Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prva samostalna izložba Roka Birimiše

Prva samostalna izložba Roka Birimiše

Prvotna ideja da izlaže fotografije socijalne tematike kojima se bavi ubrzo je zamijenjena te smo dobili izložbu arhitekture

Večeras u 20 sati u galeriji kluba Kocka otvara prva samostalna izložba Roka Birimiše.

​- Koliko god smo više zasićeni sintagmom 'mladi umjetnik' – kao da nečije godine iz naše povlaštene promatračke perspektive išta mogu dodati (ili oduzeti) od samog rada, te tako utjecati na naš doživljaj istog – smatram da je ovdje doista potrebno naglasiti 'mladost' umjetnika čiji katalog držite u rukama. Naime, Roku Birimiši je ovo prva samostalna izložba. Sa svoje 23 godine, u maniri zrelog umjetnika, ponudio je Mavena teamu nizove fotografija koje su nastale u višegodišnjem vremenskom periodu. Njegove fotografije se prirodno grupiraju u cikluse. Prvotna ideja da izlaže fotografije socijalne tematike kojima se bavi ubrzo je zamijenjena te smo dobili izložbu arhitekture. Estetski pomno osmišljena, vizualno dojmljiva, te ujedno i galerijski i Instagram-friendly, Birimišina izložba odiše svježinom nekog novog fotografskog oka. Potpuno iskreno, kustoski nije bilo lako odabrati 'samo' 12 djela. Autorova hrabra odluka da se ide s velikim formatima suzila je širinu i broj njegovih radova no svejedno pruža dobar presjek u djelić opusa umjetnika - stoji u najavi izložbe.

Ne želeći se ograničavati u koloritu, autor se vješto snalazi u crno-bijeloj tehnici kao i u prikazima cijele raskoši šarenila mediteranskog arhitekturalnog trenutka i izričaja. Koliko god njegovi crno-bijeli radovi odišu određenom elegancijom, upravo ovi puni kolorita daju dodatnu simpatičnu dimenziju, ono što bi bila 'duša' nekog mjesta ili građevine. Ako ćemo personificirati, u našem slučaju to bi bile one brze na jeziku, stare, nasmijane, glasne šjore.

Roko Birimiša je rođen i živi u Splitu, završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer foto dizajn. Trenutno je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer film i  video, koji je upisao 2015./2016. Sudjelovao je na skupnim izložbama, jedna od kojih je 'Tiramola' Fotokluba Split. Također je izlagao u Klovićevim dvorima povodom Picassove izložbe 2013. godine. Ovo mu je prva samostalna izložba.

Kustosica izložbe je Lana Beović, kustosice programa NMG@PRAKTIKA su Lana Beović, Natasha Kadin i Tina Vukasović Đaković, postav i dokumentaciju izložbe radi Tihana Mandušić, a dizajn Nikola Križanac

Izložba je otvorena svakim danom od 20 do 22 sata do 24. lipnja.

Vaša reakcija na temu