Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Ekipa je jednom s intervencije uklanjanja bora završila na djevojačkoj večeri'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Ekipa je jednom s intervencije uklanjanja bora završila na djevojačkoj večeri'

'Kućni ljubimci su klasika, jednom smo lovili paunove'

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Podgora. S nama je razgovarao zapovjednik Željan Pivac.

DVD Podgora osnovan je 1976. godine. Trenutno broji 52 člana, od toga 22 operativna. Stalno je zaposlen jedan operativni vatrogasac, dok ih je u ljetnim mjesecima dežurstva zaposleno 12. Sve ostale  funkcije u društvu su volonterske.

Fotogalerija: Vatrogasci DVD Podgora | foto: Veljko Martinović

Zanimljiva priča je da je prvi požar društva bio na Biokovu i da se voda vozila u bačvama na kamionu. Godišnje imaju oko 70 intervencija.

-   Najveća smo općina na Makarskoj rivijeri i automatski smo izloženi većim brojem intervencija od drugih. Najstresnije su intervencije kad su ugroženi ljudi, bilo u tehničkim intervencijama ili požarima. Posebice je teško kad se radi o djeci jer tu emocije i roditeljski instinkti momentalno prorade. Trudimo se skupa uz nekakvo druženje i razgovor što prije zaboravit iste – rekao nam je zapovjednik Željan Pivac.

Od smiješnih intervencija nađe se tu svega.

-   Ekipa je jednom s intervencije uklanjanja bora završila na djevojačkoj večeri. Za vrijeme turističke sezone zvali su nas da gori automobil na rivi pokraj dućana. U napetosti i iščekivanju ozbiljne intervencije dočekalo nas je dječje auto koje radi na kovanice gdje su na momente iskrili kabeli. Kućni ljubimci su klasika, jednom smo lovili paunove – kazao nam je Pivac.

Svaka intervencija nosi svoje rizike i svakoj se pristupa na drugi način.

-   S obzirom na područje na kojem živimo možemo reći da imamo više požara otvorenog prostora, ali isto tako zadnjih godina možemo reći da se povećava broj tehničkih intervencija, prometnih nesreća i požara objekata – rekao nam je Pivac.

Fotogalerija: Predstavljamo vatrogasce DVD Podgora | foto: Ivana Kapetanović

Svaka intervencija je priča za sebe i u svakoj treba ostat priseban i što više se osloniti, kaže, na nekakvo prijašnje iskustvo i  znanje i vodit se time.

-   Trudimo se koliko možemo tokom godine da simuliramo nekakve akcije, da steknemo nova znanja i da ta ista primjenimo u intervencijama na najbolji mogući način. Nakon svake intervencije slijedi pričanje o istoj, što je moglo biti bolje, što nije bilo dobro, koje smo scene doživili i slično. To je najbolja terapija, pogotovo ako su u pitanju intervencije koje su uključivale stresne situacije i smrtne slučajeve – kazao je Pivac.

Vatrogascima treba uvesti psihološku pomoć, smatra.

-   Naravno da treba, pogotovo ako su intrvencije sa smrtnim ishodima. Svaka pomoć je dobrodošla, ali zasad se nosimo dobro razgovorom između nas samih – rekao nam je Pivac.

Dobar zapovjednik treba prvenstveno biti smiren, razborit, voljeti i živjeti ovaj posao, biti uz svoje ljude, brinuti se o njima, biti pravedan, kolegijalan i u svakom momentu spreman saslušati probleme ili ideje, voditi računa da imaju u svakom momentu svu zaštitnu opremu.

-   Dobar vatrogasac treba biti uvijek spreman za sve, društven, dobar kolega, prijatelj, spreman ispunjavati sve zadatke, spreman na zezanciju, netko tko će ti čuvati leđa i netko u koga se možeš pouzdati. Treba voditi računa o svojoj fizičkoj spremi, svojoj osobnoj opremi i skupnoj opremi – rekao je Pivac.

Motivacija za biti vatrogasac, kaže, jednostavno je u svakom od njih.

-   Svaki vatrogasac će vam reći da se s tim rodite i teško je to objasniti, jednostavno je to u vama. Spremnost pomoć drugome ne mareći  za sve ostalo i to je jedina nit koja nas vodi. Iz toga dolazi i to vatrogasno bratstvo i zajedništvo samih vatrogasaca koji su toliko različiti, a opet isti na intervencijama – rekao je Pivac.

Problemi s kojima se susreću su, kažu, isti kao pretežito i u svim drugim društvima, starost opreme i cijena iste.

-   Mi smo sretni jer smo u zadnjih par godina doveli našu opremu na poprilično zadovoljavajuću razinu, ali moramo još puno toga nabaviti. Posebno nam je potrebna oprema za spašavanje jer smo svjedoci potresa koji se događaju svako malo, a tu nismo dobro pokriveni. Nalazimo se na trusnom području koje je i u bližoj povijesti bilo pogođeno potresom i treba radit u narednom periodu na tome. Zadnje vrijeme nam je problem i iseljavanje članova u druge države pa nam i to teško pada – rekao je Pivac.

Njihov je DVD specifičan po tome što pokriva najveću površinu na Makarskoj Rivijeri jer je Općina Podgora površinski najveća.

-   Svaki dan je priča za sebe, svega ima od primanja dojava o spaljivanju do kontrole istih, sređivanja opreme, doma, vozila, vježbe, itd. Surađujemo dobro s općinom, drugim udrugama unutar općine, drugim društvima na rivijeri, sudjelujemo u raznim humanitarim akcijama, radimo s djecom, itd. U svakom slučaju zanimljiv je svaki dan i spremni smo na sve što se stavi ispred nas – zaključio je Pivac.

Vaša reakcija na temu