Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press RADOSLAV PUTAR Bliži se finale ovogodišnje nagrade za najbolje mlade likovne umjetnike

RADOSLAV PUTAR Bliži se finale ovogodišnje nagrade za najbolje mlade likovne umjetnike

Održat će se 12. lipnja

Približava se značajna godišnja manifestacija 'Dodjela nagrade Radoslav Putar'. Izložba finalista i dodjela prestižne nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog likovnog umjetnika/umjetnicu u Hrvatskoj održava se već 22 godine, a po četvrti put u Splitu, u kultnom Salonu Galić u partnerstvu Instituta za suvremenu umjetnost Zagreb i Hrvatske udruge likovnih umjetnika- Split. 

Otvorenje ovogodišnje  izložbe finalista, proglašenje dobitnika i dodjela Nagrade Radoslav Putar je u ponedjeljak, 12. lipnja u 20 sati u splitskom Salonu Galić, a izložba ostaje otvorena do 6. srpnja 2023.

O nagradi

Nagrada Radoslav Putar  dodjeljuje se od  2002. godine kao dio međunarodne mreže YVAA - Young Visual Artists Awards koju čine organizatori sličnih nagrada u 12 europskih država. Nagradu je 2002. godine osnovao Institut za suvremenu umjetnost. Od 2020. godine  nagrada se dodjeljuje u Splitu u Salonu Galić  perspektivnim mladim umjetnicima koji su već na početku svoje karijere prepoznati kao nadolazeća generacija umjetnika/ca koji propituju i pomiču granice vizualnog stvaralaštva. 

Nagrada Radoslav Putar sastoji se od:

-  dvomjesečnog boravka u Residency Unlimited u New Yorku, u terminu u dogovoru s RU; tijekom 2024.

-  samostalne izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, tijekom 2024. godine;

-  produkcije multioriginalna u suradnji s Galerijom S iz Koprivnice,

-  mjesta u žiriju Nagrade Radoslav Putar 2024.

Radoslav Putar (Varaždin 20.7.1921. – Zagreb 18.7.1994.),  znameniti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar svojim je radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da je njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.  Inicijativa Instituta za suvremenu umjetnost Zagreb da nagradu imenuje Nagrada Radoslav Putar zrcali  želju da se promoviraju jasni stavovi, aktivno sudjelovanje i visoki profesionalni standardi, kao alati afirmacije demokratskih procesa, međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

O ovogodišnjim finalistima

Finalisti nagrade Radoslav Putar 2023. su Željko Beljan, Mihael Klanjčić, Josip Rončević i Josip Šurlin.

Željko Beljan (r. 1984., Vukovar) diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2021. Zanimaju ga craft, narodna umjetnost, autsajderska umjetnost, tradicionalne tehnike ručnog rada i položaj i percepcija ručnog rada u suvremenoj umjetnosti, a u svojim radovima u zadnje vrijeme istražuje vezu između (amaterskog) sporta i ručnog rada te se poigrava s rodnim klišejima.

Mihael Klanjčić (Zagreb, 1994.) je diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (smjer: slikarstvo), u klasi prof. Damira Sokića 2019. godine. Izlagao je na osam samostalnih i više skupnih izložbi; a među potonjima se ističu: 57. Zagrebački salon, (Dom HDLU), 35. Salon mladih, (Dom HDLU), 16. Erste Fragmenti (Lauba), Život dobro ugođenih formi (KiBela), Umjetnost je sumnja (LEXART Skladište), 14. Erste Fragmenti (Galerija Kranjčar). Živi i radi u Zagrebu.

Josip Rončević (Zadar, 1991.) U Zagrebu je 2015. diplomirao na Grafičkom fakultetu, a iste godine upisao slikarski odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojem je 2020. diplomirao sa pohvalom iz latinske klasifikacije summa cum laude. Izlagao na devet samostalnih i tridesetak skupnih izložbi od kojih se mogu istaknuti Erste fragmenti 16 (Lauba, Zagreb) i 35. salon mladih (HDLU, Zagreb) pri kojem je sunagrađen 'Nagradom Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnici umjetniku'.

Josip Šurlin (Split, 1993.) završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, 2012. godine. Godine 2012. upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer slikarstvo. Studirao je u klasi prof. Gorkog Žuvele te, 2017. godine, diplomirao slikarstvo pod mentorstvom prof. Viktora Popovića i prof. Neli Ružić. Sudjelovao je na nekoliko skupnih izložbi i prezentirao radove na jedanaest samostalnih izložbi. Na Prvom studentskom bijenaleu osvaja i pismeno priznanje za rad. Godine 2018. postaje članom Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU, Split). Od 2020. radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. 

Stručni žiri

Ovogodišnji stručni žiri će biti u sastavu:

- Glorija Lizde, prošlogodišnja dobitnica nagrade

- Bojan Krištofić, likovni kritičar i voditelj Galerije AŽ 

- Sara Mikelić, neovisna kustosica 

- Denise Sumi, kustosica i voditeljica programa Digital Solitude na Akademie Schloss Solitude 

- Rozana Vojvoda, kustosica i muzejska savjetnica u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik 

Partneri i pokrovitelji

Trust for Mutual Understanding, New York; Residency Unlimited, New York, Galerija S, Koprivnica, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split, Zaklada Kultura nova, Turistička zajednica Split, Splitsko - dalmatinska županija, Europlakat

Medijski partner: Vizkultura

Vaša reakcija na temu