Foto: Veljko Martinović Promocija knjige Saše Ljubičića izazvala veliki interes: 'Sve ima lice i naličje, ali to je naš Split i drukčije ne može bit!'

Promocija knjige Saše Ljubičića izazvala veliki interes: 'Sve ima lice i naličje, ali to je naš Split i drukčije ne može bit!'

'Za svaku priču inspirirao sam se iz stvarnog života, od trgovkinja koje su vikendom prostitutke, do novinara koji bi trebali biti oličenje savjesti, ali nije'

U prepunoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića novinar i pisac Saša Ljubičić predstavio je novu knjigu 'Split reality'.

Uz autora, duhovito i zanimljivo o knjizi su govorili novinari Damir Pilić i Damir Šarac- novinari te Zoran Bošković iz naklade Bošković. Ulomke iz knjige je čitao Ivo Perkušić ravnatelj Gradskog kazališta mladih i glumac, dok je nenametljivo promociju moderirala Rada Veštić.

Svi su složni da je roman sasvim drukčiji od prethodnih koje je Saša Ljubičić objavio dok je Bošković uvodno istaknuo i da će se ova knjiga naći na policama svih koji vole Split i žele živjeti puninu ljudskog i urbanog dostojanstva.

- Nakon knjige, vjerujem da ulicu Decumanus nećete doživjeti kao dehumanus - ustvrdio je Bošković.

Damir Šarac je krenuo od naslova 'Split reality', podijeljena realnost.

- Grad koji utjelovljuje pojam dihotomije, dualiteta najraširenijeg i pakleno sivog, rastrzan između 'ajme ča nan je lipo ovdi i vražjeg poluotoka' - kazao je Šarac.

Spomenuo je kao primjer i tko bi ginuo za nogometni klub sjajne prošlosti kojem unatrag nekoliko generacija ne ide.

- U svakom normalnom gradu ulice bi opustjele, a ovdje što je Hajduk gori, vatra je sve jača. Kad nam je do mozga došlo što je uzrok njegovih problema, započeo je rat u cijeloj državi, po splitski inteligentno - rekao je.

Još je rekao i da ne bi bio gradonačelnik ni za milijun eura jer su tri faze mučenja. Prvo se svi kunu u tebe dok te ne izaberu, kad si izabran ne žele čuti za tebe, a kad prestane mandat, onda kažu da nisi valja ništa, ali da si za ovoga na vlasti svemirski brod.

- Saša zabija mašklin u novi Split, rastrzan turističkim tsunamijem koji nije mimoišao nikoga u gradu, svima je smočio živote. Neka in je reka, bravo Saša, krasan si čovik, moga bi bit poteštat - nasmijao je za kraj.

Damir Pilić je rekao kako će u ovom romanu čitatelji dobiti Sašinu prepoznatljivu vrckavost, ali i novu dimenziju, jedne gorčine i ozbiljnosti.

Usporedio je Sašu Ljubičića s Uvodićem i Smojom pa i s Ivom Brešanom, samo je danas, za razliku od prije, čovjek iskvareniji.

Nije propustio reći kako je autor fino pokazao i da je novinarstvo od sedme sile postaje tigar od papira. Na koncu, prije potpisivanja knjiga od strane autora, Saša Ljubičić se jezgrovito obratio brojnoj publici.

- Da parafraziram, pisanje je beskoristan posao i iracionalan, nema ni slave, ali nešto čovika pogoni, gorčina mora izaći. Ćićo Senjanović je rekao da je čovjek ka termoakumulacijska peć, kupi, pa onda isijava - obrazložio je.

Rekao je i da je tekst kao voda koja traži put.

- Mene pogoni atmosfera grada, zaista se nameće zaključak da je otkačen sto posto. Od prošlosti do novoga doba, neka je divlja energija, destruktivna, izmjenjuju se Fellini i Almodovar - poetičan je autor.

Kako je rekao, Split se promijenio, a grad ima istu energiju.

-  Znači, grad daje energiju, Split je zanimljiv, atraktivan... Nadam se da ćete u ovoj knjizi doživjeti Split kakav je. Za svaku priču inspirirao sam se iz stvarnog života, od trgovkinja koje su vikendom prostitutke, do novinara koji bi trebali biti oličenje savjesti, ali nije - opisivao je.

Te podvukao:

- Sve ima lice i naličje, ali to je naš Split i drukčije ne može bit!

Dodajmo na kraju da je knjiga posvećena prerano preminulom fotografu Mariju Todoriću.

 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(52494, "");
Pregledaj komentare