Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Regnum Croatorum: Događaj 'Krunom hrvatskih vladara' okupit će zaljubljenike u starohrvatsku povijest i srednjovjekovlje
Regnum Croatorum Piše: Mate Božić, koordinator projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'

Regnum Croatorum: Događaj 'Krunom hrvatskih vladara' okupit će zaljubljenike u starohrvatsku povijest i srednjovjekovlje

U subotu će se obilježiti 1040. obljetnica smrti kraljice Jelene i 940. obljetnica krunidbe kralja Zvonimira

U okviru projekta Regnum Croatorum povijesna postrojba Kliški uskoci i Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon u suradnji s povijesnim postrojbama Vitezovi kralja Zvonimira (Knin), Vitezovi vranski (Pakoštane), Domagojevi strijelci (Vid) te Tomislavova straža (Split) na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, u subotu, 8. listopada 2016. organizira obilježavanje 1040. obljetnice smrti kraljice Jelene (8. listopada 976.) i 940. obljetnice krunidbe kralja Zvonimira (8. listopada  1076.) pod nazivom 'Krunom hrvatskih vladara'. 

Nakon prvog obilježavanja tih dviju obljetnica značajnih za hrvatsku povijest u okviru projekta arheološkog turizma Regnum Croatorum, koje je održano 8. listopada 2014. u Solinu i Klisu, u sljedeću subotu organizira se i drugo obilježavanje navedenih obljetnica, koje će također opet okupiti brojne zaljubljenike u starohrvatsku povijest i srednjovjekovlje…

U sklopu tog događaja održat će se prigodni program na tri lokacije, a to su Gospin otok u Solinu, Šuplja crkva (crkva sv. Petra i Mojsija) u Solinu te kliška tvrđava na Klisu. Program će početi u 12 sati okupljanjem povijesnih postrojbi: Tomislavova straža (Split), Domagojevi strijelci (Vid), Vitezovi kralja Zvonimira (Knin) i Vitezovi vranski (Pakoštane) na Gospinu otoku u Solinu, gdje se nalaze ostatci crkve Blažene Djevice Marije i crkve Sv. Stjepana koje je u X. stoljeću dala podići kraljica Jelena. Zatim u 12.30 sati slijedi mimohod okupljenih povijesnih postrojbi gradom Solinom od Gospina otoka uz rijeku Jadro do Šuplje crkve (crkva sv. Petra i Mojsija) u Solinu, gdje će povijesna postrojba Vitezovi kralja Zvonimira iz Knina s početkom u 13 sati uprizoriti krunidbu kralja Zvonimira, kojeg je u toj istoj crkvi 8. listopada 1076. okrunio papin izaslanik opat Gebizon. U okviru uprizorenja krunidbe također će sudjelovati povijesne postrojbe iz razdoblja hrvatskog srednjovjekovlja: Tomislavova straža (Split), Domagojevi strijelci (Vid), Vitezovi kralja Zvonimira (Knin) i Vitezovi vranski (Pakoštane).

Nakon održanog uprizorenja krunidbe povijesne postrojbe tj. sudionici uprizorenja u 14 sati uputit će se prema Klisu i kliškoj tvrđavi, drevnom sjedištu starohrvatskih vladara iz dinastije Trpimirovića, gdje će, uz prigodnu okrepu, s početkom u 14.30 biti ograniziran sljedeći edukativno-rekreativni program: 

- Srednjovjekovna kuhinja 

- Srednjovjekovni zanati

- Škola mačevanja i streličarstva (koju će voditi članovi povijesne postrojbe Kliški uskoci - Klis) 

- Škola glagoljice (koju će voditi studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Splitu)

- Škola klesarstva (Ivan Čarić, iz Udruge Toma Arhiđakon - Split)

Škola heraldike, s osvrtom na heraldiku gospodara kliške tvrđave kroz povijest te kliških, senjskih i žumberačkih uskočkih obitelji (Mate Božić, iz Udruge Toma Arhiđakon - Split)

- Izlaganje sudionika kako se na kliškoj tvrđavi snimao serijal 'Igre prijestolja'

Program cjelokupnog obilježavanja obljetnice smrti kraljice Jelene i krunidbe kralja Zvonimira završit će u 19 sati na tvrđavi Klis, nekadašnjem dvoru Trpimirovića.

Događaj 'Krunom hrvatskih vladara' organiziran je uz potporu sponzora: Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Općine Klis te Turističke zajednice grada Solina kao pokrovitelja.

Vaša reakcija na temu