Proglašeni najbolji filmovi 23. Splitskog filmskog festivala

Proglašeni najbolji filmovi 23. Splitskog filmskog festivala

Grand Prix osvojio je film 'Vulkan' Romana Bondarchuka

Završen je 23. Splitski filmski festival, a žiri u sastavu Maja Kranjc, Andrés Goteira i Joško Jerončić nagradio je sljedeće filmove.. 

KONKURENCIJA DUGOMETRAŽNI

GRAND PRIX

Grand Prix osvojio je film ‘Vulkan’ Romana Bondarchuka (2018.), višeslojna bajka koja s određenom lakoćom oslikava surovu stvarnost.

POSEBNO PRIZNANJE

Posebno priznanje dodjeljuje se filmu ’Povijest ljubavi’ (2018.) Sonje Prosenc, koji se odlikuje jedinstvenom estetikom i s velikom dozom osjećajnosti bavi temom traumatičnog iskustva.

KONKURENCIJA KRATKOMETRAŽNI

Žiri konkurencije kratkometražnih Marina Gumzi, Jan Soldat i Toni Meštrović je nagradio je ove filmove:

GRAND PRIX 

PLAMEN

‘Plamen' je film koji slavi sretnu pogrešku – pronalazak filmske role vjerojatno izgubljenog finskog filma iz 1930tih. Ali on nije samo to: ujedno je i sasvim novi uradak! Digitalne intervencije na traci popravljaju oštećenja u njenom kontinuitetu i rekreiraju naraciju s novim akcentuacijama. Kombinacija filmskih tehnika svojstvenih različitim erama proizvodi prekrasno kinematografsko iskustvo, kompleksnost nastalu unatoč svojevrsnom lakom tijeku filma, koji je svjež bez obzira na činjenicu da se radi o starom oštećenom izvoru.

2 POSEBNE NAGRADE 

SCIPIJEVI SLONOVI 

Zanimljiva minijatura koja prikazuje kratko ali enigmatično poniranje u neidentificirane južnjačke prostore naseljene ljudima, psima, mašinama za žetvu i čuvarom vatre. Primjer je šarmantne i snažne kinematografije te kompaktne montaže, kao i simbolične otvorenosti prema publici nudeći joj mogućnost vlastite interpretacije.

ZAVRŠNI KRUG 

Impresivna upotreba kontinuiranog kružnog toka kamere i visceralna kvaliteta zvukova disanja i krckanja kože tijekom performerove usporene transformacije pružaju iskustvo istovremeno futurističkih i povijesnih dosega. Prevođenjem humanističkog stave u koherentan filmski smisao, 'Završni krug' nudi snažnu meditaciju o destrukciji, patnji i otporu tijela.

Filmska nagrada Ivan Martinac dodjeljuje se hrvatskom filmu ‘Lada Kamenski’ Sare Hribar i Marka Šantića.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(36650, "");
Pregledaj komentare