Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠKOLA 'JURE KAŠTELAN' POKRENULA KREATIVNU LAVINU Učenice stvorile Kampanulicu, lik koji donosi priču o Omišu kroz stoljeća
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

ŠKOLA 'JURE KAŠTELAN' POKRENULA KREATIVNU LAVINU Učenice stvorile Kampanulicu, lik koji donosi priču o Omišu kroz stoljeća

Antropomorfizirani lik osmišljen je prema endemskoj biljci Campanula portenschlagiana. Rastući na zidovima omiških kuća, Kampanulica je 'čula' i 'vidjela' sve...

Srednja škola 'Jure Kaštelan' Omiš odabrana je na natječaju za sudjelovanje u programu 'Čuvari baštine' 2021./2022. koji organizira i financira Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Ovogodišnja tema programa 'Čuvari baštine' su 'Naše užance', a odnosi se na istraživanje nematerijalne kulturne baštine dalmatinskog podneblja.

U sklopu navedene teme učenice 3. F razreda hotelijersko-turističkog usmjerenja, Jana Beović, Lucija Marušić, Ana Škrabić, Dea Murat, Ela Mari Jonjić i Nina Topić, povezat će nastavu hrvatskoga jezika, odnosno jezično izražavanje s historiografskim istraživanjem. Mentorica u ovom projektu je dr.sc. Elvira Sorić, nastavnica hrvatskog jezika i doktorica povijesne demografije, koja učenice vodi u izvannastavnoj aktivnosti 'Jedna slika - tisuću riječi'. 


- U svom dugogodišnjem radu primijetila sam zamjetan nedostatak sposobnosti imaginacije te slabljenje retoričkih vještina kod učenika. Ubrzani razvoj tehnologije i društvenih mreža omogućio je učenicima pristup informacijama u vizualnom obliku, stoga je fotografija s vremenom postala jedan od vodećih medija. Gotovo 90% komunikacije učenici danas obavljaju slikama, simbolima i emotikonima koji su na društvenim mrežama zamijenili pisanu i govorenu riječ. Učenici nerado čitaju, ne čitaju s razumijevanjem, nemaju dovoljno razvijen vokabular i retoričke sposobnosti, imaju strah od javnog nastupa i općenito problem oblikovanja misli u rečenicu bilo u usmenom ili pisanom obliku - navela nam je dr.sc. Elvira Sorić što je motiviralo za ovaj projekt.

Prijava za sudjelovanje u programu 'Čuvari baštine', dodala je, bila je idealna prilika da učenice pokažu rezultate svoga istraživačkog rada koji se temelji upravo na fotografiji, arhivskoj građi, relevantnim pisanim izvorima, ali i usmenoj komunikaciji sa stanovnicima Omiša koji su događajima s fotografija svjedočili ili su i sami bili dijelom iste. 

- Rezultate istraživanja učenice su oblikovale u kratke priče o omiškim užancama koje pripovijeda antropomorfizirani lik Kampanulica osmišljen prema endemskoj biljci Campanula portenschlagiana (zidna zvončika), koja raste u Smokvici, starom administrativnom dijelu grada Omiša. Rastući na zidovima omiških kuća i u podnožju stare kule Peovice, Kampanulica je 'čula' i 'vidjela' sve mijene koje su se kroz stoljeća događale u omiškom društvu - ispričala nam je nastavnica Sorić. 

S ciljem diseminacije rezultata istraživačkoga rada te bolje vidljivosti projekta u lokalnoj zajednici, učenice su otvorile Instagram i Facebook profil na kojima Kampanulica objavljuje kratke priče, a na eTwinningu su, zajedno sa svojim mentorima prof. Dajanom Jelavić i dr. Sorić, pokrenuli međunarodni projekt 'Reading your city'. U navedenom projektu, osim učenika SŠ 'Jure Kaštelan', sudjeluju učenici iz Turske, Italije i Španjolske koji, po uzoru na Kampanulicu, istražuju osobitosti svoga grada.

- Kampanulica će također biti predstavljena i u Firenci, kao dio 'Storytelling for education and learning' Erasmus+ projekta u kojem će sudjelovati dr. Sorić, te u Dublinu gdje će je, u sklopu PEACE Erasmus+ projekta, predstaviti učenice Lucija Marušić, Nina Topić, Ana Škrabić, Ela Mari Jonjić i Dea Murat. Osim navedenog, planira se i likovna radionica 'Koliko lica ima Kampanulica'? s učenicima 2. i 3. razreda OŠ 'Josip Pupačić' i mladom umjetnicom Vanesom Lelas koja je, prije dvije godine, naslikala prvu Kampanulicu - otkrila je dr. Sorić. 


Vrijednost ovog projekta za lokalnu zajednicu prepoznala je i Turistička zajednica Grada Omiša koja je školskoj Zadruzi 'Jablan' omogućila izradu suvenira s likom Kampanulice. Osim preko suvenira, projekt će biti vidljiv i u omiškoj gastro ponudi. Naime, učenici SŠ 'Jure Kaštelan', smjer kuhari, osmislit će recepte za kolače i slastice koji će se bazirati na ljubičastoj boji zvončikinog cvijeta, a Kampanulicu je u koktel pretvorila maturantica Josipa Skelac u sklopu svog završnog rada.

Konačne rezultate istraživanja, zajedno s navedenim proizvodima, učenice će prezentirati na učeničkoj konferenciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u svibnju 2022. putem digitalnog Zbornika. 

Ovo je samo jedan u nizu projekata koji se trenutno provode u SŠ 'Jure Kaštelan' Omiš. Učenici sa svojim mentorima sudjeluju u brojnim županijskim i državnim natjecanjima, eTwinning i Erasmus + projektima, a u svemu imaju bezrezervnu podršku ravnateljice Tereze Srdelić

Vaša reakcija na temu