Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Promocija splitskog časopisa 'theFILMitself' u zagrebačkom kinu Tuškanac

Promocija splitskog časopisa 'theFILMitself' u zagrebačkom kinu Tuškanac

Ekskluzivni intervjui s filmskim velikanima poput Johna Carpentera, Francisa Forda Coppole ili Johna Watersa moći će se čitati u trećem broju

U srijedu u maloj dvorani kina Tuškanac u Zagrebu je održana promocija nezavisnog filmskog časopisa baziranog u Splitu 'theFILMitself'. Časopis su predstavili glavni urednik Erik Lončar, zadarski redatelj i filmski analitičar Splićanima poznat kao voditelj brojnih filmskih radionica na Info zoni te analitičar glazbenih spotova za Dalmatinski portal, te urednik Ivan Šarić, tučepski filmski recenzent i kolumnist poznat po radu za međunarodno poznati portal 'Taste of Cinema'. Moderator rasprave je bio Josip Vujčić, makarski redatelj i kolumnist Dalmatinskog portala. Razgovor je protekao u 'južnjački' ležernom ugođaju, te su posjetitelji osim s prva dva broja časopisa 'theFILMitself' počašćeni i s čašicom splitske travarice. Urednički dvojac je posebno obradovalo prisustvo vodećeg hrvatskog filmskog teoretičara dr. sc. Nikice Gilića.

Entuzijazam i inicijativa su bili ključni sentiment iza predstavljanja ovog ambicioznog projekta kojeg u potpunosti financira urednički dvojac, bez reklama i sponzora. Pokrenuta je i tematika potrebe institucijalne podrške ovom nadasve ozbiljnom novom mediju orijentiranom kvaliteti sadržaja i analitičkom pristupu filmu, posebno u aspektu distribucije van Splita, jer ako je zagrebačka publika dobar lakmus onda interes za 'theFILMitself' definitivno postoji u ostatku države.

Lončar je naglasio važnost filmske analize, kao svojevrsnog detektivskog pristupa filmu, koja otvara vrata shvaćanju i uživanju u filmovima koje počesto kritika i teoretičari zapostave kao 'manje vrijedne'. Ovakav pristup filmu mu je otvorio vrata za ekskluzivne intervjue s filmskim velikanima poput Johna Carpentera, Francisa Forda Coppole ili Johna Watersa koji će se moći  čitati u trećem broju časopisa.

Dotaknuta je i tematika kino distribucije u Splitu, te su pokretači časopisa 'theFILMitself' istaknuli nužnost preživljavanja Zlatnih vrata i Karamana za stvaranje novih generacija filmofila. Također su naglasili kako je časopis inkluzivan te je jedini preduvjet za pridruživanje autorskom timu strast za filmom i kvaliteta teksta, te se svi potencijalni autori mogu slobodno javiti na mail erik.loncar@gmail.com.

Vaša reakcija na temu