Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Predstavljen program Splitskog krnjevala koji će trajati 10 dana

Predstavljen program Splitskog krnjevala koji će trajati 10 dana

Nastupit će grupe Leteći odred, Cubismo, Adastra i TBF

Splitski krnjeval 2019. trajat će deset dana, od 23. veljače do 5. ožujka, a organizatori su pripremili bogati program od čak 15-ak događaja, koje su najavili na današnjoj konferenciji za medije. Krnjeval započinje u subotu tradicionalnim podizanjem zastave na Pjaci i krnjevalskim vjenčanjem tajnog ljubavnog koji će par preuzeti ključeve Grada. 

- Nakon Nives Ivanković, Pjerina i Valentine, Ave i Pernara, te Ante Casha i missice Martine Mitar, u subotu ćemo otkriti par koji će imati zadatak u narednim danima očistiti Split od svih problema. Prije vjenčanja, u 12 sati kreće veliki Zumba fitness party na kojem mogu sudjelovati svi, a vodit će ih instruktori i plesači Centra plesa i svi naši suradnici - najavio je Miljen Chovan, kojemu je šestu godinu povjerena organizacija Krnjevala.

U Etnografskom muzeju Split 21. veljače otvorit će se izložba 'Splitski krnjevali, a 25. veljače Goran Borčić predstavit će istoimenu knjigu i katalog.

- U nedjelju se tradicionalno održava 'Tango pod Maskama' u Teatar Baru na Splitu 3, a u Centru plesa ŠC Gripe, od 25. do 28. veljače, organizirat će se plesne radionice za djecu. Naša manifestacija ima i humanitarnu notu te ćemo obići nekoliko splitskih ustanova. Očekuje nas deset rasplesanih dana - najavila je Marija Dubravac iz Centra plesa.

Glavna četiri dana Krnjevala ove godine smjestila su se u Đardinu, a svaki dan obogaćen je koncertom.

- Prošlu godinu doveli smo Opću opasnost jer je tema bila Karepovac, prethodnu godinu su obilježili požari pa je nastupala grupa Vatra. Ove godine dovodimo Leteći odred koji će otvoriti Čarobnu šumu, a riječ je o novom programu koji će se odvijati u Đardinu od 2. do 5. ožujka - najavio je Chovan.

U Čarobnoj šumi prva dva dana smješten je Dičji krnjeval 'Skakavac'.

- U subotu u Đardinu možete prijaviti dječje maske, a najmlađe će zabavljati nastupi plesnih skupina. U 18 sati slijede Paškare, a nakon četveronožnih ljubimaca na bini će se odviti Krnjevalska modna revija. Večer je rezervirana za koncert Letećeg odreda. U nedjelju spremamo interaktivnu dječju predstavu u kojoj će moći sudjelovati svi, a potom ćemo proglasiti naj dječju masku. Potom će se povorka uputiti do Rive gdje nas očekuje koncert Cubisma od 12 sati - najavio je Vangel Likuševski, te dodao kako će se Krnjeval vrtića održati u dvorani SC Gripe 4. ožujka s početkom u 10 sati.

- Već godinama se splitski uspoređuje s riječkim karnevalom, a to nema smisla. Nismo Rijeka, mi nemamo velike povorke jer je Split uvijek forsirao intimnija maskiranja, odnosno na više lokacija. Splićani su specifični i naša zabava je drugačija, ne trebamo forsirati povorku dugu od Splita do Trogira, jer to nikada nećemo postići. Nismo seoska priredba, Split je posebna priča i Splićane je teško nagovoriti da se maskiraju. Oni bi radije izašli na ulicu i gledali druge, a nemamo ni skupine koje se organizirano maškaraju i pripremaju šest mjeseci. Kod nas je puno originalnih individualaca, a program je namijenjen za različite ukuse - zaključio je Likuševski.

- Pozivamo djecu i roditelje da nam se pridruže maskirani u što većem broju. Neka se djeci ispune svi njihovi snovi i maštanja - kratko je pozvao klaun Šarenko.

'Rock Monday' započinje u 18 sati nastupom DJ Daddy Cool, a potom će koncert održati pop rock sastav Adastra. Pokladni utorak kreće prijavom maski, nastavlja se koncertom TBF-a, Šetencom, Krnjom, proglašenjem najmaske koja će osvojiti tisuću kuna.

- Ove godine će u sastavljanju Šetence pomoći ekipa koja stoji iza projekta 'Carstvo ladovine'. Riječ je o splitskim kreativcima čija je serija u vrlo kratkom vremenu postigla veliku popularnost na internetu. U njima smo prepoznali splitski humor i društvenu angažiranost, a angažirali smo i glumce splitskog HNK koji će je nakon dugo godina izvesti Šetencu. Ne možemo otkriti detalje, kao i tko će biti Krnje, ali će biti u našem stilu - tragikomično, na rubu sukoba, a uvijek završi u šali. Bit će to presjek događanja protekle godine, što je i tradicija splitskih krnjevala, da se izrugujemo sami sa sobom i svojim karakterom. Potkornjak je spaljen još prošle godine kako bi ukazao na problem na Marjanu, tako se ove godine 'bojimo' što nas tek čeka - najavio je Damir Šarac iz udruge Cukuni, te dodao kako će TBF nakon Šetence nastaviti svoj koncert, a pokladni utorak završit će s 5. Love Carnival Rave u klubu Central, a na kojem će nastupiti tri DJ imena - Sierra Sam, Pero Full House i Yelle.

Potporu manifestaciji dala je i Turistička zajednica grada Splita.

- Vrijedno je spomenuti da je prošle godine ostvareno devet tisuća noćenja za vrijeme Krnjevala, što ukazuje da je ovo manifestacija koja privlači veliki broj gostiju kojima pružamo doživljaj za pamćenje. Naš karneval seže još od rimskih dana, uvijek smo bili posebni i imali smisao za humor. Pozivamo sve da nam se pridruže, maskiraju i ponesu smisao za humor, a mi smo se potrudili za dobar provod - pozvala je direktorica TZ-a Alijana Vukšić

Vaša reakcija na temu