Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Saznali kako su se političke podjele na Cipru odrazile na umjetnost

Saznali kako su se političke podjele na Cipru odrazile na umjetnost

Tečaj pod nazivom 'Cyprus - The fourty dragons' održan je u Nikoziji od 26. do 31. listopada

U sklopu  programa za stručno osposobljavanje učitelja Erasmus +, učiteljica splitske Osnovne škole 'Spinut' Goranka Knego boravila je na Cipru. Tečaj pod nazivom 'Cyprus - The fourty dragons', naime, održan je u Nikoziji od 26. do 31. listopada 2015. godine.

Deset sudionika tečaja iz raznih europskih zemalja saznali su kako su se duboke političke podjele na Cipru odrazile na grane umjetnosti: poeziju, slikarstvo, kiparstvo i glazbu. Sudionici su se upoznali sa  elementima koji su doprinijeli kreiranju kulturnog nasljeđa domaćina, te snažnom simbolikom koja i danas, nakon 40 godina, dominira svim oblicima umjetničkog izražavanja.


Kroz druženje s majstorom grafičkog tiska Hambisom učili su kako pretočiti u likovni izraz svoj doživljaj pjesme majstora pera i kandidata za Nobelovu nagradu, pjesnika Kyriakosa Charalambidesa. U zajedničkoj izvedbi vrlo inventivno su dramatizirali ciparsku narodnu priču o junaku Spanosu koji uspijeva nadmudriti i pogubiti 40 zmajeva. Kroz druženje s europskim kolegama razmijenjena su iskustva o radu i sklopljene internetske veze koje su jamac budućoj umreženosti polaznika.


Stečene kompetencije bit će iskorištene za učenje o vlastitoj kulturnoj baštini i baštini drugih europskih naroda, te obogaćivanje vremena u produženom boravku .

Vaša reakcija na temu