Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press [PROSTOR] Otvorenje izložbe Srđana Veljovića 'Osamdesete'

[PROSTOR] Otvorenje izložbe Srđana Veljovića 'Osamdesete'

U petak, 5. travnja

Otvorenje izložbe 'Osamdesete' Srđana Veljovića koju platforma 'Culture Hub Croatia' organizira u suradnji s Uredom za fotografiju održat će se u kreativnom hubu Prostor u petak, 5. travnja u 19 sati, kada će biti organiziran i razgovor s umjetnikom.

Ciklus fotografija pod nazivom 'Osamdesete' posvećen je problemu identiteta i načinima kako se on iskazuje tokom vremena u različitim političkim formacijama.

Serija fotografija nastala je između 1983. i 1985. godine u novobeogradskom Bloku 45, takozvanom 'Naselju Sunca' koje je realizirano kao utopistički, biopolitički projekt izveden u vrijeme zalaska jugoslavenskog socijalizma. Taj se projekt danas može smatrati utopijskim, a definirala ga je scena mlade generacije koju prate ove fotografije. U to vrijeme stvoreni su uvjeti odrastanja generacije koja se iz današnje perspektive čini visoko privilegiranom. Na jednoj razini, ove fotografije možemo promatrati i kao dokument odrastanja jedne od posljednjih bezbrižnih generacija SFRJ, posebno u svjetlu nastupajućih devedesetih.

Srđan Veljović (1968.) je fotograf, kulturni radnik, konceptualni dokumentarist. Bavi se problemom identiteta i njegovog uspostavljanja kao polja konstituiranog izvani istražujući mjesta prestupa granice koja ga definira. Izlagao više puta skupno i samostalno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni, Sloveniji, Rumunjskoj, Albaniji, Austriji, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama.

Izložba će ostati otvorena do 29. travnja, a može se razgledati svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Izložba je dio programa 'Sinergije' koji Platforma 'Culture Hub Croatia' provodi u 2024. u sklopu kreativnog huba Prostor. Program je sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Rad Platforme 'Culture Hub Croatia' podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.

Vaša reakcija na temu