Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Spasili smo momka reanimacijom, činilo se da pomoći nema'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Spasili smo momka reanimacijom, činilo se da pomoći nema'

'Ne skidamo mačke, ali jednom smo skidali padobranca sa stabla'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s bračkim DVD-om Bol, jednim od pet na otoku. S nama je razgovarao zapovjednik Stipe Marinković.

DVD Bol osnovan je 1995., broji 77 članova, od toga je 40 operativnih vatrogasaca, od kojih je čak osam žena. Godišnje imaju oko 80 intervencija. 

Kao i ostali na otoku, i ovi vatrogasci rade svakakve poslove. 

- Donosimo vodu u naselja gdje je nema. Nekoć smo prebacivali pacijente iz Bola do Supetra, hitnu pomoć, radili smo to bar 15 godina. Vozimo djecu iz sportskog društva na razna natjecanja, kao i oboljele od covida na testiranje u Supetru i ako koga treba prebaciti u starački dom, kao sanitet recimo, to isto radimo – rekao nam je zapovjednik Marinković. 

U Bolu mačke, kažu, ne skidaju sa stabla.

- To se moramo pohvaliti, takvu intervenciju još nismo imali, ovdje se mačke znaju same skinuti sa stabla - rekao nam je Marinković i dodao:

- Hvatamo zmije, imamo hvataljku i dobre rukavice, kada zmije uđu u kuću. Imali smo par intervencija i s osama i stršljenovima. Jednom je na tavanu od nekoga bio osinjak toliki da nisam mogao vjerovati da to uopće postoji. DVD Supetar nam je donirao odijela za ose i stršljenove i kada se obučemo u to izgledamo kao svemirci. Taj osinjak smo uništili prirodnim putem. To se obavlja u sumrak ili ranu zoru, dok ose spavaju. 

Jednom smo skidali padobranca sa stabla, a imali smo slučaj da se Vladin dron zalijepio 'tamo gdje Bog još nije upro prstom', i zapalila nam se bila makija i šuma. Sat vremena smo pješačili, nismo imali puta do tamo. Pogasili smo sve, a onda su Austrijanci tražili da se taj dron skupi sve do komadića, a vrijedi 2 i pol milijuna eura. 

Sudjelovali su, kaže, u nekoliko zrakoplovnih nesreća.

- Mi smo najbliži aerodromu, najbrže dođemo i par puta smo intervenirali kada je bio pad zrakoplova. 

Zapovjednik je nastavio nabrajati...

- Kad smo vozili hitnu, svega smo se nagledali, bilo je tu i utopljenika. Dvije kuće su nam gorjele u Murvici u siječnju ove godine, bila je orkanska bura. Jedna je skroz izgorjela, jednu smo uspjeli spasiti. Bila je velika materijalna šteta. 

Jednog momka smo spašavali reanimacijom, došli smo prije hitne, uspjeli smo ga oživjeti, iako se činilo da pomoći nema. Momak je skočio u more i nije disao, izvukli su ga na obalu, no i dalje nije disao. Došli smo odmah tamo, išla mu je pjena na usta, bio je u nesvijesti, i na kraju smo ga uspjeli reanimirati prije nego što je došla hitna. Na četvrti put pritiska masaže srca je izbacio vodu, pa još jednom i prodisao je. Pluća su proradila i tek onda je došla hitna, odmah su mu dali kisik i što treba i poslali ga helikopterom za Split. Pluća su mu oštećena još, bio je u induciranoj komi. Sada se oporavio, dobro je, a mislili smo da spasa nema. Spasili smo jedan život. Kad smo došli, bio je bez znakova života. Na intervenciji su bili vatrogasci Nikola Topalović i Zoran Karninčić kojima treba zahvaliti – kazao nam je zapovjednik. 

Podijelio je s nama još neke intervencije.

- Lani u treći mjesec puhala je orkanska bura, imali smo požar otvorenog prostora, gorjelo je poviše Zlatnog rata, odmah smo zatražili od Županije ispomoć i kopnene snage. Sutradan je došlo 18 vozila i 64 vatrogasca u ispomoć. Pokušali smo spasiti jednog čovjeka, no preminuo je na licu mjesta. Požar je bio ogroman, uz takvu buru ništa nismo mogli držati pod kontrolom. 

Sjetio se i curice koja se izgubila...

- Tražilo nas je puno, to je bilo prestresno, kada je dijete u pitanju, a ona je čekala kraj auta! Sreća, zapamtila je gdje je auto, pa se vratila i čekala. 

Jednom su se, sjetio se, zapalili kompresori za punjenje boca za ronjenje u ronilačkom centru.

- Bili smo u moru do koljena i gasili smo požar - rekao nam je Marinković. 

Imali su i poziv da je ovca pala i slomila nogu.

- Znali smo tko je vlasnik, pa ju je on na kraju našao i išao po nju. Nismo stavili ovci nogu u gips, ha, ha.

Imaš još zgoda sa životinjama. 

- Turisti vide ovdje lovačke pse u boksu. Za njih je to kriminal, onda nas zovu da će zvati policiju, njima je to nepojmljivo. 

Imali su dosta intervencija s quadovima.

- Jednom je jedan Indijac ostao paraliziran na licu mjesta. Ostao je ukliješten između dva kamena. 

Svi iz DVD-a smatraju da posao treba voljeti.

- Ne može svatko ovo podnijeti niti biti vatrogasac. Požari su nam najlakši, najgore su nam te tehničke intervencije. Poslije stresnih intervencija se zezamo, smijemo, to je antistres terapija. Psihološku pomoć bi svakako trebalo uvesti u Hrvatskoj, sigurno ne bi odmoglo - smatra Marinković.

- Ni jedan vatrogasac nije normalan. Oni ulaze tamo odakle svi bježe - našalio se Marinković. 

Nastoje uključiti i mlađu ekipu, animirati ih, kažu.

- Upoznali smo se s kolegama iz Istre, oni su u Puli napravili prvo međunarodno natjecanje 2019., bilo je ekipa od svugdje. Mi do tad nikad nismo bili na natjecanju. Išli smo tamo bez da išta znamo. Pomeli smo ih, osvojili smo 1. mjesto. Imali smo vježbu veslanja, a nama je brod 'doma'. Odradili smo sve super. Bili smo oduševljeni kada je završilo. Sada smo i mi organizirali natjecanja za cijelu Hrvatsku u Bolu. Imali smo vježbu s brodom, i mogu vam reći da ih se dosta okupalo, ha, ha. 

Rekao nam je i da se javljaju na razne natječaje i fondove.

- Sad smo napravili projekt 'Put jedne migavice', radi se o izvlačenju mreža i vrši iz mora. Osim toga, išli smo s vatrogascima iz Starog Grada u Njemačku u kamp za izviđače koji rade s djecom, tamo su još bili Nijemci i Francuzi. Sada je cilj napraviti razmjenu djece, da i oni dođu ovamo, a naša djeca da idu gore. Sredstva su odobrena – ispričao nam je zapovjednik.

Smatra da su u vatrogastvu najveći problem financije. 

- Trenutačno smo napravili iskop za novi dom, nadamo se da će se nešto uspjeti izgraditi kroz iduće četiri godine - nada se Marinković. 

- No, ipak, najljepše je kada spasite nečiji život - zaključio je za kraj.

Vaša reakcija na temu