Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Profesor Ivo Šimunović o štovanju svetih Kuzme i Damjana u Dračevici na Braču

Profesor Ivo Šimunović o štovanju svetih Kuzme i Damjana u Dračevici na Braču

Danas u tom bračkom naselju živi svega 63 stanovnika

Povodom nadolazeće proslave sv. Kuzme i Damjana koji će se u Dračevici na Braču slaviti kao nebeski zaštitnici u utorak, 26. rujna, profesor emeritus s Ekonomskog fakulteta u Splitu Ivo Šimunović održao je danas, 24. rujna, predavanje pod nazivom 'Povijest Dračevice i štovanja svetih Kuzme i Damjana'.

Prema prof. Šimunoviću, sveci Kuzma i Damjan, liječnici iz Arabije koji su ubijeni za Dioklecijanova progona kršćana, u Dračevici su ostavili dubok trag. Naveo je tako da su na zidovima kuća visjele u prošlosti slike svetaca, a u kućama gorjele svijeće njima u čast. Iskazivalo se poštovanje svecima. Osim toga, crkva svetih Kuzme i Damjana, koju je dao podignuti Kuzma Žuvić 1678. godine, svjedoči o živoj vjeri mještana i njihovoj molitvi Kuzmi i Damjanu. U toj crkvi obavljale su se i župske funkcije sve dok nije sagrađena župna crkva 1738. godine.

Istaknuo je kako je puk u Dračevici svete Kuzmu i Damjana zazivao u svim potrebama, posebno moleći za zdravlje. 

'Vjerujem da sveti Kuzma i Damjan nisu završili svoju ulogu u Dračevici, u selu koje nam živi na granici postojanja i kako će doći do obnove i stvaranja čovjeka na ovome području', poručio je Šimunović.

U tome bračkom naselju danas, prema popisu stanovništva iz 2021. godine, živi svega 63 stanovnika. Usporedbe radi, 2011. godine naselje je imalo 89 stanovnika. 

Vaša reakcija na temu