Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DVD Kuna PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Veliki požar na Pelješcu se najviše pamti u 40 godina dugoj povijesti DVD-a Kuna'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Veliki požar na Pelješcu se najviše pamti u 40 godina dugoj povijesti DVD-a Kuna'

Razgovarali smo s Petrom Rašićem, tajnikom i zamjenikom zapovjednika

DVD Kuna 1. travnja će proslaviti jubilarni četrdeseti rođendan. Tim povodom razgovarali smo s Petrom Rašićem, tajnikom i zamjenikom zapovjednika prezimenjaka Marija.   

- Trenutno imamo 46 članova društva, od kojih je troje stalno zaposlenih. Imamo 26 operativnih članova i u svakom trenutku su spremni za sve izazove i intervencije - kaže nam Rašić.

Što se tiče opreme, imaju četiri vatrogasna kamiona, malo navalno vozilo Mazda pickup te jedno zapovjedno vozilo.

Godišnje imaju oko 30 intervencija, od kojih su im najstresnije automobilske nesreće i izvlačenje unesrećenih osoba, a koje zahtijevaju i stručno osposobljene vatrogasce. Zamjenik zapovjednika dotakao se i najzahtjevnije intervencije koju su imali u četiri desetljeća postojanja.

- Za nas je najzahtjevnija intervencija bio ne tako davni šumski požar na Pelješcu koji se dogodio 2015. godine i koji je trajao dosta vremena te obuhvatio veliki dio područja na kojem živimo. Uz pomoć vatrogasaca i kolega iz cijele Hrvatske uspjeli smo obuzdati vatrenu stihiju. Taj požar se najviše pamti - prisjeća se Rašić.

Objasnio je što su im prioriteti u akcijama:

- Najbitnije nam je pravovremeno reagirati te donijeti ispravne i važne odluke kako bismo zaštitili na prvom mjestu ljudske živote, pa onda i materijalna dobra zemlje u kojoj živimo.

U ljetnim periodima se bave prijevozom vode do onih mjesta koja još nemaju vodovodnu mrežu, kao i stalnim dežurstvima na osmatračnicama u suradnji s Hrvatskim šumama.

Za kraj smo se dotakli i najvećih problema s kojima se svakodnevno susreću.

- Nekontrolirano spaljivanje korova u zimskim periodima je zbilja veliki problem jer se vatra ostavlja bez nadzora. Ovim putem apeliramo na kontrolirano paljenje i prijavljivanje mjesta istog - poručio je Petar Rašić za kraj.

Vaša reakcija na temu