Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Priča o arheološkoj senzaciji s otoka Korčule stiže u Split!
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Priča o arheološkoj senzaciji s otoka Korčule stiže u Split!

Novo predavanje u sklopu projekta 'Šta vi tamo kopate?'

U četvrtak, 24. listopada 2024. godine, popularni arheo-ciklus 'Šta vi tamo kopate?' donosi jedan od najuzbudljivijih arheoloških otkrića u Hrvatskoj - lokalitet Kopila na Korčuli.

Nekropola željezodobnog naselja otkrivena na lokalitetu Kopila iznad Blatskog polja, sagrađena na specifičan način, donosi priču o drevnoj ilirskoj zajednici koja je živjela na Korčuli u posljednjim stoljećima prije Krista. Njihova materijalna kultura, od keramike do oružja i nakita, otkriva način života i prilagodbu grčko-rimskim utjecajima u regiji. Kopila je pravo arheološko blago koje je zadivilo stručnjake diljem svijeta.

U priču o jednom od najfascinantnijih arheoloških otkrića u Hrvatskoj uvodi nas predavač; izv. prof. dr. sc. Igor Borzić s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zadru, odnedavno i član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Kao suradnik, zamjenik ili voditelj sudjelovao je na nizu zaštitnih i sustavnih arheoloških istraživanja u Hrvatskoj, osobito onima na otoku Korčuli, čije naseljavanje tijekom povijesti i jest glavna tema njegovih proučavanja.

Želite li čuti priču o svojevremenoj arheološkoj senzaciji, svakako pribilježite četvrtak, 24. listopada 2024. Ovo predavanje će biti prava poslastica za sve ljubitelje arheologije i povijesti!

Kao i uvijek u 19 sati u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. Moderatorica predavanja je dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva i voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Projekt 'Šta vi tamo kopate?' organizira Arheološki muzej u Splitu u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom grada Splita, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Splitsko-dalmatinske županije. Cilj projekta je popularizacija arheologije te osnaživanje svijesti o važnosti kulturno-povijesne baštine.

Vaša reakcija na temu