Saznali kako su se političke podjele na Cipru odrazile na umjetnost

Saznali kako su se političke podjele na Cipru odrazile na umjetnost

Tečaj pod nazivom 'Cyprus - The fourty dragons' održan je u Nikoziji od 26. do 31. listopada

U sklopu  programa za stručno osposobljavanje učitelja Erasmus +, učiteljica splitske Osnovne škole 'Spinut' Goranka Knego boravila je na Cipru. Tečaj pod nazivom 'Cyprus - The fourty dragons', naime, održan je u Nikoziji od 26. do 31. listopada 2015. godine.

Deset sudionika tečaja iz raznih europskih zemalja saznali su kako su se duboke političke podjele na Cipru odrazile na grane umjetnosti: poeziju, slikarstvo, kiparstvo i glazbu. Sudionici su se upoznali sa  elementima koji su doprinijeli kreiranju kulturnog nasljeđa domaćina, te snažnom simbolikom koja i danas, nakon 40 godina, dominira svim oblicima umjetničkog izražavanja.


Kroz druženje s majstorom grafičkog tiska Hambisom učili su kako pretočiti u likovni izraz svoj doživljaj pjesme majstora pera i kandidata za Nobelovu nagradu, pjesnika Kyriakosa Charalambidesa. U zajedničkoj izvedbi vrlo inventivno su dramatizirali ciparsku narodnu priču o junaku Spanosu koji uspijeva nadmudriti i pogubiti 40 zmajeva. Kroz druženje s europskim kolegama razmijenjena su iskustva o radu i sklopljene internetske veze koje su jamac budućoj umreženosti polaznika.


Stečene kompetencije bit će iskorištene za učenje o vlastitoj kulturnoj baštini i baštini drugih europskih naroda, te obogaćivanje vremena u produženom boravku .

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14