Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREMINUO VINKO GARMAZ Po njemu se već zove jedna filmska nagrada, a njegov život je priča o tome koliko jedan čovjek može pozitivno utjecati na okolinu

PREMINUO VINKO GARMAZ Po njemu se već zove jedna filmska nagrada, a njegov život je priča o tome koliko jedan čovjek može pozitivno utjecati na okolinu

Ja sam samo usmjeravao djecu. Skretao sam im pažnju na što trebaju voditi računa pri stvaranju filma - rekao je Garmaz jednom prilikom

Preminuo je Vinko Garmaz, profesor i filmaš iz Makarske koji je uveo stotine učenika u svijet filma. Priča o njemu je priča o tome koliko snaga volje samo jednog čovjeka može pozitivno utjecati na okolinu u kojoj živi. Garmaz je 45 godina bio nastavnik tehničke kulture i fizike, a kroz svoje je nastavničko djelovanje promicao filmsku kulturu, svoju veliku ljubav još od dana kad je razvijao fotografije ulovljene ruskim Smena fotoaparatima. Organizatori DokuMa Film Festivala su u njegovu čast nazvali nagradu za kratkometražni dokumentarni film, takozvani Mali Garmaz.

- Odlučili smo nazvati nagradu po njemu jer nitko kao on nije toliko pomogao da se film kao umjetnost i jedna vrsta zabave približi djeci -  izjavio je direktor festivala Jadran Puharić 2017. godine.

Garmaz je 1975. osnovao legendarni Kinoklub Biokovo koji je u svojem dugogodišnjem radu realizirao više stotina kratkih dokumentarnih naslova.

- Doprinos Vinka Garmaza i Kinokluba Biokovo nadilazi i neke veće kinoklupske 'centre' - komentirao je Puharić.

Garmaz je znao sjesti s učenicima u automobil, uputiti se izvan grada i snimati motive na koje bi slučajno naišli. Tako je, između ostalih, nastao dokumentarac 'Težak', snimljen na izletu na Brač, koji je na kraju potegnuo sve do festivala u Parizu.

- Ja sam samo usmjeravao djecu. Skretao sam im pažnju na što trebaju voditi računa pri stvaranju filma - rekao je Garmaz jednom prilikom.

Djecu je tako 'usmjerio' prema mnogim nagradama na festivalima diljem Hrvatske i svijeta. Kroz svoj radni vijek predavao je 600-700 učenika, te mentorirao preko stotinu filmova.

Kroz njegove satove učenici su naučili razgovarati o kadru, sekvenci i o tome koji planovi postoje na filmu, a da nije bilo njegovog entuzijazma oni nikad ne bi došli u dodir s filmskom tehnikom.

Posljednji ispraćaj omiljenog profesora, koji je preminuo u 84. godiini života, održat će se 27. siječnja u 15 sati na gradskom groblju sv. Križa u Makarskoj.

Vaša reakcija na temu