Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SAMO ZA HRABRE: 7 najpoznatijih ukletih mjesta u Hrvatskoj

SAMO ZA HRABRE: 7 najpoznatijih ukletih mjesta u Hrvatskoj

Među njima je i otočić Lokrum kraj Dubrovnika

Za misterij uklete kuće postoji i sasvim banalno objašnjenje financijske prirode. Naime, vlasnik je želio prodati kuću, potencijalni kupac nezadovoljan cijenom je po okolnim selima proširio priču kako je kuća ukleta, a mašta je odradila svoje...

Svako mjesto u Hrvatskoj ima svoje priče i legende, no neka mjesta su više od drugih ovijena velom tajne i misterije. Iz ukletih kuća i mjesta čuju se neobični zvukovi, vriskovi, smijeh ili pak se pojavljuju pojave koje je teško objasniti. Sigurno je da na ovim mjestima vlada čudna energija koju ćete osjetiti čim kročite u njih. Volite li horor filmove i paranormalne pojave, svakako razmislite o posjetu ovim mjestima. Pukufer donosi popis nekih od najstrašnijih mjesta u Hrvatskoj od kojih će vam se zalediti krv u žilama.

Tunel Učka

Već dugi niz godina, točnije od 1988. godine, crnokosa ljepotica zaustavlja vozače kod tunela Učke, obično samo one koji su sami u vozilu te ih traži za prijevoz. Kao zahvalnost vozaču proriče sudbinu iz dlana, a čim automobil izađe iz tunela predivna djevojka doslovno nestane iz vozila. Policija je zaprimila dojave o crnokosoj ženi i pojačala nadzor šuma i područja oko tunela, no nikad nisu ušli u trag ovoj ženi. Govori se da je to duh žene koja je poginula prilikom gradnje tunela, a drugi tvrde da se radi o djevojci koja je pobjegla iz psihijatrijske bolnice.

Kuća u Škrinjarima

Kuća u Škrinjarima vjerojatno je jedna od najpoznatijih ukletih kuća u Hrvatskoj o kojoj su ispisane stranice i stranice raznih priča i legendi. Škrinjari su malo mjesto kraj Bjelovara, a kuća duhova, kako ju zovu, već desetljećima zjapi prazna. Kruže razne priče vezane zu ovu horor kuću. Neki tvrde kako se iz kuće čuju krikovi, plač i stravični zvukovi. Mnogi su vidjeli ženu bez očiju i tamnog lica kako ulazi i izlazi iz kuće. Nastala je priča kako krikovi pripadaju ženi koja je tamo ubijena i zabetonirana u temelje.

Drugi tvrde da se čuju plač i krikovi iz bunara u kojem se navodno utopila djevojčica. Za misterij uklete kuće postoji i sasvim banalno objašnjenje financijske prirode. Naime, vlasnik je želio prodati kuću, potencijalni kupac nezadovoljan cijenom je po okolnim selima proširio priču kako je kuća ukleta, a mašta je odradila svoje. Radi li se samo o izmišljenoj priči ili je ovo mjesto doista ukleto prepuštamo da procijenite sami.

Ukleta kuća kod Lovrana

Nedaleko Lovrana u Lovranskoj Dragi nalazi se kuća iznad koje je nekoliko stotina metara visoka kamena hrid. Za vrijeme Austro-ugarske služila je kao hotel, no 1923. izgorjela je u požaru, a navodno ju je zapalio vlasnik zbog osiguranja. Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna obitelj. Za vrijeme obnove kuće dogodilo se nešto neobično. Pijavica je digla krov i razbacala crjepove, ali ni jedna druga kuća u selu nije stradala. Nakon toga se vlasnik razbolio i umro. Idući vlasnik je također preminuo od iznenadne smrti. Nakon toga ju je kupio novi vlasnik i krenuo u obnovu.

No, dogodila mu se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao. Svoju smrt su tamo dočekali i češki turisti kada su se u kuću sklonili od kiše te ih je udario grom.Od kiše su se htjeli sakriti i opatijski poduzetnik i njegova ljubavnica. Kada su ušli u kuću začuli su smijeh, lupanje čaša i tanjura kao da su došli na zabavu. Od straha su pobjegli nazad u auto koji počeo klizati prema rubu duboke provalije. U trenutku kada su pomislili da je kraj, grom je udario u stijenu iznad kuće, a automobil je jurnuo prema cesti. Vjeruje se da u kuću obitavaju duhovi žena koje su bile mučene i ubijene u kući. Danas je ova kuća pretvorena u idiličan hotel koji se nalazi na osami, a vlasnici kažu da je ovo kuća dobrih duhova.

