Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Samostalna izložba Maje Prgomet u Fotoklubu Split
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Samostalna izložba Maje Prgomet u Fotoklubu Split

Predstavit će ciklus od 28 fotografija iz Tvornice ferolegura Dalmacija

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u utorak se u 20 sati otvara izložba dugogodišnje članice i prve predsjednice Fotokluba Split Maje Prgomet. Izložba obuhvaća ciklus od 28 fotografija koje u maniri društvene kronike prate propast Tvornice ferolegura 'Dalmacija Dugi Rat.

'Fotografski narativ koji nudi dvije razine čitanja - prvu, klasičnu posttranzicijsku priču neuspješne privatizacije nekadašnjeg tvorničkog giganta, te drugu, oku promatrača ne toliko očitu priču o naselju koje je Tvornica stvorila i izgradila, a čije stanovništvo danas živi od strahu zbog desetljećima nesaniranog tvorničkog otpada, tzv. troske ili šljake. (...) 'Planet Šljaka' ne postoji, Maja Prgomet ga kroz svoj dokumentaristički minimalizam izmišlja, (re)kreira, ali nam se on ipak čini blizak i poznat. U svom naglašenom antagonizmu nestvarnog plavetnila Jadranskoga mora i odbačenih automobilskih guma, cvijeća čija ljepota kao novi život izbija iz nakupina nesaniranog tvorničkog otpada, planet Maje Prgomet nameće se kao prepoznatljiv primjer privatizacijske, tranzicijske i ekološke propasti koja je devedesetih kao požar zahvatila industrijske divove na području bivše Jugoslavije, a od čega se kao društvo nismo u potpunosti oporavili ni dan danas. Pritom je situacija na obali Jadrana specifična jer su se, u nemogućnosti iznalaženja smislenijeg rješenja, bivši tvornički kompleksi redom prodavali u bescjenje i s neviđenom lakoćom predavali u ruke privatnom kapitalu kako bi niknuli obećavani turistički resorti i kako bismo zauvijek živjeli zimmer frei', rekla je kustosica izložbe Ana Žanko.

Maja Prgomet (Split, 1984.) višestruko je nagrađivana fotografkinja i fotoreporterka. Jedna je od osnivačica fotografskog natjecanja Split fotomaraton, osnivačica prvog splitskog festivala fotografije Split Format, voditeljica globalne humanitarne inicijative Help-Portrait za Split te jedna od organizatorica Splitske.tiramole - izložbe mladih neafirmiranih fotografa. Pokrenula je seriju edukativnih predavanja na temu fotografije pod nazivom PHOTO TALK. Izlagala je na preko 100 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te na pet samostalnih izložbi. Dobitnica je brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu. Njene fotografije objavljene su u gotovo svim domaćim časopisima, novinama i portalima, a najpoznatije su one sa sportskih i koncertnih događanja. U travnju 2017. postala je prva žena predsjednica u 113 godina dugoj povijesti Fotokluba Split i tu funkciju je uspješno obnašala do jeseni 2023. Godine 2019. stekla je stručno zvanje majstora fotografa. U 2022. postaje vanjska suradnica američke foto agencije Zuma Press. Članica je HULU-a Split.

Izložba je dio Redovnog godišnjeg programa Fotokluba Split' koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova. Realizaciju izložbe financijski je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Županijska lučka uprava SDŽ.

Vaša reakcija na temu