Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Skladbe kasnog romantizma na programu novog koncerta Komornog orkestra HNK Split

Skladbe kasnog romantizma na programu novog koncerta Komornog orkestra HNK Split

U petak i subotu 12. i 13. ožujka u 19 sati

Komorni će orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split pod ravnanjem maestra Jure Bučevića će u petak i subotu s početkom u 19 sati, na velikoj sceni splitskog teatra izvesti koncert s repertoarom djela Aleksandra Glazunova, Gyule Beliczaya, Edwarda Elgara i Igora Frolova.

Novooformljeni ansambl svoj je koncertni život započeo programom baroknih pa potom klasičnih skladatelja da bi se ovog  puta prihvatio izvedbe djelâ kasnog romantizma. Koncert započinje izvedbom Teme s varijacijom op. 97 Aleksandra Glazunova (1865–1936), ruskog skladatelja, istaknutog glazbenog pedagoga i dirigenta iz razdoblja ruskog kasnog romantizma. 

Kao skladatelj u svom je opusu vješto pomirio nacionalizam i kozmopolitizam u ruskoj glazbi. Slijedi Serenada u d-molu, op.36 Gyule Beliczaya (1835–1893), u svijetu najpoznatijeg mađarskog skladatelja zadnje trećine 19. stoljeća, zanimljive umjetničke osobnosti koji je usporedno sa skladateljskom i glazbeno-pedagoškom umjetničkom karijerom ostvarivao i onu željezničkog inženjera. Slijedi Serenada za gudački orkestar u e-molu, op.20 Edwarda Elgara (1857–1934), glasovitog engleskog skladatelja čija su brojna djela sastavni dio klasičnog koncertnog repertoara glazbenih sastava širom svijeta. 

Kratka trostavačna skladba nastala je 1892. no pretpostavlja se kako je riječ o preradi suite koju je Elgar napisao nekoliko godina ranije. Serenada je jedna od najranijih Elgarovih skladbi koja se do danas zadržala u standardnom repertoaru. Ono što djelo  odlikuje svakako je mladalački šarm dok istovremeno sadrži naznake vještina koje su krasile Elgarov opus u njegovoj zreloj fazi. Koncert će zaključiti Divertimento Igora Frolova u kojem će kao solisti nastupiti violinist Valter Lovričević i violist Pavel Kandrusevich. Ruski skladatelj i glazbeni pedagog Igor Frolov (1937–2013) nije imao formalno obrazovanje kao skladatelj a ipak je za sobom ostavio neka izuzetno vrijedna djela. Divertimento  je izvorno pisan za dvije violine i klavir, da bi ga za potrebe predstojećeg koncerta Pavel Kandrusevich preradio za violinu, violu i gudački orkestar.

Vaša reakcija na temu