Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRVE DAME Ne propustite premijeru u Gradskom kazalištu mladih

PRVE DAME Ne propustite premijeru u Gradskom kazalištu mladih

Na rasporedu je 20. studenog u 20.00 sati

Na trinaestoj međunarodnoj manifestaciji Noć kazališta, 20. studenog 2021. Gradsko kazalište mladih premijerno će izvesti predstavu Wernera Schwaba 'Prve dame' u režiji Bojana Brajčića. U predstavi koja duboko zadire u intimu i ne baš lake životne sudbine protagonistica Bojan Brajčić unosi svoje viđenje i ističe:

'Schwabova postdramska semioklastična dramaturgija ne otvara prostor za jasnu psihologizaciju likova, i tako njegove junakinje ostaju same u zrakopraznom prostoru punom skatološkog humora, apsurda i političkih prozivki. Cilj se nametnuo sam; našim damama pružiti priliku da priznaju što njih muči osobno, umjesto da krivca traže u državnom aparatu, korporacijskim zavjerama, ili, možda, u religijskim pitanjima. Na koncu, društvo se ne gradi samo destrukcijom postojećeg sistema, već i konstrukcijom budućeg, i to iz temelja.

Na tom putu smo naišli na neke životne istine koje ne smiju ostati neizgovorene. Zašto tamo gdje najviše miriše, najčešće zapravo najviše smrdi, i zašto su prva dama i stara dama jednako usamljene?! Odgovore smo nudili sami, iz svog vlastitog sustava vrijednosti, a da bismo izbjegli dociranje, sve smo obojali kičasto-žovijalnim tonovima', rekao je.

Žene koje traže svoje svjetlo pod suncem u najboljem od (ne)mogućeg igraju Nada Kovačević, Ana Gruica Uglešić, Vanda Boban Jurišić i Mia Vladović.

Ravnatelj GKM-a Ivo Perkušić kaže kako je ovo bio zahtjevan zadatak kako za redatelja tako i za glumice i predstavlja umjetnički iskorak i kvalitetu iskaza koji bi se ovakav mogao igrati bilo gdje na svijetu.

U svoj prvoj suradnji s kazalištem kostimografiju potpisuje dizajnerica Anamarija Asanović.

Reprizne izvedbe bit će 25. i 26. studenog 2021. u 20.00 sati. Svi detalji su na gkm.hr.

Vaša reakcija na temu