Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Proglašeni najbolji filmovi 23. Splitskog filmskog festivala

Proglašeni najbolji filmovi 23. Splitskog filmskog festivala

Grand Prix osvojio je film 'Vulkan' Romana Bondarchuka

Završen je 23. Splitski filmski festival, a žiri u sastavu Maja Kranjc, Andrés Goteira i Joško Jerončić nagradio je sljedeće filmove.. 

KONKURENCIJA DUGOMETRAŽNI

GRAND PRIX

Grand Prix osvojio je film ‘Vulkan’ Romana Bondarchuka (2018.), višeslojna bajka koja s određenom lakoćom oslikava surovu stvarnost.

POSEBNO PRIZNANJE

Posebno priznanje dodjeljuje se filmu ’Povijest ljubavi’ (2018.) Sonje Prosenc, koji se odlikuje jedinstvenom estetikom i s velikom dozom osjećajnosti bavi temom traumatičnog iskustva.

KONKURENCIJA KRATKOMETRAŽNI

Žiri konkurencije kratkometražnih Marina Gumzi, Jan Soldat i Toni Meštrović je nagradio je ove filmove:

GRAND PRIX 

PLAMEN

‘Plamen' je film koji slavi sretnu pogrešku – pronalazak filmske role vjerojatno izgubljenog finskog filma iz 1930tih. Ali on nije samo to: ujedno je i sasvim novi uradak! Digitalne intervencije na traci popravljaju oštećenja u njenom kontinuitetu i rekreiraju naraciju s novim akcentuacijama. Kombinacija filmskih tehnika svojstvenih različitim erama proizvodi prekrasno kinematografsko iskustvo, kompleksnost nastalu unatoč svojevrsnom lakom tijeku filma, koji je svjež bez obzira na činjenicu da se radi o starom oštećenom izvoru.

2 POSEBNE NAGRADE 

SCIPIJEVI SLONOVI 

Zanimljiva minijatura koja prikazuje kratko ali enigmatično poniranje u neidentificirane južnjačke prostore naseljene ljudima, psima, mašinama za žetvu i čuvarom vatre. Primjer je šarmantne i snažne kinematografije te kompaktne montaže, kao i simbolične otvorenosti prema publici nudeći joj mogućnost vlastite interpretacije.

ZAVRŠNI KRUG 

Impresivna upotreba kontinuiranog kružnog toka kamere i visceralna kvaliteta zvukova disanja i krckanja kože tijekom performerove usporene transformacije pružaju iskustvo istovremeno futurističkih i povijesnih dosega. Prevođenjem humanističkog stave u koherentan filmski smisao, 'Završni krug' nudi snažnu meditaciju o destrukciji, patnji i otporu tijela.

Filmska nagrada Ivan Martinac dodjeljuje se hrvatskom filmu ‘Lada Kamenski’ Sare Hribar i Marka Šantića.

Vaša reakcija na temu