Prva samostalna izložba Roka Birimiše

Prva samostalna izložba Roka Birimiše

Prvotna ideja da izlaže fotografije socijalne tematike kojima se bavi ubrzo je zamijenjena te smo dobili izložbu arhitekture

Večeras u 20 sati u galeriji kluba Kocka otvara prva samostalna izložba Roka Birimiše.

​- Koliko god smo više zasićeni sintagmom 'mladi umjetnik' – kao da nečije godine iz naše povlaštene promatračke perspektive išta mogu dodati (ili oduzeti) od samog rada, te tako utjecati na naš doživljaj istog – smatram da je ovdje doista potrebno naglasiti 'mladost' umjetnika čiji katalog držite u rukama. Naime, Roku Birimiši je ovo prva samostalna izložba. Sa svoje 23 godine, u maniri zrelog umjetnika, ponudio je Mavena teamu nizove fotografija koje su nastale u višegodišnjem vremenskom periodu. Njegove fotografije se prirodno grupiraju u cikluse. Prvotna ideja da izlaže fotografije socijalne tematike kojima se bavi ubrzo je zamijenjena te smo dobili izložbu arhitekture. Estetski pomno osmišljena, vizualno dojmljiva, te ujedno i galerijski i Instagram-friendly, Birimišina izložba odiše svježinom nekog novog fotografskog oka. Potpuno iskreno, kustoski nije bilo lako odabrati 'samo' 12 djela. Autorova hrabra odluka da se ide s velikim formatima suzila je širinu i broj njegovih radova no svejedno pruža dobar presjek u djelić opusa umjetnika - stoji u najavi izložbe.

Ne želeći se ograničavati u koloritu, autor se vješto snalazi u crno-bijeloj tehnici kao i u prikazima cijele raskoši šarenila mediteranskog arhitekturalnog trenutka i izričaja. Koliko god njegovi crno-bijeli radovi odišu određenom elegancijom, upravo ovi puni kolorita daju dodatnu simpatičnu dimenziju, ono što bi bila 'duša' nekog mjesta ili građevine. Ako ćemo personificirati, u našem slučaju to bi bile one brze na jeziku, stare, nasmijane, glasne šjore.

Roko Birimiša je rođen i živi u Splitu, završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer foto dizajn. Trenutno je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer film i  video, koji je upisao 2015./2016. Sudjelovao je na skupnim izložbama, jedna od kojih je 'Tiramola' Fotokluba Split. Također je izlagao u Klovićevim dvorima povodom Picassove izložbe 2013. godine. Ovo mu je prva samostalna izložba.

Kustosica izložbe je Lana Beović, kustosice programa NMG@PRAKTIKA su Lana Beović, Natasha Kadin i Tina Vukasović Đaković, postav i dokumentaciju izložbe radi Tihana Mandušić, a dizajn Nikola Križanac

Izložba je otvorena svakim danom od 20 do 22 sata do 24. lipnja.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(32630, "");
Pregledaj komentare