne s krova. Jedan se kolega popeo na krov i karakterističnim zvukovima ju je probao privući. Koza je reagirala i približila mu se, no na kraju se ipak predomislila, klasično žensko! Potom je skočila s krova, ostala je neozlijeđena, uputila se u nekom svome pravcu. Nama je ostalo u glavi kako je kolega proizvodio te zvukove - ispričao nam je Zebić. 

Zovu ih ljudi za svašta...

- Jedan je čovjek imao u kući ogromno gnijezdo stršljenova koje smo uklonili. Za zmije nas ne zovu. Zvali su nas za jednu mačku koja je bila na krovu kuće danima. Prišli smo mački na krovu, no ona je skočila s kuće na stablo i sama sišla - kazao nam je Zebić. 

Od stresnih intervencija oporavljaju se svakakvim hobijima. 

- Ja odem na utakmicu pa tamo izbacim bijes, neki idu u teretanu, neki šetaju prirodom. Mislim da bi trebalo uvesti psihološku pomoć u Hrvatskoj za vatrogasce, naravno - rekao je Zebić. 

Smatra da zapovjednik treba biti 'pozitivno lud', pohvalio je svoju ekipu kojima se vatrogastvo 'uvuklo pod kožu'.

Za kraj je rekao da dobro surađuju s Općinom i ostalim DVD-ovima, a da su im najveći problem financije i starost vozila.

Vaša reakcija na temu