Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA: 'Jedini smo otočki DVD koji daje ženama priliku da sudjeluju u intervencijama!'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA: 'Jedini smo otočki DVD koji daje ženama priliku da sudjeluju u intervencijama!'

'Najstrašnija i najstresnija situacija je bila kada smo tragali za nestalom osobom koja je ujedno bila i naš član. Ishod je, na žalost, bio tragičan', kaže zapovjednik DVD-a Vis

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vis osnovano je 1994. godine, a trenutno broji oko 130 članova od kojih je 70 operativaca. Nemaju stalno zaposlene djelatnike, osim u sezoni kada imaju šest zaposlenih vatrogasaca, a sve ostalo funkcionira isključivo na dobrovoljnoj bazi. Kako kaže zapovjednik DVD-a Vis, Toni Mratinić, ovisno o godini imaju otprilike oko 50 intervencija godišnje, različitog intenziteta i različitog karaktera.

- Kao i svakog vatrogasca na svijetu tako i članove našeg DVD-a motivira da budu vatrogasci pomaganje ljudima, društveno koristan rad, adrenalin, osjećaj da smo spasili nekome život je neopisiva motivacija. Za biti dobar vatrogasac potrebno je biti predan i imati ljubavi prema tom pozivu, biti poslušan, spreman izdvojiti svoje vrijeme za potrebe intervencije, ali i za sudjelovanje u ostalim aktivnostima društva - kaže Mratinić.

Dodaje kako je svaki zadatak zahtjevan na svoj način, ovisno o situaciji. 

- Nekad se zna dogoditi da naizgled najbanalnije stvari postanu zahtjevne i obrnuto. Smatramo da je iznimno zahtjeva i opasna svaka situacija u kojoj je možebitno ugrožen ljudski život, no svakako bi izdvojili da su jako zahtjevne intervencije požara unutarnjeg prostora, prometne nezgode, veliki šumski požari i slično Godinama se prepričavaju smiješni trenuci u zahtjevnim situacijama, no mi se svaki put iznova nakon intervencije vraćamo na temu gdje je tko bio u momentu kad je zasvirala sirena, kad smo dobili poziv i kad smo morali trčati prema prostorijama DVD-a, pa zna biti jako smiješnih momenata, uobičajenih za svakodnevni život ali smiješnih ako se u momentu intervencije dogodi splet 'čudnih' okolnosti - priča zapovjednik DVD-a Vis.

Fotogalerija: DVD Vis | foto: Veljko Martinović

U svom poslu se svakodnevno susreću s različitim situacijama, a Mratinić otkriva kako im je najstrašnija i najstresnija situacija bila kada su tragali za nestalom osobom koja je ujedno bila i njihov član. Ishod je, na žalost, bio tragičan. 

- Smatramo da je jako bitno ostati sabran u opasnim trenucima, no svakako je za to zaslužna dobra priprema, tj. tehničko izvođenje različitih vježbi i dobra organizacija rezultiraju uigranim timom koji daje sigurnost i smirenost u intervencijama. Svaki član vjerojatno ima neki svoj način kako se oporavlja od stresa kako u privatnom životu tako i u vatrogastvu, no svakako smatramo da je dobar način za opuštanje druženje nakon intervencije gdje članovi uz prepričavanje događaja i nekih smiješnih situacija s terena zaborave na prethodni stres - rekao je Mratinić i podijelio s nama intervenciju koje se i danas uz smijeh svi rado sjete. 

- Bilo je uistinu smiješnih događanja jer je ponekad tanka granica između opasnosti i ludosti. No, intervencija koju svi prepričavamo uz smijeh je kad smo zaprimili dojavu da naša starija sumještanka, koja inače živi sama, nije viđena dva dana. Zabrinuti susjedi su pozvali vatrogasce. Tadašnji zapovjednik, a sadašnji predsjednik Edo Vitaljić intervenirao je tako da je ušao u kuću kroz prozor dotične gospođe koja je u tom trenutku sjedila za kuhinjskim stolom i u miru jela svoj ručak. Nakon što su kratko porazgovarali, ustanovili da je gospođa dobro i da nije u opasnosti. Zapovjednik se uputio prema izlazim vratima kako bi izašao iz kuće, no gospođa mu nije dopustila nego ga je uputila da izađe iz kuće kako je i ušao. Naš zapovjednik se uputio prema prozoru i skalama te izašao kroz prozor kako je i ušao, a naša gospođa je nastavila u miru s ručkom - ispričao je. 

Edo Vitaljić iz gornje priče, dodaje zapovjednik, zapravo je apsolutna legenda njihovog DVD-a.

- Barba Edo kako ga gotovo svi članovi zovu od milja je jedan od osnivača društva, uložio je godine i godine ljubavi, truda i rada u naš DVD. Samo on zna kako je bilo teško od davnih devedesetih pa da danas voditi DVD. Uz sve probleme, bilo financijske ili tehničke prirode naš barba Edo nikad nije odustao od nas niti od našega DVD-a Vis. Svi ćemo se složiti da je naš barba Edo posebna osoba, uvijek spreman pomoći, požrtvovan, ali uvijek nasmijan i radostan, mada na prvu ne izgleda tako - kaže Mratinić i napominje kako je od njega naučio koje su odlike dobrog zapovjednika.

-  Barba Edo nam je pokazao da dobar zapovjednik treba biti autoritativan, razuman, vrijedan, mora imati znanje iz područja vatrogastva i izražene organizacijske sposobnosti. Uz sve nabrojano mora biti i taktičan te znati ostvariti komunikaciju te rješavati možebitne probleme u svom timu - ističe Mratinić.

Kao osnovne probleme vatrogastva navodi nedostatna financijska sredstva, zastarjelu opremu i vozila te nedostatak adekvatnog prostora, ali u tome vidi i specifičnost DVD-a Vis.

- Smatramo da je naš DVD specifičan po tome što uz sve probleme s kojima se susreću otočki DVD-ovi kao što su nedostatak prostora i ljudstva održavam DVD godinama, sve funkcionira na dobrovoljnoj bazi (nemamo stalno zaposlene djelatnike), jedini otočki DVD koji daje ženama priliku za sudjelovati u intervencijama, što pokazuje da u našem DVD-u nema diskriminacije - zaključuje Mratinić.

Vaša reakcija na temu