Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠEST GODINA OD ODLASKA Na današnji dan preminuo je Kemal Monteno

ŠEST GODINA OD ODLASKA Na današnji dan preminuo je Kemal Monteno

Sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu

Kemal Monteno preminuo je na današnji dan prije šest godina. Pjevač je izgubio životnu bitku uslijed komplikacija koje su nastale nakon transplantacije bubrega u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Njegova smrt potresla je mnoge, a te 2015. godine za Index je progovorio i Oliver Dragojević te otkrio kakav je bio odnos njega i legendarnog Keme.

- On i ja bili smo stari frendovi, zajedno smo bili i na turneji, snimili smo duet. Vrlo često smo se družili i bili smo jako dobri. Potresla me vijest o njegovoj smrti... Taman se spasio od dijalize, to je ta nesretna kob. On i ja uglavnom smo bili od veselja. Pjevali smo tužne pjesme, a bili smo jako sretni - rekao je za Index tad Oliver.

Osim s Oliverom, Kemal je surađivao tijekom svoje bogate karijere s brojnim glazbenicima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Dražen Žerić Žera i drugi.

Kemal je rođen je u Sarajevu 1948. godine, a posljednjih 15 godina živio je u Zagrebu. Njegov otac bio je talijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te ljubavi odlučio je ostati u novoj domovini.

Zbog talijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-talijanska podjela osim u nazivu utjecala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj glazbeni izričaj koji ga je pratio tijekom više od 40 godina karijere, stoji u njegovom životopisu.

Iza Montena ostale su pjesme koje će ga uvijek čuvati od zaborava: Nekako s proljeća, Nije htjela, Daleko, Vratio sam se živote.

Kemal Monteno sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Vaša reakcija na temu