Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠESTO IZDANJE: Dani klasične gitare donose bogat koncertni program

ŠESTO IZDANJE: Dani klasične gitare donose bogat koncertni program

Želimo kvalitetnim koncertima donijeti dodatnu vrijednost muzejskim i galerijskim prostorima koji su pak svojom veličinom i akustikom idealan ambijent za gitarističke recitale - rekao je Josip Dragnić

Šesto izdanje Dana klasične gitare održat će se od 30. listopada do 4. studenog u Splitu i Solinu, te kroz pet gitarističkih koncerata donose najbogatiji program do sada.

Manifestacija je to koja objedinjuje koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice sa mladima u cilju njihovog usavršavanja i postizanja izvrsnosti na sviračkom i umjetničkom polju. Također, kroz gostovanja gitarista iz različitih djelova Hrvatske i inozemstva otvaraju se mogućnosti suradnje među gitaristima svih generacija, a gostovanjima svjetski priznatih gitarista Split se dodatno potvrđuje kao jedan od kulturnih-gitarističkih centara Hrvatske i Europe.

- U okviru ovogodišnjeg izdanja željeli smo dovesti gitaru u što više različitih umjetničkih prostora u Splitu i okolici. Želimo kvalitetnim koncertima donijeti dodatnu vrijednost muzejskim i galerijskim prostorima koji su pak svojom veličinom i akustikom idealan ambijent za gitarističke recitale. Renomirani i međunarodno priznati Zagrebački gitaristički kvartet će se predstaviti programom 'Bersa i suvremenici' te će izvesti djela hrvatskog skladatelja Blagoja Berse i njegovih suvremenika De Falle, Stravinskog, Debussyja i Ravela u obradi za gitaristički kvartet. Srđan Bulat, ambasador hrvatske gitaristike u svijetu, donosi atraktivan koncertni program kojim se nadamo privući i studentsku populaciju na sveučilišnom campusu, budući je i sam Srđan bivši splitski student - istaknuo je direktor i osnivač festivala Josip Dragnić, te dodao:

- Dva koncerta sa, za širu publiku, atraktivnim skladbama svjetskih majstora klasike i romantike će izvesti talijanski Armonie trio i to će biti prvi puta da ćemo na Danima klasične gitare čuti kako gitara funkcionira u korelaciji sa nominalno glasnijim instrumentima – flautom i klarinetom. Mladi hrvatski trio Evocacion,  sastavljen od sjajnih zagrebačkih studenata gitare, ovjenčan nagradama na međunarodnim natjecanjima, svojom će virtuoznošću i mladenačkom energijom prodrmati splitsku publiku u matinejskom koncertnom terminu u subotu u 12h u Etnografskom Muzeju u Splitu.

Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata bilo da je se promatra u odnosu na instrumente s kojima se izvodi klasična glazba ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj, ali i splitskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola je iznimno cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji za to su profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se danas ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu. U Splitu i okolici se interes za sviranje klasične gitare povećava iz godine u godinu, a talent učenika i studenata, kao i kvaliteta gitarističkog obrazovanja se očituje u vidu konstantnih uspjeha na međunarodnim i državnim natjecanjima odakle se mladi gitaristi sa šireg splitskog područja redovito vraćaju kao dobitnici visokih nagrada. Dani klasične gitare je manifestacija kojom se splitskoj publici želi predstaviti barem dio bogatstva koje posjeduje hrvatska i splitska gitaristička scena. 

Dani klasične gitare se odvijaju uz potporu Ministarstva kulture RH, Županije Splitsko dalmatinske, Grada Splita i TZ Grada Splita, a ulaz na sve koncerte je besplatan.

Organizator manifestacije je Udruga GitaraSt, a partneri su Muzej grada Splita, Etnografski Muzej, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, Sveučilišna knjižnica i Studentski centar Split.

Ove godine Dani klasične gitare donose pet vrhunskih koncerata sa sljedećim rasporedom:
- Utorak, 30.10., u 20h (Sveučilišna galerija Vasko Lipovac u sveučilišnoj knjižnici)
Srđan Bulat
- Petak, 2.11., u 19h (Etnografski muzej u Splitu)
Armonie trio (Italija)
- Subota, 3.11., u 12h (Etnografski muzej u Splitu)
Trio Evocacion (Hrvatska)
- Subota, 3.11., u 19 h (Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin)
Armonie trio (Italija)
- Nedjelja, 4.11., u 19h (Muzej grada Splita)
Zagrebački gitaristički kvartet
Vaša reakcija na temu