Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Projekt RoboFutura postiže izuzetne rezultate!

Projekt RoboFutura postiže izuzetne rezultate!

Uvođenjem programa robotike u makarske osnovne škole učenici će se osposobiti za samostalno izrađivanje i programiranje robota

U STEM centru Osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj proteklih su dana u suradnji s Udrugom za robotiku Futura iz Kaštel Starog održane radionice robotike za učenike šestih razreda. Radionice su dio projekta RoboFutura, čiji je nositelj kaštelanska udruga a projektni partneri agencija MARA, Grad Makarska, splitski FESB te OŠ Stjepana Ivičevića, dok je za odvijanje projekta odobreno preko dva milijuna kuna sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Uvođenjem programa robotike u makarske osnovne škole učenici, njih 255, će se osposobiti za samostalno izrađivanje i programiranje robota, a 80 za izradu i programiranje mobilnih aplikacija. Ovim aktivnostima se postiže prepoznavanje osobnih kompetencija učenika, razvijanje vještina programiranja kroz igru i zabavu, primjenu novih znanja i tehnologija u svakodnevnom radu i učenju, te osposobljavanje učenika za kreativno rješavanja zadataka.

- Iznimno mi je drago što je naš projekt RoboFutura prepoznat kao kvalitetan i razvojan projekt za djecu i mlade. Kroz ovaj projekt cilj je popularizirati robotiku kao tehnologiju, znanost, matematiku i fiziku među djecom i mladima. Ponosan sam što se naša suradnja nastavila od 2018. godine kada smo u dogovoru  s Makarskom razvojnom agencijom odradili prve radionice robotike u Makarskoj u kojoj je odaziv djece bio iznad očekivanja. Kroz projekt RoboFutura nastavljamo s edukacijama učenika iz robotike od 5. do 8. razreda OŠ Stjepana Ivičevića u Makarskoj, gdje ćemo educirati više od 250 učenika kroz višednevne radionice. Odaziv učenika je zaista velik i veliko nam je zadovoljstvo i priznanje što svi učenici žele prisustvovati na radionicama koje provodi naša Udruga za robotiku Futura - rekao je predsjednik udruge za robotiku Futura Goran Samardžić, prof., koji se na 'odličnoj i pristupačnoj suradnji' zahvalio partnerima, a to su Mara - razvojna agencija, Grad Makarska i OŠ Stjepana Ivičevića.

Članovi Udruge za robotiku Futura iz Kaštel Starog predvođeni predsjednikom Goranom Samardžićem su u sklopu projekta RoboFutura posjetili tvrtku Rimac Automobili u Svetoj Nedjelji. Fakultet elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, te tvrtku Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu u cilju jačanja kapaciteta Udruge za robotiku Futura i provedbe programa robotike u makarske osnovne škole, kao dijelom popularizacije STEM-a na području Makarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Prvo su posjetili tvrtku Rimac Automobili gdje su nakon izlaganja i prezentacije u showroomu, članove udruge predvođeni stručnim vodstvom upoznali i proveli kroz odjele Machining, CNC obrada, Proizvodnja kompozita, Lakirnica, Sastavljanje vozila, Odjeli istraživanja i razvoja (inženjeri). U sklopu samog razvoja automobila, Rimac Automobili razvija veliki broj sustava, komponenti i tehnologija koji će svoju primjenu i tržište pronaći kod drugih proizvođača automobila. Članovi Future su prezentirali svoj rad s učenicima iz područja robotike, te su ponovno pozvani u posjet novo otvorenoj tvornici u ožujku ove godine.

Zatim su posjetili Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Vidjeli su tri laboratorija u kojem studenti predvođeni svojim profesorima razvijaju ideje i inovacije na raznim robotskim modelima. Kroz razmjenu iskustava članovi udruge Futura i profesori FER-a našli su podosta zajedničkih tema iz područja robotike te su ostavili otvorenom i priliku za daljnju suradnju.

Na kraju studijskog posjeta članovi Future su posjetili tvrtku Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu. Upoznati su s najnovijom 5G tehnologijom i njihovom primjenom u svakodnevnom životu. Također su kroz praktičnu radionicu mogli vidjeti sve prednosti VR 3D naočala i kako nam može olakšati svakodnevnu upotrebu pametnih uređaja u kućanstvu.

Članovi udruge su Goran Samardžić, Joško Samardžić, Tome Kovačević, Mia Osibov, Mateja Tičinović, Marko Vučemilović - Šimunović i Ivan Dražić-Šegrt.



Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge za robotiku 'Futura'

Vaša reakcija na temu