Prvo izdanje Interregionalnog kuharskog kupa europskih regija (IKKER) održat će se u makarskom hotelu Meteor od 20. do 22. veljače. Nakon završetka ciklusa regionalnih natjecanja kuhara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Makarskoj će se birati najbolji od najboljih s tih natjecanja, odnosno 'najbolji interregionalni kuhar 2014. godine'.
Čitateljima Dalmatinskog portala svih 16 finalista IKKER-a će se predstaviti jednim receptom. Na redu je Goran Staničić...
Goran Staničić
Majstor kuhar i član SKMER-a koji je svoje kulinarsko iskustvo stekao dugogodišnjim vođenjem vlastitog restorana u Brelima i usavršavanjem u inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada s međunarodnih gastro natjecanja . Zlatna medalja s Bosanskog dukata u Sarajevu osigurala mu je dolazak na kuharski kup u Makarsku. Danas radi u Bluesun hotelu Berulia u Brelima.
Vitello tonnato teletina punjena tunjevinom u umaku od kapara
Sastojci za dvije osobe:
200 g teleće pisanice, 150 g steaka od tune, sok od pola limuna, limeta, naranča, tamni šećer, sol, papar, maslinovo ulje, ružmarin i koromač.
Priprema:
Tunu iskosamo na sitne komadiće, dodamo sok od limuna, iskosani ružmarin, sol, papar i maslinovo ulje, umiješamo sve u tunjevinu i ostavimo da se marinira 30 minuta.
Teleću pisanicu posolimo i nauljimo te je pečemo pola sata na 180 stupnjeva. Pustimo da se ohladi te je punimo mariniranom tunjevinom. Punjenu pisanicu zamotamo u alu-foliju i pečemo još par minuta dok tunjevina ne dobije roze boju. Prije posluživanja pisanicu uvaljamo u izribanu koru od naranče, limete, tamnog šećera i iskosanog koromača.
Umak od kapara
Sastojci:
Jedna jušna žlica kapara, ostatak nadjeva od tune, 0,5 dcl bijelog vina, 1 dcl ribljeg temeljca, 0,5 dcl prošeka, maslinovo ulje, češnjak, peršin i list kadulje.
Priprema:
Na maslinovom ulju popečemo tunjevinu, češnjak, peršin, kapare i podlijemo bijelim vinom, prošekom i ribljim temeljcem te dodamo začine i list kadulje. Kuhamo dok se umak ne reducira.
Serviranje:
Umak stavimo kao podlogu za pisanicu i poslužimo s domaćim raviolima punjenim mladim kozjim sirom te pireom od boba.