Lokrum

Stravičan otok Lokrum kraj Dubrovnika je još jedno od ukletih mjesta u Hrvatskoj. Dubrovčani savjetuju da se s ovog otoka ne uzima ništa pa čak ni ubrani list jer sve što se uzme s otoka će novom vlasniku donijeti nesreću. Otok Lokrum je bio dom benediktinaca koji su ga navodno prokleli nakon što su prognani s otoka. Dogodilo se na ovom otoku i ubojstvo ljubavnice Rudolfa, sina poznate austrijske carice Sisi i cara Franje Josipa I. Mnogo smrtnih slučaja, patnje i tragedija je povezano upravo s ovim otokom. Navodno su 2007. godine i dva radnika u benediktinskom samostanu snimili duha. Na otoku Lokrumu preko noći rijetko tko može ostati miran, na njemu ostaju samu čuvari, a ima li u ovom otoku nešto strašno ili su sve ovo puste priče valjalo bi istražiti posjetom ovom inače predivnom mjestu.

Brestovac

Sanatorij Brestovac je izgrađen kao prvi kompleks većeg opsega za liječenje tuberkuloze. Izgradnju sanatorija inicirao je liječnik, književnik Milivoj Dežman. Motiv za inicijaciju gradnje sanatorija bila je ljubav prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki Šram koja je bolovala od tuberkuloze i umrla Dežmanu na rukama u tom sanatoriju. Vjeruje se da duše mnogih umrlih u bolnici Brestovac nikada nisu napustile to mjesto.

Na ruševinama prve bolnice za plućne bolesti u ovom dijelu Europe nastala je priča o duhu glumice koji opsjeda Medvednicu. Ljerka Šram, zagrebačka glumica i pjevačica, svidjela se liječniku i novinaru Milivoju Dežmanu. Iako je gotovo cijeli život patio zbog neuzvraćene ljubavi, upravo je zbog te ljubavi i nastao sanatorij. Danas je ovo mjesto poznato i kao 'ukleto mjesto kojim lutaju duhovi ljudi koji su ondje skončali'. Sanatorij je zatvoren 1968. godine, a trenutno se priča o njegovoj prenamjeni.

Jurjevsko groblje

Jurjevsko groblje poznato i kao Kraj kestena je jedno od zagrebačkih groblja koje je danas pretvoreno u predivan zeleni perivoj. Drvena kapelica posvećena sv. Jurju spominje se 1377., ali prije toga na tom je mjestu bilo groblje za siromašne. Godine 1729. sagrađena je nova kapelica posvećen sv. Jurju s kriptom i proširenim grobljem uz nju. Jurjevsko groblje zatvoreno je 1876. godine kad počinju pokopi na Mirogoju, nekadašnjem imanju Ljudevita Gaja. Ljudevit Gaj je također prvo pokopan na Jurjevskom groblju, a tek kasnije premješten na Mirogoj. Priča se da je na Jurjevskom groblju bio održan i najveći sprovod 19. stoljeća i to onaj Ivana Dežmana. Sve su kosti s ovog groblja premještene na Mirogoj tek 1907., a mnogi vjeruju kako tim prostorom između Jurjevske ulice i Mlinarske ceste lutaju duhovi kojima je narušen vječni mir.

Dvorac Podolje

Dvorac Podolje je sagrađen krajem 17. stoljeća, a prije nego što su ga je naslijedila obitelj današnjeg vlasnika, pripadao je kraljevskoj obitelji Habsburg. Dvorac je nekad bio stražarnica s koje se nadgledalo okolno područje. Iz potkrovlja se ponekad čuju čudni zvuci usred noći. Neki smatraju da je riječ o šišmišima, no vlasnik dvorca je uvjeren da su to duhovi, te smatra da u njemu već 400 godina živi duh. Valjalo bi posjetiti ovo mjesto i vidjeti ima li u ovim pričama istine.

Vaša reakcija na temu